Híreink

Bizonytalan ivóvízellátás fenyegeti a jemeni gyerekek életét

2018. augusztus 02. 14:54

Továbbra is több millió gyerek számára bizonytalan az ivóvízhez való hozzáférés Jemenben

A vízhálózat elleni sorozatos támadások ellehetetlenítik a gyermekek és családok vízhez jutását a háború sújtotta Jemenben, a tiszta ivóvíz hiánya pedig növeli az akut hasmenés és egy esetleges újabb kolerajárvány kitörésének kockázatát. Az UNICEF jelentése szerint július végén több olyan létesítmény is a támadások célpontjává vált, amelyek biztosítanák az életben maradáshoz szükséges alapvető feltételeket.

  • Immár harmadik alkalommal bombáztak le egy nagy vízközpontot az észak-jemeni Sa’dahban. Az épület jelentős része összeomlott, így több mint tízezer ember marad biztonságos ivóvíz nélkül.
  • Július 27-én lerombolták azt a vízellátó rendszert, ami egész Hudajda számára biztosította a vizet.
  • Másnap megtámadtak egy UNICEF-es egészségügyi központot Zabidban, az ország nyugati részén.
  • Légitámadás ért egy UNICEF által támogatott élelmiszerraktárat is, amiben különböző higiéniás felszereléseket és víztartalékot tároltak.

A jemeni családok számára ezeknek az intézményeknek a veszélyeztetése akár élethalál kérdése is lehet. Gyerekek millióinak élete múlik azokon a szállítmányokon, melyek naponta érkeznek Hudajda kikötővárosába. Az importált étel és víz nélkül az alultápláltság már végletes méreteket öltene az országban. Ha a támadások továbbra is folytatódnak, az egyre több emberéletet fog követelni. Mindent meg kell tenni azért, hogy a gyerekek biztonságban élhessenek, és biztosítva legyen számukra mindaz a tiszta ivóvíz és táplálék, a megfelelő egészségügyi körülmény, valamint az oktatás, amire szükségük van.

„A civilek életben maradásához szükséges feltételek ellehetetlenítése elfogadhatatlan, embertelen és ellentmond a háborúzás alapvető törvényeinek” – mondja Henrietta H. Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Továbbra is felszólítjuk a konfliktusban részt vevő feleket, hogy oltalmazzák a civileket és kíméljék a létfontosságú infrastruktúra helyzetét, ideértve a vízrendszereket, valamint az iskolákat, kórházakat és a klinikákat egyaránt.”

Jemen –  a világ legnagyobb humanitárius krízisének helyszíne, ahol 11 millió gyermek szorul segítségre

  • Az UNICEF és más humanitárius szervezetek együtt küzdenek azért, hogy tiszta ivóvizet, egészségügyi eszközöket és táplálékot tudjanak szolgáltatni a gyermeknek a konfliktus sújtotta országban.
  • A humanitárius szervezetek azóta jelen vannak Hudajda városában, mióta a konfliktus komolyra fordult, és megpróbálnak ott segítséget nyújtani, ahol a legnagyobb szükség van rá.
  • Jemen súlyos vízproblémákkal küzd a fennálló konfliktus miatt. 8,6 millió gyermeknek nincs állandó hozzáférése biztonságos vízhez, így még inkább ki vannak téve a szennyezett víz által hordozott betegségeknek, a kolerának és az akut hasmenésnek.
  • 2018 márciusában egy héten belül kétszer is támadás érte Sa’dah környéki vízhálózatot, tönkrement a naperőmű, a szivattyú, valamint a víztározó is. Az UNICEF helyrehozta a több mint 20 ezer dolláros kárt, az ismételten lerombolt létesítményt azonban csak újabb 300 ezer dollárból lehet újjáépíteni.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek