Zina lesújtott Libanonra

A Szíriából kitelepített gyerekek, akik nagy magasságban, rozoga, összetákolt sátrakban élnek, komoly nehézségekkel szembesülnek és akár a túlélésük is lehet a tét, miután a Zina elnevezésű téli vihar könyörtelen, fagyos szelekkel, komoly esőzésekkel és havazással sújtja Libanont. Az UNICEF és civil partnerei előre kihelyezett téli gyermekruhákat, takarókat, ponyvákat és magas energiatartalmú kekszeket osztanak szét a 75 ezer szíriai, libanoni és palesztin gyermek számára az eddig leginkább érintett területeken. A mozgó sürgősségi egészségügyi csapatok és a folyamatosan tevékenykedő Mobil Orvosi Egységek már több mint 1600 beteg kezelték az átmeneti településeken.

„Csapataink és a végrehajtásban résztvevő helyi partnerek szünet nélkül azon dolgoznak, hogy mérsékeljék a viharok okozta kellemetlenségeket a leginkább veszélyeztetett gyermekek és családok esetében” – nyilatkozta Annamaria Laurini, az UNICEF libanoni képviselője. „Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy elkerüljük a felesleges tragédiákat, amelyek megelőzhetőek lennének.”

Az elmúlt 72 órában a Közegészségügyi Minisztériummal és a Beyond Association nevű helyi civil szervezettel közösen az UNICEF által létrehozott Mobil Orvosi Egységek településről településre próbálták bejárni a megközelíthető területeket. Legkevesebb 1600 beteggel foglalkoztak sátorról sátorra járva, és a gyerekek esetében számos, a hideg időjárással kapcsolatos egészségügyi problémát, többek között influenzát, lázat és bőrpanaszokat sikerült kezelniük.

Ezen a télen az UNICEF 11,5 millió dollárt készül elkölteni csak arra a célra, hogy segítséget nyújtson 456 500 veszélyeztetett szíriai, libanoni és palesztin menekült gyermek számára: 160 000 gyermek fog téli ruhacsomagot kapni; 135 000 gyermek részesül téli ruházkodási utalványban; 155 000 gyermek élvezheti az 583 nyilvános iskolának nyújtott fűtőanyag előnyeit; 6 500 gyermeket érintenek az árvíz visszaszorítására tett intézkedések az átmeneti településeken.

Az eheti vihar során alapvető utakat és országutakat tett járhatatlanná a hó, amely megakadályozta, hogy a szállítójárművek és a Mobil Orvosi Egységek eljussanak a súlyosan érintett területekre. A szállítások ismét beindultak, és a hétvége során, illetve jövő héten további téli készletek kerülnek kiosztásra, miközben a mobil orvosi csapatok is újrakezdhették tevékenységüket.

Az UNICEF libanoni szervezete október óta készül a télre, és előre kihelyezett 28 000 téli csomagot Bekaa, Aarsal és Akkar területére. Vízelvezetési készleteket juttattak el több mint 20 000 ember számára az árvizek hatásainak csökkentése érdekében az Átmeneti Településekre, valamint műanyag ponyva készleteket vészhelyzet esetére.

Ugyanakkor a nélkülöző, veszélyeztetett gyermekek száma napról napra növekszik. Egyre több kitelepített szíriai éli fel a tartalékait, és emiatt elkeseredett intézkedésekre kényszerülnek: végső megoldásként sátortáborokba költöznek.

December közepétől az UNICEF libanoni szervezete és partnerei mintegy 70 000 ruhákat tartalmazó téli csomagot osztottak szét, hogy segítségükkel a gyermekeket melegen tarthassák: köztük 22 000-et Aarsalban és 42 000-et a Bekaa-völgyben, illetve északon és délen. Ezen kívül 8 000 ponyvát és 400 vízelvezetési készletet adományoztak, amelyek hatásait mintegy 20 000 ember élvezheti.

A mai napon és holnap további téli csomagokat, takarókat, ponyvákat, magas energiatartalmú kekszcsomagot, marmonkannát, higiéniai / vízelvezetési készletet és női ruhát fognak szétosztani.

Letölthető sajtóközlemény

  • unicef_lebanon_sajtóközlemény

    UNICEF-Libanon1.docx

    50.70 kB

    Letöltés