10 éve tart a szörnyű háború Szíriában – ne feledkezzünk meg a gyerekekről!

Az elmúlt hetek véres összecsapásainak hatására az eddiginél is súlyosabb katasztrófa van kialakulóban, amelyben a védtelen gyerekek szorulnak a legnagyobb segítségre. Családok vesztették el otthonaikat, iskolákat és kórházakat romboltak le a kíméletlen bombatámadások, amelynek következtében az Idlib környékén élő emberek 51%-a kényszerült arra, hogy egyik pillanatról a másikra mindent hátrahagyjon és fusson az életéért az ismeretlen felé A csapadékos, hideg időjárás következtében az úton levő és átmeneti szállásokon tartózkodó gyerekeknek azonnali, vészhelyzeti ellátásra van szükségük.

Segíts, hogy a gyerekeket sürgősségi ellátásban tudjuk részesíteni!

SEGÍTEK

Míg a világ egy új globális veszéllyel próbál megküzdeni, addig Szíriában most is gyerekek vesztik életüket a harcokban, olyan a betegségekbe halnak bele, amelyeket a legalapvetőbb orvosi ellátással lehetne kezelni, napi szinten nélkülöznek az élelmiszerhiánynak köszönhetően, és kimaradnak az oktatásból az iskolák teljes megszűnése miatt.

Az UNICEF a helyszínen és a szír határ közelében lévő menekülttáborokban gondoskodik a gyerekekről:

  • ivóvízellátásukról és higiéniás eszközeikről
  • mobil latrinákat és zuhanyzókat állít fel
  • téli kabátokat, cipőt és meleg takarókat juttat el a rászorulókhoz
  • alternatív oktatási programok segítségével gondoskodik a taníttatásukról és sok esetben a traumák feldolgozásáról
  • Északnyugat-Szíria egyetlen oltóanyag-szolgáltatójaként megszervezi a gyerekek immunizációját

Ezek a gyerekek senki másra nem számíthatnak, csak rád és ránk! Ne feledkezzük meg róluk most sem!

Északnyugat-Szíria békeidőben 4 millió ember otthona volt, a fokozódó erőszak miatt azonban mostanra a lakosság több mint fele elmenekült a térségből.

2020 első hónapjában legalább 77 gyermek vesztette életét vagy sérült meg az összecsapásokban. 500 000 gyermek jövője került veszélybe.

Történetek Északnyugat-Szíriából:

menekülés a biztos rossz elől a teljes bizonytalanságba

A családok elképzelhetetlen szenvedése nem ér véget a meneküléssel: meleg otthon nélkül kell megküzdeniük a zord időjárással. Sok család fűtetlen sátrakban vagy parkokban próbálja túlélni a hideget, mások nyilvános létesítményekben, iskolákban, mecsetekben, befejezetlen épületekben és üzletekben húzzák meg magukat. A heves esőzések és az éjszakai hideg okán a családok bármit elégetnek, amit találnak, hogy melegen tartsák magukat és gyermekeiket, akiket folyamatosan fenyeget a kihűlés veszélye.

SEGÍTEK

A gyerekek ellátását még bizonytalanabbá teszi, hogy az úton lévő családok számára nincs biztosítva az élelmezés, az ivóvízellátás és a higiéniás körélmények, az egészségügyi ellátás pedig gyakorlatilag nem létezik.

Az ország északnyugati részén február közepe óta legalább 72 egészségügyi intézmény függesztette fel működését a bizonytalan helyzet és az elvándorlások okán.

A napokban az Aleppo kormányzóság nyugati részén található utolsó két működő kórházat is támadás érte, amelyek közül az egyik szülészet, a másik  gyermekkórház volt.

Az iskola hiánya egy elveszett generációhoz vezethet

 

A háború az oktatást is ellehetetleníti. Az intézményeket ért bombázások és az elvándorlás következtében mostanra 180 iskolát zártak be és 280.000 gyermek oktatása szakadt félbe. Az iskola ugyanakkor fontos lelki támogatást biztosíthat krízishelyzetekben, ezért alapvető fontosságú, hogy minden gyermek folytathassa a tanulást. Erre Szíriában különösen nagy szükség van, hiszen a legtöbb 9 év alatti gyermek eddig csak a háborút, az erőszakot és az állandó menekülést tapasztalhatta meg.

SEGÍTEK

 Az UNICEF jelenlétére  Északnyugat-Szíriában nagyobb szükség van, mint valaha!

Adományoddal elérhetjük azokat a védtelen gyerekeket is, akik senki másra sem számíthatnak!

Az UNICEF becslései szerint 4,8 millió gyerek született a konfliktus kezdete óta az országban, további egymillió pedig menekültként jött világra.

SEGÍTEK

Statisztikáink alapján az elmúlt kilenc évben:

  • Több mint 9000 gyerek halt meg, vagy szerzett súlyos sérülést a háborúban
  • Közel 5000 gyereket soroztak be gyerekkatonának, néhányukat alig 7 éves korában
  • 1000-nél is több iskolát és egészségügyi intézményt ért eddig támadás

 

Ezek a számok kizárólag az ellenőrzött eseteket fedik le, a valós adatok jóval magasabbak lehetnek.

A háború viszontagságai mellett a menekülő, vagy táborokba kényszerült szíreknek most egy újabb, láthatatlan ellenséggel  kell szembenézniük: a COVID-19 járvánnyal.

A betegség a zsúfolt táborokban különösen gyorsan terjedne, az egészségügyi ellátás pedig a konfliktuszónában gyakorlatilag nem létezik. A világ egészségügyi helyzete szempontjából létfontosságú, hogy ezek az gyerekek tiszta vízhez és egészségügyi ellátáshoz jussanak.

Partnereinkkel együttműködésben tavaly 750 ezer gyereket oltottunk be kanyaró ellen, 3 millió gyereknek biztosítottunk oktatást, valamint 2 millió embert láttunk el ivóvízzel és alapvető higiéniás felszereléssel.

Segíts a krízishelyzetben élő szíriai gyerekeken!

A legkisebb támogatás is esélyt jelent.

SEGÍTEK