Híreink

125 ezer gyerek él járványveszélyben Pápua Új-Guineában

2018. április 10. 16:07

2018 februárjának végén 7,5-ös földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea Hela provinciáját, amelyet százával követtek utórengések. Az itt élő emberek legtöbbjének otthona megsüllyedt, összeomlott, vagy olyan súlyosan károsodott, hogy a családoknak azonnal el kellett menekülniük. Az átmeneti tömegszállásokon fennálló higiéniai állapotok azonban több szempontból sem megfelelőek, ugyanis a földcsuszamlások következtében beszennyeződött az ivóvíz, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ennek okán az UNICEF és a WHO közösen lép fel, hogy megállítsa egy másodlagos katasztrófa kitörését, vagyis a járványok elterjedését.

A térségben található egészségügyi központok és orvosi rendelők több mint fele károsodott, 13 százalékukat már egyáltalán nem lehet használni. A megmaradt létesítményekben csak sürgősségi ellátás zajlik, de az emberek nagy része nem tud segítséghez jutni. A szennyezett víz hasmenést, a higiénia hiánya pedig olyan járványokat okozhat, amelyek oltóanyaggal, megfelelő egészségügyi ellátással megelőzhetők lennének. 125 ezer gyerek él ilyen körülmények között, ebből 55 ezer öt éven aluli.

“Nagyon aggódunk a gyerekekért. Nemcsak azért mert se tiszta víz, se oltóanyag nincs elegendő, hanem azért is, mert már nagyon legyengült az immunrendszerük, így rendkívül könnyedén elkaphatják a fertőzéseket. Ráadásul ezek a gyerekek, főleg életkorukból adódóan, nem is tudják, hogyan kell a higiéniai szabályokat betartani”- mondja Karen Allen, az UNICEF munkatársa.

Versenyt futva a járványokkal, a WHO és az UNICEF támogatják Pápua Új-Guinea kormányát abban, hogy olyan alapfokú egészségügyi ellátást tudjanak biztosítani, ami mindenki számára elérhető. Kiemelt céljuk, hogy az öt év alatti gyerekek oltáshoz jussanak, valamint hogy a várandós anyák és az újszülött kisbabák megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak. A földrengés utáni napokban az UNICEF 31.700 gyerek beoltásához elegendő oltóanyagot juttatott el a térségbe, melyek  a kanyarótól, a rubeolától, a tüdőgyulladástól és a szamárköhögéstől is védik a gyerekeket. A WHO kilenc mobil csapatot küldött, hogy azokat a gyerekeket is beolthassák, akik az egészségügyi ellátó helyektől távol laknak. A WHO két érintett provinciában Egészségügyi Sürgősségi Ellátó Központokat is létrehozott, melyekben olyan rendszereket alakítanak ki, amelyekkel könnyebben ki lehet mutatni a nem szokványos fertőzések megjelenését is. Továbbá megtanították a helyi egészségügyi dolgozókat arra, hogy miként lehet a leggyorsabban reagálni a járványok kitörésére.

A két szervezet nemcsak a víz- és szennyvízrendszert szeretné biztonságossá tenni, hanem a gyerekek személyes higiéniát is fejleszteni kívánja. Egészségügyi csomagokat és víztisztító tablettákat osztanak szét a közösségekben, miközben szennyvízgödröket és esővízgyűjtőket alakítanak ki. Az átmeneti szállásokon olyan gyerekbarát-területeket különítenek el, ahol a kicsiket megtanítják arra, hogy miként kerülhetik el a betegségeket az alapvető higiéniai szabályok betartásával.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek