Híreink

Csökken a gyerekházasságok száma

2018. március 09. 12:38

Az elmúlt évtizedben az UNICEF becslései alapján 25 millió gyerekházasságot sikerült megelőzni.

A csökkenő tendenciát többnyire a dél-ázsiai gyerekházasságok mérséklődése eredményezte, azonban a probléma továbbra is fenn áll, mert 2030-ig 150 millió olyan kislány van, akiket gyermekházasságba kényszeríthetnek.

 

Számottevően csökken a gyerekházasságok gyakorisága. Általánosan elmondható, hogy az elmúlt évtizedben 15%-kal csökkent azon nők száma, akiket még gyermekként kiházasítottak. A korábbi számok szerint minden negyedik nő lépett kiskorúként házasságra, jelenleg már csak minden ötödiket.

Világszerte Dél-Ázsiában tapasztalható a legnagyobb csökkenés, a 18 éven aluli lányok házasságkötése több mint egyharmadával esett vissza, a korábbi 50%-ról 30%-ra mérséklődött. Köszönhető mindez javarészt a haladóbb gondolkodásmód elterjedésének Indiában. A változás okai többek közt a proaktív kormányzati intézkedések, a lányok növekvő iskolázottsága és a gyerekházasság ártalmairól és illegalitásáról szóló edukációs programok.

Mikor egy lányt arra kényszerítenek, hogy házasságot kössön, azonnal egy életen át tartó következményekkel kell szembenéznie. Annak az esély, hogy be tudja fejezni a tanulmányait, csökken, azonban megnő annak az esélye, hogy a férje bántalmazni fogja és annak, hogy terhessége alatt komplikációk lépnek fel. Mindezeken felül számolniuk kell a társadalmi következményekkel és a generációkon át fennmaradó elszegényedéssel.” – számolt be Anju Malhotra, az UNICEF szakértője. „Egy kislány életét olyan mértékben meghatározza, determinálja, ha gyerekként kiházasítják, hogy bármilyen mérséklődést mutató adatnak örülünk, de hosszú út áll még előttünk.”

Az UNICEF legújabb adatai alapján évente 12 millió lány lép házasságra gyermekkorában. Az új adatok a globális csökkenésre vezethetőek vissza. Megközelítőleg 25 millióval kevesebb gyermeket házasítanak ki, mint 10 évvel ezelőtt. Mindezek ellenére, ha a gyerekházasság szokásrendszerét végleg be szeretnénk szüntetni 2030-ra (az UNICEF Fenntartható Fejlődés célkitűzése), akkor a folyamatot jelentősen fel kell gyorsítanunk. Ha ugyanebben a tempóban csökkenne a gyerekek kiházasítása, akkor 2030-ig még további 150 millió lány kényszerülne férjhez menni a 18. szülinapja előtt.

Világszerte körülbelül 650 millió olyan nő él, akit kislányként adtak férjhez. Dél-Ázsiában már sikerült csökkenteni a gyerekházasságok számát, azonban a szubszaharai régióban sajnálatos módon erősödött. 10 évvel ezelőtt a térségben csak minden ötödik lány ment férjhez kiskorúként, jelenleg minden harmadik.

Az új adatok azonban arra is rámutatnak, hogy van lehetőség a javulásra Afrikában. Etiópiában – ahol a térségbeli országok közül kimagaslóan nagyarányú volt a gyerekházasság – már harmadával csökkent a korai kiházasítások száma az elmúlt 10 évben.

Minden egyes megelőzött gyerekházasság egy lehetőség egy kislánynak.” – mondta Malhotra. „Megfogadtuk, hogy 2030-ra megszüntetjük a gyerekházasság szokásrendszerét. Ennek érdekében közös erőfeszítéseket kell tennünk annak megelőzésére, hogy több millió kislány elveszítse gyerekkorát.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek