Az UNICEF sürgeti az EU vezetőinek cselekvését a migráns gyermekek irányába

Az UNICEF az európai vezetők menekültekért és migránsokért tett új kötelezettségvállalásainak gyors, tényleges cselekvésre váltását sürgeti, az érintett gyermekek érdekében

New York, 2015. szeptember 11. Az UNICEF nagyon pozitívnak tartja az európai vezetők egyre nagyobb kötelezettségvállalását a menekültekért és migránsokért, ugyanakkor arra is felhívja valamennyi EU-tagállam figyelmét, hogy a gyermekek maximális védelme érdekében ezeket mielőbb valós intézkedésekre kell váltani.
Az idén Európába érkező menedékkérőknek már most mintegy negyedét kiskorúak teszik ki. 2015 első hat hónapjában 106 000, főleg Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező gyermek kért menedékjogot valamelyik unióstagállamban, amely a 2014-es adatokhoz képest nagyjából 75%-os növekedést jelent.

„Európa válaszlépéseinek középpontjában a menekült és migráns gyermekek védelmének kell állnia, különösen így a tél közeledtével” – nyilatkozta Yoka Brandt, az UNICEF helyettes igazgatója a menekültügyi válság megoldásának következő lépéseit megvitatni hivatott hétfői EU-s csúcstalálkozó előtt. „Ezek a gyerekek már így is rengeteget szenvedtek, pedig joguk van a védelemhez és a méltósághoz. Itt az ideje, hogy a jogaik végre érvényesítésre kerüljenek.”
A gyermekek védelmében teendő sürgős intézkedések közé tartozik többek között:

  • A családok egységének mindenkori tiszteletben tartása, a családtagok felkutatását, illetve a családok újraegyesítését segítő programokkal azon gyermekek számára, akik kísérő nélkül érkeznek, vagy az utazás során elszakadtak hozzátartozóiktól.
  • A menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférés biztosítása, melyek elsődleges célkitűzése az érintett gyermekek legjobb érdekének szolgálata.
  • Szakmai segítség és tanácsadás biztosítása a gyermekek, illetve családjuk számára a gyermekek jogainak védelme érdekében a folyamat minden állomásakor, az adott személyek jogi státuszától függetlenül.
  • Megfelelő mértékű pénzügyi támogatás biztosítása a gyermekvédelmi rendszerek, szolgáltatások és kapacitások részére, hogy a gyermekekkel képzett gyermekjóléti szakemberek foglalkozhassanak, azzal a magas szintű gondossággal, amelyet a tagállamokban élő többi gyermek is megkap.
  • Folyamatos erőfeszítések megtétele a csempészektől és egyéb kockázatoktól való fenyegetettség csökkentésére. Minden gyermeket fenyeget a kizsákmányolás, az erőszak és a bántalmazás veszélye az utazás során, illetve a célországba való megérkezéskor is, különös tekintettel azokra, akik kísérő nélkül vagy a családjuktól elszakadva érkeznek.
  • Gyermekközpontú áttelepítési és hazatelepítési programok kifejlesztése, valamint befogadó létesítmények kialakítása, ideértve az egészségügyi ellátás, a tanulási és játéklehetőségek, továbbá az utazás során szerzett traumák feldolgozását célzó segítség és tanácsadás biztosítását.

Ahogy egyre több intézkedés születik az Európába érkező és a kontinensen átutazó gyermekek védelme és gondozása érdekében, a kiindulási országokban zajló humanitárius és fejlesztést célzó törekvések támogatásához, valamint a konfliktusok megoldásához és a szegénység enyhítéséhez is szükség van a nemzetközi segítségre, hiszen ezek azok a tényezők, amelyek nem hagynak más választást a családok számára, mint hogy veszélyes utazásra induljanak a biztonság és a lehetőségek reményében.