Azonnali segítségnyújtásra van szükség Jemenben

Jemenben 2015 márciusa óta tartanak a fegyveres konfliktusok, amelyek teljesen ellehetetlenítik a helyi családok és gyermekeik életét. A jemeni válsághelyzetet mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius krízisévé vált: az ország lakosságának 80%-a, mintegy 24 millió ember szorul azonnali segítségnyújtásra, amelyből 12 millió gyermek.

Jemenben a gazdaság összeomlása miatt a családok nem tudják megvásárolni az alapvető élelmiszereket. Emiatt több százezer gyermek szenved alultápláltságban.

A jemeni nemzetgazdaság összeomlása miatt a helyi családok nem jutnak jövedelemhez, és a legalapvetőbb élelmiszereket sem tudják megvásárolni. Az emberek többsége húst, halat és gyümölcsöt hónapok óta nem fogyasztott. Az országban 10 millió ember éhezik, amelyből 360 000 öt év alatti kisgyermek. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mindössze 10%-át tudja szoptatni az édesanyja, mivel a kismamák és fiatal édesanyák jelentős része alultáplált és vérszegény. Az alultápláltság életveszélyt jelent a gyermekekre nézve, emellett szellemi és fizikai fejlődésükben is behozhatatlan károkat okoz. Mivel az alultáplált gyermekek legyengült immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, számos gyermeknél alakulnak ki szövődmények. Az akut vizes hasmenés például súlyos kiszáradáshoz vezethet, kisgyermekek esetén pedig akár végzetes is lehet.

Jemenben tovább nehezíti a helyzetet az egészségügyi rendszer és a higiéniai szolgáltatások kritikus állapota. Sok család nem jut tiszta ivóvízhez, így a gyermekek ki vannak kitéve a vízzel terjedő betegségeknek. A jemeni kisgyermekeket a fegyveres harcok sem kímélik: csak az elmúlt hetekben 27 gyermek vesztette életet fegyveres támadásokban. Orvosi segítségért sokaknak messzire kell utazniuk, mert a harcok miatt számos kórház rongálódott meg, vagy zárt be. A családok gyakran nehezen összekuporgatott pénzüket költik arra, hogy gyermekeikkel eljussanak a legközelebbi kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók erejükön felül próbálják ellátni a betegeket.

A jemeni gyermekeket az erőszak sem kíméli. A közelmúltban 27 gyermek veszítette életét erőszakos cselekmények következtében.

A jemeni családok és gyermekek számára az UNICEF munkája reményt jelent, és azt, hogy nem feledkezett el róluk a világ.  Szervezetünk támogatásával 2018-ban 345.000 5 évesnél fiatalabb gyermek részesült alultápláltság elleni kezelésben. A szerencsés gyermekek közé tartozik a képen látható kis Doa’a is, aki  kóros alultápláltságban és tüdőgyulladásban szenvedett, amikor egy UNICEF által támogatott kórházba került. A központban terápiás ételkészítménnyel és gyógyszerekkel kezelték, így a kislány súlya hamarosan gyarapodni kezdett. Doa’a mára ismét otthon lehet szerető családja körében.

A kis Doa’a élet-halál harcot vívott, amikor egy UNICEF által támogatott egészségügyi központba került, ahol terápiás élelmiszerkészítményeket kapott. A kislány egyre jobban van, és már hazatérhetett szüleihez.

Az UNICEF eddigi erőfeszítéseinek eredményeként
  • 2018-ban 1 millió öt év alatti gyermek részesült alapvető orvosi ellátásban;
  • 4 millió gyermek kapott gyermekbénulás elleni védőoltást;
  • 1.1 millió 1-15 éves fiatalt oltottunk be kolera ellen, és oltási kampányunkkal sikerült a megbetegedések számát a tavalyi szám tizedére csökkenteni;
  • 5 millió gyermeknek biztosítottunk hozzáférést tiszta, biztonságos ivóvízhez;
  • a lelki traumák feldolgozásához 800 000 jemeni kisgyermek kapott pszichológiai szakértői segítséget.

 

Az UNICEF oltási kampánya során 1.1 millió 1-15 év közötti gyermek részesült védőoltásban.

Az UNICEF számos iskolát is helyreállított, ahol alternatív oktatási programok keretében baleset megelőző órákat is tartunk a gyermekeknek, hogy időben felismerjék, és elkerüljék a harcokból visszamaradt robbanószereket. Az oktatás biztosításával emellett segítünk visszaállítani a gyermekekben a normalitás érzését, amely által egy időre elfeledkezhetnek a falakon túli harcokról, és ismét gyermekek lehetnek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek