Híreink

Áradások Bangladesben

2017. augusztus 21. 16:53

2017 augusztusában a Katasztrófavédelmi és Segélyezési Minisztérium becslése szerint mintegy 3.9 millió embert érintő áradást tapasztaltak Banglades 20 kerületében a különösen heves esőzések következtében mely az országot több napon át érintette. A víz gátakat tört át Saidpur, Lalmonirhat, Dinajpur, Kurigram, Rajshahi és Badarganj városokban. A Banglades-i Árvíz Előrejelző Központ vizsgálatai szerint 21 folyó vízszintjének emelkedése haladta meg a veszélyes magasságot, és Brahmaputra-Jamuna valamint a Ganges-Padma folyók még duzzadnak. Az érintett területek megközelítése nehézségeket okoz, mivel az áradás az északi régió vonathálózatait elmosta, az utakon a közlekedés problémás, és a Saidpur-i repülőtér bekötőútját teljesen elmerült.

Augusztus 14-ig 89 ember holttestét azonosították, ebből legkevesebb 14 ember az utóbbi 24 órában lelte halálát. Jelenleg 1.392 óvóhely ad menedéket 282.479 ember számára az eláradt területeken. Becslések szerint 1.000 iskolát mosott el az eső, zártak be vagy alakítottak át ideiglenes óvóhelyeknek Lalmonirhat, Panchagarh, Nilphamari, Kurigram, Gaibandha, Bogra, Jamalpur, Tangail, Sunamganj és Sylhet kerületekben. Hozzávetőlegesen 110.400 hektár megművelt föld szintén érintett lehet. A Közegészségügyi Hivatal közlése szerint 12.719 vízszint szabályozó cső merült el teljesen egyedül Kurigram térségében – az ivóvíz hozzáférhetősége így jelentősen csökkent. Gyerekek és családjaik várnak átmeneti óvóhelyre, ételre, ivóvízre és tisztasági szerekre.

Az UNICEF Bangladesben is jelen van, hogy segítsen a gyerekeknek és szüleiknek, akiket érint az árvíz. Ön is segíthet, ha hívja 13666-os adományvonalunkat, vagy az UNICEF szót SMS-ben elküldi ugyanerre a számra. Így 500 Ft-tal tudja támogatni az UNICEF munkáját.