Víz = élet

Körülbelül 4-5 liter víz naponta – nagyjából ez az a szükséges minimum, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges: inni, enni, fürödni, az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani. Szűkösen, hiszen a megfelelő fejlődéshez ennek nagyjából négyszeresére lenne szükség.

Sajnos még ez a vízmennyiség sem érhető el azonban a Föld minden pontján olyan egyszerűen, mint nálunk. Míg egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is, addig Afrika, vagy Dél-Amerika egyes részein akár több órát is gyalogolni kell a legközelebbi vízgyűjtő helyig.

A vízhiány azonban nem az egyedüli probléma. A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben is mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg – az áldozatok 90%-a pedig 5 év alatti gyermek. Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától. A nem megfelelő ivóvíz három gyermek haláláért felelős. Percenként!

Pedig a tiszta vízhez való hozzájutásnak nem kiváltságnak kellene lennie – ez alapvető jog. Mint az emberi élet elengedhetetlen feltételét, 2010 júliusában az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférést. A szegénység csökkentése érdekében még 2000-ben elfogadott úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célok között szerepel, hogy 2015-ig felére csökkenjen a tiszta ivóvízben és az alapvető higiénés szolgáltatásokban hiányt szenvedők száma.

Eredmények már vannak: 1990 óta két milliárddal több ember jut tisztább ivóvízhez. De nem ünnepelhetünk addig, amíg az egészséges és biztonságos ivóvízhez jutást nem biztosítjuk mindenkinek.

Becslések szerint, ha mindenki hozzájuthatna tiszta vízhez és javulnának a higiéniai viszonyok, az emberiséget sújtó betegségek tizede, és évente 1,4 millió gyermek halála lenne megelőzhető.

A víz az egyik legjobb humanitárius befektetés: számítások szerint minden egyes dollár, amit vízminőség-javításra és szanitációra költünk, 8 dolláros megtakarítást hoz a későbbiekben. A befektetés pedig nem is mindig drága: már egy darab, mindössze 10 forintba kerülő víztisztító tabletta 4-5 liter vizet képes megtisztítani. Ez elegendő egy gyermek napi túléléséhez!

Az, hogy hány gyermeket tudunk megmenteni, Rajtad is múlik! Az UNICEF már egy 3000 forintos adományból is tíz hónapon keresztül tiszta és biztonságos ivóvizet tud biztosítani egy gyermeknek.

Segítsd a munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Ha adományoznál, itt teheted meg: http://adomany.unicef.hu/