Híreink

Alultápláltság, vérszegénység és fertőző betegségek gyötrik a menekült rohingya gyermekeket

2018. január 09. 18:08

GENF/COX’S BAZAR/NEW YORK, 2017. december – A Mianmarból a bangladesi Cox’s Bazarba menekülő rohingya gyermekek akut alultápláltságban, vérszegénységben és egyéb betegségekben szenvednek – áll az UNICEF egyik legfrissebb közleményében.

A legutóbbi egészségügyi állapotot és táplálkozási szokásokat vizsgáló felmérések alapján a menekülttáborokban és ideiglenes településeken élő 5 év alatti gyermekek közel 25%-a akut alultápláltságban szenved, ami messze meghaladja a WHO 15%-os vészhelyzeti küszöbét. A felmérésben résztvevő gyermekek felénél vérszegénységet állapítottak meg, közel 40%-uk hasmenéses megbetegedésben szenved, és körülbelül 60%-uknak van akut légúti fertőzése.

“Ma már átfogó képpel rendelkezünk arról, ami a Cox’s Bazarban élő rohingya gyermekek táplálkozási szokásait illeti,  és ez sajnos a legrosszabb félelmeinket erősíti meg”- közölte Edouard Beigbeder, az UNICEF bangladesi képviselője. “Ezek a gyermekek, akik már a hazájukból való menekülés során is elképzelhetetlen szenvedéseket tűrtek el, most egy közegészségügyi vészhelyzettel néznek szembe.”

 

A kutatás lefedte Kutupalong és Nayapara menekülttáborait, az Ukhiában és Teknafban lévő ideiglenes telepeket, és kiterjedt a több mint 1.700 újonnan érkezett vagy már regisztrált menekült gyermekre is. Az eredmények a következők:

  • Kutupalongban négy gyermekből egy súlyosan alultáplált, majdnem a gyermekek fele szenved vérszegénységben, 40%-uknál állapítottak meg hasmenést és akut légúti fertőzést.
  • A Nayapara táborba újonnan érkezett gyermekek 16%-a alultápláltságban, majdnem 50%-a vérszegénységben szenved, valamint a gyermekek 40%-ánál hasmenést állapítottak meg és kettőből egy gyermeknél akut légzési fertőzést diagnosztizáltak.
  • Az ideiglenes telepeken 5 gyermekből egy alultáplált, majdnem minden második gyermek vérszegénységben, ötből három gyermek hasmenésben és ötből közel három akut légúti fertőzésben szenved.
  • A kutupalongi menekülttáborban, valamint az ideiglenes telepeken a legsúlyosabb a táplálkozási hiányosság és az ebből eredő alultápláltság mértéke, és ide érkeznek legnagyobb számban a menekült rohingya gyermekek. Az akut alultápláltsági ráta Kutupalongban a legnagyobb, 7.5%, ezt követi az ideiglenes telepeken lévő 3%-os alultápláltsági ráta, majd a nayaparai menekülttáborban megállapított 1.3%.
  • A gyermekek kevesebb mint 16 %-ának biztosított elfogadható étrend, ami kritikusnak számít az optimális növekedési és fejlődési ütem szempontjából. A 6 hónapos kor alatti gyermekek csupán 30%-a jut hozzá a szoptatáson kívül valamilyen egyéb táplálékhoz.

SEGÍTEK

„Az alultápláltság, a hasmenés és a fertőzések kombinációja különösen sebezhetővé teszi a gyermekeket”-mondta Beigbeder. „A humanitárius szervezetek már maximálisan kihasználták kapacitásaikat, azonban az erőfeszítéseket tovább kell fokozni annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő élelmet kaphassanak, valamint hogy hozzájussanak a tiszta ivóvízhez és az alapvető egészségügyi ellátáshoz.”

Az UNICEF és partnerei együtt dolgoznak azon, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a menekült gyermekek számára. Eddig 7.000 súlyosan alultáplált gyermeket kezeltek, közel 900.000 hasmenés elleni oltást adtak be, illetve 450.000 gyermeket láttak el kanyaró és rubeola elleni oltással. Továbbá elindult a tetanusz és diptheria oltás kampánya, hogy a táborokban lévő esetleges járványkitöréseket megelőzhessék.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek