Híreink

4 dolog, amit a vízről és az éhínségről tudni kell

2017. augusztus 30. 11:51

Mikor az éhínségre gondolunk, gyakran csak az étel hiánya jut eszünkbe. De a krízis ennél összetettebb: nemcsak hogy a táplálék nem biztosított, de az ivóvíz, a higiénia és az egészséggondozás is mind sokak számára elérhetetlenek. Amire égetően nagy szükség lenne az a betegségek megelőzése, valamint a mielőbbi orvosi segítségnyújtás. A problémák háttérben az alábbi 4 ok figyelhető meg:

 

Konfliktus
A helyi konfliktusok gyakran vezetnek mind a négy országban éhínséghez. Az összetűzések során a harcoló felek stratégiai okokból gyakran megrongálják vagy teljesen tönkreteszik a víz– és szennyvízhálózatot. Két év intenzív harc Jemenben szinte teljesen megsemmisítette az ország nagyobb városainak vízhálózatát. A konfliktusok következtében Északkelet-Nigériában a víztisztító infrastruktúra 75 százaléka rongálódott meg vagy vált teljesen használhatatlanná. Dél-Szudánban a három éve tartó harcok hasonló következményekkel jártak.

PHM_SSD_Unicef_2982

 

Aszály
A klímaváltozás és az extrém időjárás jelentősen hozzájárul az aszályhoz és a vízkészletek elhasználódásához vagy akár azok felülfertőződéséhez. Ez jelentősen befolyásolja a lakosság körében a vízellátottság mennyiségét és minőségét. A környékbeli családok a vízhez való hozzáférhetőség miatt lakásaikat elhagyni kényszerülnek, jelentősen növelve ezzel saját sebezhetőségüket és kitettségüket. Szomália területén 2016 óta a humanitárius helyzet rohamosan romlik, amely mára az ország egész területén komoly problémát jelent. Északkelet-Afrika más országai – főleg Dzsibuti, Etiópia és Kenya – szintén érintettek. Dél-Szudánban a száraz időszakok következtében az emberek és a állatok egymással versengve fogyasztják a vizet. Nyugat-Afrikában a Csád-tó vizének 90 százaléka már eltűnt köszönhetően az 1963-tól figyelemmel kísért klímaváltozásnak, valamint a lakosság növekvő igényeinek. A jelenség pusztító következményei az élelmiszerellátás teljes bizonytalanságát eredményezték.

20170302_UNICEF_Nigeria_1384

 

Fertőzés és alultápláltság
A nem biztonságos víz és a higiéniai hiányosságok alultápláltsághoz vezetnek vagy súlyosbítják a meglévőt. „Szinte mindegy, hogy egy alultáplált gyerek mennyi ételt vesz később magához, ha nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez”- mondja Manuel Fontaine, az UNICEF vészhelyzeti programokért felelős vezető munkatársa. A nem megfelelő ivóvíz könnyen vezet hasmenéshez, amely megakadályozza a túléléshez szükséges tápanyagok felszívódását, és így az alultápláltság is könnyen kialakulhat. Ezek a gyerekek állandóan ki vannak téve az olyan vízben terjedő fertőzéseknek és veszélyeknek mint a kolera. Világszerte hozzávetőlegesen 2.1 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő ivóvízhez.

20170315 MalnutritionAlSabbahJuba 2487

 

Elvándorlás
A harcok vagy az aszály miatt elvándorolni kénytelen családok állandó kiszolgáltatottságban élnek és útjuk során számos veszélyeztető körülménynek vannak kitéve. Útjaikon e családok gyerekei sokszor kénytelenek olyan vízből inni, mely fogyasztásra nem feltétlenül alkalmas. A menekülttáborok nem mindig rendelkeznek vécével, így gyakorlatilag hamar a fertőzés gócpontjaivá válnak. Az amúgy is törékenyebb gyerekek számára itt a fertőzések mindennaposak, és kórház, egészségközpont csak ritkán van a közelben. Nagyjából 8.9 millió ember van folyamatos vándorlásban az éhínség következtében országszerte.

MKCoursin_Brand_Somalia-142

 

Hogy segít a UNICEF?

Az UNICEF ivóvíz szállítmányozással harcol az éhínség ellen ezeken a területeken, ahol 2.5 millió ember él mindennapos veszélyben. Segítünk a gyermekéletek megmentésében, több ezer liter víz szétosztásában az érintett táborokban, támogatjuk a kórházakat és a kolerát kezelő központokat, és többek között igyekszünk javítani a városok víz-és csatornarendszerének állapotán.

20170228_UNICEF_Nigeria_0508

 

*Jemenben az UNICEF már több mint 5 millió emberhez ért el az év eleje óta olyan életmentő akciók keretében, mint a vízhálózat működtetése, vagy a víz újrafelhasználásának kidolgozásához kapcsolódó tervezetek (a pumpáláshoz szükséges üzemanyag vagy elektromosság leszállítása) kidolgozása, a víz klóros tisztása, vízszállítás, a tisztasági csomagok szétosztása és még több hasonló tevékenység.

 

WASH UNICEF IN LEBANON

 

*Dél-Szudán területén az UNICEF eddig 22 fúrást végzett, amelynek segítségével 210.000 ember jut újra megfelelő minőségű ivóvízhez. Országszerte 207.000 ember higiéniai körülménye javult és 610.000 jut összesen biztonságos vízhez.

 

20170303_UNICEF_Nigeria_2516

 

*A konfliktusokkal terhelt Északkelet-Nigériában az UNICEF hozzávetőlegesen 845.000 embert tudott ellátni ivóvízzel. Sok munkatárs, akik a Vízért és Tisztaságért felelős részlegen dolgoznak, mindennap kockáztatják az életüket azért, hogy másoknak tudjanak segíteni.

 

20170302_UNICEF_Nigeria_0584-2

 

*Szomáliában 1.6 millió ember fér ideiglenesen vízhez, és több mint 890.000 kapott már a tisztasági csomagokból, melyek szerepe kulcsfontosságú a fertőzések terjedésének csökkentésében.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek