Ébresztő-óra program

Hol? Mikor? Miért?

Vegyük csak sorjában: Ha megismered a jogaidat, akkor jobban fogod érteni a téged körülvevő világot. Tudni fogod, ha bajba kerülsz, bántanak, és reménytelennek tűnik az életed, kihez fordulhatsz segítségért. De azt is megtanulod, hogy milyen cselekedeteid sérthetik mások jogait. Ez unalmasan hangzik, hisz úgyis tudod? Tegyél egy próbát, és gyere el az „Ébresztő-órára”! Meglátod, mennyi érdekeset hallasz majd a világ gyermekeinek helyzetéről, az önkéntesek munkájáról, és a gyermekek sokféle jogáról.

Az ébresztő-óra beszélgetései során körbeutazhatjátok a világot, megismerhetitek más gyermekek sorsát, közben összehasonlíthatjátok a saját helyzetetekkel. Mit gondolsz, vajon melyik országban lehet a legjobb sorsa a gyermekeknek, és hol szenvednek a legtöbbet? Megtudhatod miért fontos, hogy egy újszülött anyakönyvezve legyen, s a világon hány gyermeknek nincs neve. Tudtad-e például, hogy

  • a gyermekeknek is joga van a magánélethez, ami azt is jelenti, ha naplót írsz, azt a beleegyezésed nélkül senki nem olvashatja el;
  • a digitális, internetes világban a gyermekeknek is joga van a zaklatásmentes élethez;
  • a téged érintő kérdésekben a te véleményedet is meg kell hallgatniuk a döntéshozóknak;
  • ha csúfolnak, jogod van segítséget kérni;
  • jogod van az ingyenes alapfokú oktatáshoz, miközben a világon nagyon sok gyermek nem járhat iskolába;
  • minden gyermeknek joga van a lehető legjobb egészségi állapothoz, azonban a világon sok gyermek nem kapja meg az orvosi ellátást.

És még sok-sok jog illet meg téged is 18 éves korodig, mert a jog szerint addig számítasz gyermeknek.
Mit kell tenned, hogy megismerd a jogaidat, és a világ gyermekeinek a sorsát? Egyszerű! Az iskoládban keresd az osztályfőnöködet, ő segít elindulni a gyermekjogok világában. A kulcs szó: UNICEF – „Ébresztő-óra”!

Látogassatok el a http://ebresztoora.unicef.hu/ weboldalra, és találkozzunk hamarosan az Ébresztő-órán!

Ez most igazán ’Rólad szól’!