A gyerekbántalmazásnaknem szabadna léteznie

Hogy lehet, hogy együtt élünk vele?

A teljes hazai közéletet felkavaró nagy gyermekbántalmazási esetekről mindannyian hallottunk.
A Magyarországon évente 15 000 bántalmazott gyermek azonban a legtöbbünk számára láthatatlan.
A mindennapos erőszak sokszor a négy fal között marad. Pedig az ártatlan gyermekek fájdalmai mellett nem mehetünk el szó nélkül.

# Hogy lehet változtatni?

Úgy, ha beszélünk róla. Kampányunkban két különleges módon indítunk diskurzust a gyermekbántalmazásról.

A videók, amiknek
nem szabadna létezniük

Egyetlen gyermeknek sem szabadna az erőszakhoz alkalmazkodnia. De látnunk kell, hogyan élik a mindennapjaikat, hogy átérezzük a gyermekbántalmazás valóságát.

megnézem

A termékek, amiknek
nem szabadna létezniük

Egyetlen gyermek sem érdemel sebeket. Pedig a bántalmazott gyerekek közöttünk járnak, csak nem látunk a sebeik mögé. A polcokon azonban észre kell vennünk őket.

megnézem

# Hogy lehet az erőszakkal együtt élni?

Az erőszakos légkörű családban, közösségben felnövő gyermekek számára a bántalmazás normálissá válik. Gyakori, hogy a bántalmazók helyett saját magukat hibáztatják, és a segítségkérés helyett elkerülő védekezési mechanizmusokat fejlesztenek. Ezt a számunkra felfoghatatlan állapotot örökítík meg a Hogyan élj együtt vele? tutorial videók (útmutatók), amelyekkel betekintést nyerhetünk egy bántalmazott gyermek kegyetlen mindennapjaiba.

A filmek is mutatják, hogy a láthatatlant láthatóvá tehetjük, ha beszélünk róla. Minél többen osztjuk meg a videókat, annál több esély van arra, hogy az egészséges párbeszéd elindításával valódi változást érhetünk el. Adományoddal pedig a gyermekbántalmazás megállításáért folyó programjainkat is támogathatod.

Gyerektapasz Megérdemelt sebekre

Az erőszak még ma is túlzott mértékben van jelen a gyermekek életében világszerte – függetlenül gazdasági és társadalmi környezettől, kultúrától, vallástól vagy etnikumtól. Pedig nincs az a felelőtlen játék, rossz jegy vagy csúnya beszéd, ami igazolná egy gyermek súlyos bántalmazását, nevelési szándéktól függetlenül. A köztünk élő gyermekáldozatok sebeit most bolti polcokon tesszük láthatóvá. Az OMV kutakon elhelyezett tapaszos dobozokkal szeretnénk a vásárlókat a gyermekbántalmazás banális okaival szembesíteni. A megvásárolt dobozok árát gyermekjogi tevékenységünk folytatására fordítjuk.

Hogy ne hozzam ki aput a sodrából

Természetes a konfliktus felbukkanása szülő és gyerek között. A szülő gyakran egyszerűen kifogy az eszközökből és így a türelméből is. A gyereknevelést nem csak lehet, de kell is tanulni. Számtalan eszköz létezik egy gyermek fegyelmezésére az erőszakon kívül. A testi fenyítés tilos, de hatástalan és káros is.

Hogy meg se mukkanjak

A kisgyerekeknek mindenekelőtt érzelmi biztonság kell, az értelmi fejlődés is ebbe ereszti a gyökereit. A bántalmazás szétroncsolja az érzelmi biztonságot. Magyarországon zéró tolerancia van a gyerekek bántalmazásával szemben, mégis 2010 és 2015 között közel közel 10 000 gyermek lett veszélyeztetett.

Hogy ne legyen több fekete pont

A bántalmazott gyerek jeleket küld. Testi tünetek (foltok, zúzódások) mellett intő jel, ha megváltozik a gyerek korábbi viselkedése, kedélye, figyelme, romlanak a jegyei, elfordul a társaitól, vagy épp agresszív lesz velük.

Ha változtatni akarunk, előbb fontos látnunk, mi van az emberek fejében a gyermekbántalmazásról.

A közelmúltban online kérdőívvel mértük fel a helyzetet, amelyet 1 hónap alatt közel 7000 felnőtt töltött ki. A válaszadók 83 százaléka ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, mégis minden 5. válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja törvény.

A bántalmazásnak alapvetően négy fajtáját külöböztetjük meg: a fizikai erőszakot, a lelki bántalmazást, a szexuális abúzust és az elhanyagolást. A hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint az esetek 48-50 százaléka elhanyagolás, 25 százaléka fizikai, 20 százaléka érzelmi bántalmazás, 5 százaléka szexuális abúzus.

Fizikai bántalmazásnak minősül a pofon és a gyermek bezárása is, ám a kutatás szerint előbbit a felnőttek 16, míg utóbbit 9 százaléka nem tartja bántalmazásnak.

A lelki bántalmazás ennél is nehezebben megfogható kategória. Ide tartozik a szidalmazás, a kirekesztés, a közöny és a gyermek megalázása is. A kutatásból azonban kiderült, hogy még sokan nincsenek tisztában a tényekkel. A válaszadók 6 százaléka szerint nem minősül gyerekbántalmazásnak, ha azt mondja a gyerekének, hogy „Bárcsak meg se születtél volna”. Minden 3. válaszadó szerint az is rendben van, ha ráüvölt a gyermekére. Gyermekének megszégyenítéséről pedig minden 8. válaszadó azt gondolja, hogy nem tartozik a gyermekbántalmazás kategóriájába.

Jogsegély

A gyermekbántalmazás érzékeny jogi terület.
Ha nem tudod mit tehetsz, ha téged ér bántalmazás, vagy felnőttként segíteni akarsz másokon, fordulj hozzánk!

Írj a Jogsegélyvonalunkra!