Híreink

Éhínség a Kasai régióban

2018. február 13. 13:08

Sosem látott mértékű élelmiszerhiány lépett fel a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik legszegényebb, legelmaradottabb részében, a Kasai régióban. 2016 óta tartanak a fegyveres összecsapások a helyi milíciák és a kormányerők között, amelynek következtében a civilek és a mezőgazdasági földmunkások is elmenekültek otthonaikból. Annak okán, hogy már három ültetési időszak elmaradt a térségben, az élelmiszerraktárak teljesen kiürültek, és 400.000 gyerek került az éhhalál szélére.

Az UNICEF legfrissebb jelentésében azonnali segítségnyújtásra szólít fel.

SEGÍTEK

„Tshikapában borzalmas dolgok történnek, túl sok ott az erőszak és mi is állandó rettegésben éltünk. Nem mehetünk többé vissza, pedig itt sem egyszerű a helyzet. A háború csak rossz dolgokat szül. Azt szeretnénk, ha végre békében élhetnénk” – mondja Florence, a fenti képen látható gyerekek édesanyja. „Két hónapig gyalogoltunk a bozótosban, ez idő alatt pedig nem volt szinte semmink, amit megehettünk volna. Egy rémálom volt, főleg a gyerekek miatt. Azért jöttünk most Kanangába, mert itt él az édesanyám, és úgy hallottam, hogy itt biztonságban lehetünk.”

A Kasai régióban 440.000-re tehető azoknak a súlyosan alultáplált gyerekeknek a száma, akiknek azonnali életmentő segítségre, vagyis élelemre, vízre és gyógyszerekre van szükségük. Az UNICEF és partnerei versenyt futnak az idővel, hogy egyetlen gyermek számára se legyen túl késő. A túlélés biztosítása mellett szervezetünk támogatást nyújt annak a sok százezer otthonát vesztett gyereknek is, akik nemcsak a családjuktól szakadtak el, de hosszú hónapokra kimaradtak az oktatásból is.

„A helyi templomban azt mondták, hogy ha szeretném, beírathatom a kislányomat iskolába. Bipendu tavaly egyáltalán nem tudott iskolába járni az állandó harcok és a katonai erőszak miatt. Nem lenne jó, ha még egy éve elveszne” – meséli lelkesen Florence.

SEGÍTEK

Elsődleges a túlélés

2017 decemberében 3,2 millió olyan kongói állampolgárról adtak hírt, akik az elhúzódó fegyveres konfliktus mellett élelmiszerhiánnyal is küzdenek. Közülük 440.000 gyerek súlyosan akut alultápláltságtól szenved. A harcokban a katonák több száz egészségügyi létesítményt romboltak le, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a régió egészségügyi ellátását. A Kasai térségen nemrégiben egy kolerajárvány is átvonult, amely halálos áldozatokat is követelt. Az UNICEF most is a helyszínen segít: védőoltást és gyógyszereket ad a beteg gyerekeknek. Mindezek mellett a higiéniás körülmények megteremtésére kézmosási lehetőséget, latrinákat és víztisztító tablettákat juttat el a közösségeknek, az alultáplált gyerekek kezelésére pedig magas kalóriatartalmú terápiás élelmiszerkészítményt biztosít, és népszerűsíti az anyatejes táplálást.

SEGÍTEK

Otthon nélkül kiszolgáltatottan

A konfliktus eszkalálódásának következtében 1,4 millió ember, ebből 850.000 gyermek kényszerült elhagyni otthonát. Azok, akik most is úton vannak, nemcsak állandó szállás nélkül maradtak, de az alapvető szolgáltatásokhoz is alig férnek hozzá, sokszor a szabad ég alatt vészelik át az éjszakát. Az UNICEF ezért sátrakkal, hálózsákokkal, élelemmel és főzéshez szükséges eszközökkel látja el a családokat. Eddig összesen kb. 160.000 embernek tudtunk ilyen módon segíteni. Legalább 9.000 olyan gyerekről tudunk, akik teljesen elszakadtak a családjuktól, nekik speciális segítséget nyújtunk, és közreműködünk a családegyesítésekben.

Oktatási programokkal a gyerekek jövőjéért

„A háború borzalmait átélt gyerekeknek semmi sem lehet fontosabb annál, minthogy újra iskolába járjanak. Itt legyőzhetik az erőszak okozta traumákat, és van lehetőségük arra, hogy a tanulás által előreléphessenek– meséli Deha Njeka, az UNICEF által fenntartott Kamajiba iskola vezetője. Bipendu most 8 éves, a tanár ad neki néhány feladatot, hogy felmérje hol tart a kislány matematikából és írásból. A számolásnál az ujjacskáit használja és ügyesen leírja: 5+2=7. Az írásbeli feladat sokkal egyszerűbb: „Újra iskolás vagyok”– áll a palatáblán. Az iskolaigazgató jóváhagyja a család kérelmét, Bipendu harmadikba mehet. Bár a múlt év okán láthatóak a hiányosságai, még épp időben van ahhoz, hogy felzárkózzon. A 2016-17-es tanévben 440.000 kongói gyerek maradt ki az oktatásból. Az UNICEF a helyzet felismerését követően felzárkóztató foglalkozások szervezésébe kezdett, hogy az év végére minél többen végezhessék el az általános iskola utolsó osztályát. Tanfelszerelést és egyenruhát osztott ki, valamint a kormánnyal együttműködve felkereste azokat a Kasai régióban élő családokat, akik mindeddig nem íratták be a gyerekeiket az iskolába.

Az UNICEF 2017-es eredményei:

50.700 súlyosan alultáplált gyermek kezelése

1.416.143 kanyaró elleni védőoltás biztosítása

9 iskolát hozott létre a harcok sújtotta térségben

18.450 gyerek számára juttatott iskolai felszereléseket

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek