Híreink

Drónnal szállítottak védőoltásokat Vanuatuba

2019. január 02. 12:33

A távoli Csendes-óceán területén található Vanuatu szigeteken csupán minden ötödik gyermek részesül teljes immunizáltságban. Az UNICEF a helyi kormánnyal együtt abban állapodott meg, hogy a jövőben drónok segítségével szállítják a vakcinákat a legnehezebben elérhető térségekbe.

A mindössze 1 hónapos Joy Nowai az első olyan kisgyermek, aki a drón által szállított oltást megkaphatta.

A drón 40 km-t tett meg a Cook-öbölig, ahol a készletek gyors megérkeztének köszönhetően 13 gyermeket és 5 várandós nőt oltott be Mirian Nampil, helyi ápolónő. Ebben az öbölben elzártan él egy kis közösség, egészségügyi központ, elektromosság és utak nélkül. A családok lakhelyét csak gyalogosan vagy csónakokkal lehet megközelíteni.

“Ez a mai kis repülés a drónnal hatalmas előrelépést jelent a globális egészségügy megteremtésének irányába. A világ számos pontján még mindig azzal küzdünk, hogy egyáltalán elérjük azokat a gyermekeket akik számára nem biztosított az immunizáció. A dróntechnológia segítségével áthidalhatják az utolsó mérföldköveket”- mondta Henrietta H. Fore, az UNICEF igazgatója.

A vakcinák szállítási nehézsége abból is ered, hogy speciális hőmérsékleten kell tárolni őket. Vanuatu több mint 80 távoli, hegyvidéki szigetet foglal magába, amelyeket nemcsak megközelíteni nehézkes, de a helyi közlekedés is körülményes. Az oltóanyagok eljuttatásának nehézsége eredményezi azt, hogy az országban élő gyermekek 20%-a nem kapott még semmiféle oltást.

“Rendkívül megterhelő a vakcinákat tároló jégdobozok szállítása, ugyanis sokszor folyókon, hegyeken, vagy épp zuhogó esőben kell átkelnünk a családok felkutatásakor. A hajókat sokszor a rossz időjárás miatt nem is indítják el, így ha az utazás hosszú és körülményes, akkor csak havonta egyszer tudom beoltani a gyermekeket. Most azonban a drónok segítségével jó esély van arra, hogy minden érintett gyermekhez eljuthassunk”- mondta Miriam Nampil ápolónő.

A múlt héten a helyi Egészségügyi Minisztérium az UNICEF támogatásának köszönhetően két drónoperátor (Swoop Aero és WingCopter) tesztelte a drónokat. Az üzemeltetőket egy ajánlattételi eljárás útján választották ki, akik a szerződés szerint beszámolási felelősséggel tartoznak. Ha nem szállítanak időben, fizetést sem kapnak.

Vanuatu kormánya hosszú távon érdekelt abban, hogy integrálja a vakcinák drónnal való szállítását a nemzeti immunizációs programjába, valamint, hogy ezt a technológiát szélesebb körben is hasznosítsa. A hatástanulmányokból kitűnik, hogy a ma már főleg kereskedelmi forgalomban használt drónokat a kormányzati szférában akár egészségügyi célokra is kiválóan lehet alkalmazni

“A mai sikeres vakcinaszállítás hatalmas lehetőség volt, nemcsak Vanuatunak, hanem annak a több ezer gyermeknek a világon, akiket az új technológia segítségével ugyanígy oltásokban részesíthetünk. Ez az egyik legújabb, legjobb innováció, amely kiválóan példázza, hogy a magánszektorral való összefogás részeként milyen sok jót tehetünk a világ gyermekeiért” – tette hozzá Henrietta Fore.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek