UNICEF közlemény az európai bevándorló- és menekültválságról

NEW YORK, 2015 szeptember 3 – Szívszorító képek gyermekekről, akiket holtan vet ki a víz Európa partjainál, akik teherautók mélyén fulladtak meg, és akiket kétségbeesett szüleik szögesdrótos kerítésen segítenek át. Ahogy a bevándorló- és menekültválság elmélyül Európában, nem ezek lesznek az utolsó megdöbbentő képek, amelyek bejárják a világot a közösségi médiában, a televíziónk képernyőjén és újságjaink címlapjain. De nem elég, hogy a világ megdöbbent ezeken a képeken, tennünk is kell valamit. Mert ezeknek a gyermekeknek a sorsa nem az ő választásukon múlt és nem az ő kezükben van. Védelemre szorulnak. Joguk van a védelemhez.

A következő intézkedéseket sürgetjük:

 1. A gyermekek védelme érdekében mindig gondoskodjunk alapvető szükségleteikről –  ide tartozik az egészségügyi szolgáltatás, étel, érzelmi támogatás és az oktatás – valamint biztosítsunk a bevándorlóknak és a menekülteknek megfelelő szállást, hogy egyben tarthassuk a családokat.
 2. Vessünk be megfelelő számú képzett gyermekjóléti szakembert, hogy támogassák a gyermekeket és családjaikat.
 3. Folytassuk a kutatást és a mentést – nem csak a tengeren, hanem a szárazföldön is, ahol a családok országokon vándorolnak keresztül – és tegyünk meg mindent, hogy megakadályozzuk a bevándorló és menekült gyermekek kizsákmányolását és bántalmazását.
 4. A gyermekek érdekeit tartsuk szem előtt minden őket érintő döntésben – beleértve a menedékkérelmeket is.

Együttérzünk a családokkal, akik elveszítették gyermeküket – a tengeren, a partokon és Európa útjain. Az irányvonalakról szóló viták során soha sem szabad szem elől tévesztenünk a válság mélyen emberi mivoltát.

És a gyermekeket sem.

És a válság méreteit sem. Az Európában védelmet keresők legalább egynegyede gyermek – az év első hat hónapjában több,  mint 106 000 gyermek kért menedéket Európában.

És azt sem szabad elfelejtenünk, mi áll az Európában védelmet kereső legtöbb család történetének hátterében: olyan szörnyű konfliktusok, mint a szíriai, amely már kétmillió gyermeket kényszerített menekülésre. Csak a konfliktusok rendeződése vethet véget oly sok ember nyomorúságának.

Kapcsolódó dokumentumok:

 • UNICEF statement on child muigrants & refugee crisis

  Statement-by-UNICEF-Executive-Director-Anthony-Lake-on-the-child-migrant-and-refugee-crisis-in-Europe.pdf

  271.67 kB

  Letöltés