Híreink

1 százalékkal a gyermekbántalmazás ellen

2015. november 09. 15:23

Zéró tolerancia az erőszak ellen!

A gyermekek védelme az erőszak valamennyi formájától alapvető jog, amelyet az ENSZ Gyermekjogi egyezménye és más nemzetközi emberi jogi szerződések és normák biztosítanak. Magyarországon is törvény tiltja a gyerekbántalmazást. Mégis riasztó számok látnak napvilágot a bírósági, rendőrségi statisztikákból.

Az erőszak azonban még ma is túlzott mértékben van jelen a gyermekek életében világszerte – függetlenül gazdasági és társadalmi környezettől, kultúrától, vallástól vagy etnikumtól. Az erőszaknak egyaránt vannak azonnali és hosszú távú következményei. A súlyosan bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek fejlődése gyakran akadályozott, tanulási nehézségeik lehetnek, és gyengén teljesíthetnek az iskolában. Alacsony önértékelés és depresszió alakulhat ki náluk, amely akár még kockázati magatartás kialakulásához és önkárosításhoz is vezethet. Ehhez hasonló szorongást válthat ki, ha a gyermekek erőszak szemtanúivá válnak.

Az erőszakos légkörű családban vagy közösségben felnövő gyermekeknél ösztönössé válik a konfliktuskezelés ily módja, és később ők maguk is erőszakosan bánnak majd saját házastársukkal és gyermekeikkel. Az egyénekre és családokra mért tragikus hatásokon túl a gyermekek ellen elkövetett erőszaknak olyan, súlyos gazdasági és társadalmi következményei is vannak, mint a korlátozott jövőbeli lehetőségek és az alacsonyabb termelékenységi képesség.

1 %-kal a gyerekbántalmazás ellen!

Az, hogy az erőszak általánosan jelen van, legyen az fizikai, lelki, szexuális, iskolai vagy cyberbántalmazás, nem jelenti azt, hogy nem számít súlyos jogsértésnek. A kezünkben van a lehetőség, hogy a láthatatlant láthatóvá tegyük. Tiszteld a gyerekek félelemtől és erőszaktól, bántalmazástól és kizsákmányolástól mentes, szabad élethez való alapvető jogát!

Támogasd adód 1%-ával az UNICEF magyarországi munkáját a gyermekek elleni erőszak visszaszorítása érdekében!

Adószámunk: 18212718-2-42. UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

Az erőszakmentes gyermekkor megteremtése sok összetevőből áll, ezért programunk is sokféle módon segíti a problémát.

Mit tesz az UNICEF az erőszakmentes gyermekkorért?

  • HelpApp nevű mobil applikációnk ingyenesen elérhető, hogy a segítség „kéznél legyen” ha egy gyermek bajban érzi magát; az appot szeretnénk minél több gyerekhez eljuttatni;
  • 2015-ben mintegy 10.000 fő gyereket értünk el iskolai Ébresztő-óra programunkkal, ahol kiemelt téma a bántalmazás, folytatjuk idén is gyermekjogtudatosító munkánkat!
  • Kutatást végzünk mind a gyermekek, mind a felnőttek- és gyermekekkel foglalkozó szakemberek között, hogy aztán a tapasztalatokat minél szélesebb körben megosszuk.
  • Szakembereket képzünk és ajánlásokat adunk gyermekekkel foglalkozó szakembereknek pl. edzőknek.
  • Beindítjuk internetes, szakember „segélyvonalunkat”.
  • Internetes közösséget szervezünk, ahol szülők, szakemberek kaphatnak hasznos információkat a pozitív szülőségről.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek