Híreink

A Clooney Alapítvány és az UNICEF együttműködése a szíriai gyerekek oktatásáért

2017. szeptember 01. 17:03

A Clooney Foundation for Justice bejelentett egy 2.25 millió dolláros partnerségi megállapodást, amely a Google.org és a Hewlett Packard nagylelkű adományain alapszik. A kezdeményezés fő célja, hogy támogassák a szíriai menekültek oktatásást Libanonban. Az UNICEF-fel való együttműködés segíteni fog 7 állami iskolának, hogy még ebben a tanévben közel 3000 iskolán kívüli menekült diák kezdhesse meg tanulmányait, továbbá elősegítik a vezető technológiai eszközök bevezetését is ezekben az intézményekben, hogy minél magasabb fokú oktatást biztosíthassanak a menekült és a libanoni ifjúság számára.

RickyMartin034

“Több ezer fiatal szíriai menekült van veszélyben. Az a veszély fenyegeti őket, hogy soha nem lehetnek produktív részei a társadalomnak. A oktatás változtathat ezen. Ez a kezdeményezés fő célja. Nem szeretnénk elveszíteni egy egész generációt csak azért mert a rossz szerencsének köszönhetően rossz helyen és időben születtek” – mondta George és Amal Clooney.

A szíriai menekültválság a legnagyobb humanitárius válság Libanonban a II. világháború óta és a világon itt a legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma is, amire különös mértékben hatással volt a több mint egymillió fős szíriai menekülthullám. Ez a jelenség a helyi erőforrásokat rendkívüli módon próbára tette, mind a menekült gyermekek, mind a libanoni diákok szempontjából.

PFPG2012P-E5

“Libanon kormánya mélységesen hálás George és Amal Clooney közreműködésének, valamint a Clooney Foundation for Justice-nak. El vagyunk ragadtatva, hogy a Clooney Foundation úgy döntött, támogatja törekvéseinket, hogy több ajtót, több állami iskolát nyissunk meg, ezzel biztosítva minden jelenleg Libanonban élő gyermek számára a szabad oktatást. Nagyon várjuk, hogy együttműködhessünk a Clooney Foundation-nel és partnereivel az innovációs technológia fejlesztésén. Az, hogy minden gyermek hozzáférhet az oktatáshoz, a tanulás új módszereihez, egy jobb életet eredményez. A mai ösztöndíj a Clooney Foundation for Justice-tól kulcsfontosságú befektetésnek tekinthető a következő libanoni generációba.” – hangsúlyozta Marwan Hamade, az ország oktatási minisztere.

“Hogyan válhatnának ezek a gyerekek egy nap országuk munkavállalóivá vagy vezetőivé, ha nem kapják meg a kellő oktatást és támogatást ahhoz, hogy kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket?”- tette fel a kérdést Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “A Clooney Foundation for Justice támogatja az UNICEF munkáját, hogy eljuttathassuk az oktatást minden gyermekhez a konfliktus sújtotta Szíriában. Ezzel a kezdeményezéssel pedig nemcsak a gyermekek, hanem az egész régió jövőjébe fektetnek be. Az UNICEF mélységesen hálás ezért a kiemelkedő adományért.”

PFPG2012P-E2

Közel 200 000 szíriai menekült gyermek nem jár iskolába Libanonban. Az ő életüket az erőszak, az elhagyatottság és a lehetőségek hiánya formálja, sokuk soha nem vett részt formális oktatásban. A tanuláshoz való hozzáférés lehetősége, valamint a normalitásba való visszatérés nélkül ezek a gyermekek annak a veszélynek vannak kitéve, hogy egy elveszett generáció részévé váljanak. A Clooney Foundation for Justice elkötelezetten támogatja azokat a törekvéseket, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek megkapják azokat a tapasztalatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elindulhassanak egy pozitívabb jövő felé. Az UNICEF és a partnerei a krízis kezdete óta azon dolgoznak, hogy a gyermekek védelmét előtérbe helyezzék. Amellett hogy sürgősségi ellátást és alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, beleértve a gyerekbarát helyek létrehozását, a szervezet azon törekvések élére állt, hogy megnevezzék a szíriai menekült gyermekek hosszú távú szükségleteit, úgymint az oktatás, a tanácsadás és a társadalmi befogadás.

“Biztossá kell tenni, hogy amiért küzdünk, az az áldozatok boldogulását fogja segíteni. Ezeket az embereket, akik el tudtak menekülni a szíriai vérengzés elől, nem hagyhatjuk cserben. Az a reményünk, hogy a menekült gyermekek, akik hamarosan elkezdik az iskolát, lehetőséget kapnak arra, hogy a jövőben közreműködjenek egy békésebb világ építésében. Reméljük, hogy felelősségre vonják majd azokat, akik felelősek ezekért a súlyos bűncselekményekért” – mondta David Pressman, a Clooney Foundation for Justice ügyvezető igazgatója.

cfj_tw