Híreink

David Beckham, az UNICEF jószolgálati nagykövete Indonéziába látogatott

2018. március 29. 13:13

Az UNICEF jószolgálati nagykövete, David Beckham, a héten Indonéziába utazott, hogy olyan gyerekekkel találkozzon, akik iskola erőszak vagy zaklatás (bullying) áldozatai voltak.  A látogatást azzal a céllal tette, hogy megnézze, miként támogatja a David Beckham UNICEF Fund a bullying elleni programokat az iskolákban.

2015 óta a David Beckham Fund gyerekek millióinak életét változtatta meg világszerte. Ez idő alatt láthattuk, hogy mi minden válik valóra, ha az UNICEF-fel összefogva fektet be a gyerekek jövőjébe. Az alapítvány többek között 400.000 gyereknek biztosított gyermekbénulás elleni oltást Djibboutiban, 15.000 gyerek jutott tiszta ivóvízhez Burkina Fasoban, Kambodzsában 14.500 gyereket kapott védelmet erőszaktól és abúzustól.

A DB Fund támogatja az UNICEF programjait Indonéziában, El Salvadorban, Nepálban és Ugandában is. Az alapítvány küzd a megfélemlítés, erőszak, gyermekházasság és az iskolából való kimaradás ellen, és biztosítja, hogy a gyerekek, különösen a lányok igazi esélyt kaphassanak. Ennek részeként, a DB Fund olyan programokat támogat Indonéziában, amelyek célja, hogy arra ösztönözze a lányokat és fiúkat, hogy ki merjenek állni, ha erőszak tanúi vagy célpontjai.

Semarangi látogatása során Beckham találkozott a 15 éves Sripunnal, és arról beszélgettek, hogy hogyan lett a lány az iskolai zaklatás (bullying) elleni mozgalom vezetője az iskolájában. Sripun megosztotta történeteit David Instagram sztorijában is, megmutatta a világnak az otthonát, családját és barátait.

„Egy csodás fiatal lánnyal, Sripunnal találkoztam, akit iskolatársai jelöltek arra, hogy részt vegyen egy bullying elleni programban, melynek célja az erőszak megállítása az iskolákban” -mondta Beckham. „Ő hozhat változást, segít létrehozni egy pozitív tanulási környezetet, ahol a többi diák is biztonságban érezheti magát. Emiatt az ő önbizalma is nagyobb lett, és reméli, hogy más diákoknak nem kell az övéhez hasonló bántásokon keresztül menniük.”

A bullying, vagyis a kortársak általi erőszak és zaklatás, az indonéz fiatalokat leginkább aggasztó problémák között van. A 13 és 15 év közötti gyerekek közül 5-ből 1 tapasztalt már megfélemlítést, ami összesen 18 millió gyereket jelent, továbbá 3-ból 1 tapasztalt már fizikai erőszakot az iskolában. A gyerekek esetében az erőszak növeli a rossz mentális egészség kockázatát, ami akár korai iskola elhagyáshoz vezethet.

Beckham elsőkézből láthatta, hogy az indonéz iskolák diák-központú megközelítést alkalmaznak. A programba nemcsak a megfélemlített gyerekeket, hanem a korábban bántalmazó gyerekeket is bevonják. A módszertan szerint a diákok maguk jelölik ki azt a csoportot, amelyik oktatást kap a bullyingról, akik megtanulják, hogy hogyan hozhatnak létre pozitív tanulási környezetet. Ezen felül a tanárok pedig megtanulják a pozitív fegyelmezés alkalmazását, így biztosítják az osztályok erőszak mentességét. A  jelenlegi erőszak ellenes programok már 7000 gyereket segítettek Indonéziában, és az előzetes eredmények szerint a bullying már közel 30%-kal csökkent már az program kezdetén.

„Ami igazán megfogott látogatásaim során szerte a világban, hogy minden gyerekben ott van lehetőség. – meséli Beckham – A lehetőség megvan minden osztályteremben, játszótereken és otthon. Nagyon büszke vagyok, hogy a DB Fund segít az UNICEF-nek az iskolai zaklatás és erőszak szembeni küzdelemben, és biztonságot nyújt gyerekeknek, különösen a lányoknak az iskolákban, ezáltal folytatni tudják a tanulmányaikat, és egy jobb jövőben reménykedhetnek.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek