Híreink

Megérkezett a humanitárius segélyszállítmány Rukbanba

2018. december 04. 16:43

Az UNICEF, az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold segélyszervezetekkel együtt egy hatnapos humanitárius segélyakciót szervezett a rukbáni menekülttáborba, amely Délkelet- Szíriában, a jordániai határ közelében található. Ez volt a szíriai táborba érkező második konvoj idén, legutóbb januárban jött segítség Jordániából. Rukbanban közel 50 000 ember él, többségük nő és gyermek.

Az UNICEF egy 21 teherautóból álló konvojt küldött a térségbe. Ehhez 21 oltási szakember is csatlakozott, akik vakcinákkal, hűtőtartályokkal és orvosi eszközökkel felszerelkezve indultak el, hogy mintegy 10 000 gyermeknek adhassák be a kanyaró, a gyermekbénulás és egyéb más betegségek elleni védőoltásokat. Az utóbbi időben ez volt az egyik legösszetettebb humanitárius művelet Szíriában, amely összesen több mint 75 teherautóval és több mint 100 humanitárius logisztikai munkatárs szállításával nyújtott segítséget a rászoruló embereknek, Szíria délkeleti részén, sivatagi körülmények között.

„Rukbanbanban az egyre rosszabb körülmények okán a gyerekek és nők rendkívül korlátozottan férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz” – mondta Fran Equiza, az UNICEF szíriai képviselője.

Az UNICEF komoly lobbitevékenységet folytatott, hogy oltási szakemberek is részesei lehessenek a konvojnak, és a vakcinák biztosítása által kifejezetten a gyermekek egészségének védelmét segíthessék elő.

„Itt az ötévesnél fiatalabb gyerekek többsége soha semmilyen oltást nem kapott még. A kihívások ellenére remek eredményekről számolhatunk be, alig néhány nap alatt képesek voltunk beoltani 5100 gyermeket a táboron belül. A munka folytatásához továbbra is szükségünk van arra, hogy hozzáengedjenek minket a gyermekekhez, hiszen még rengetegen nem kapták meg az életmentő vakcinákat” – mondta Dr. Husam Eddine Baradee, az UNICEF gyermek-egészségügyi és táplálkozási szakértője.

Az UNICEF munkatársainak elmondása alapján rettenetes a szegénység a táborban, a legtöbb ember csupán napi egyszer jut valami csekély élelemhez. „Én magam alig eszem valamit, mert fontosabb az, hogy a gyermekeimet tápláljam” – mesélte egy szír anya.

Az UNICEF konvojának szállítmánya a védőoltásokon kívül 14 év alatti gyermekek számára ruházatot, alapvető gyógyszereket, antibiotikumokat és higiéniás készleteket, vízfertőtlenítőt, valamint terápiás élelmiszert is tartalmazott.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek