Híreink

Élet az Idai-ciklon után: így segít az UNICEF Dél-Kelet Afrikában

2019. május 03. 21:56

Két hónap telt el az Idai-ciklon pusztítása óta Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban. Bár a tomboló vihar elvonult, és számos ember tért vissza otthonába, a helyi családok továbbra is embertpróbáló kihívásokkal szembesülnek mindhárom országban. Sok lakóépület megsemmisült, az utakat és az iskolákat megrongálták a viharok, és a betakarításra váró terményt is elmosták az esőzések. Az UNICEF a helyszínen van, és fáradhatatlanul támogatja a családokat a talpraállásban.

„Szívszaggató látni a pusztítást és tudni, hogy mit jelent ez a gyermekek számára.  De mi itt vagyunk éjjel-nappal, és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy menedéket, tiszta ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítsunk a gyermekeknek. Küzdünk a kolera ellen, és megállítjuk a betegség terjedését. Semmi nem tud az utunkba állni! – mondta Tina Mucavele, az UNICEF egyik elkötelezett gyermekvédelmi munkatársa.

Az UNICEF fáradhatatlan munkájának, valamint támogatóink nagylelkű adományainak köszönhetően sokat tudtunk segíteni az elmúlt két hónapban a ciklon sújtotta területeken.

Főbb eredményeinkről röviden:

Mozambik:

 • 900 000 embert oltottunk be kolera ellen
 • 500 000 szúnyoghálót osztottunk szét a gyermekek védelmére
 • 500 000 ember ivóvízellátását biztosítottuk az ellátórendszerek megjavításával
 • Hamarosan megkezdjük kanyaró elleni védőoltás kampányunk
 • További egészségügyi központok felállításán dolgozunk

Malawi: 

 • 53 000 ember ivóvíz ellátást biztosítottuk
 • 51 000 ember számára tettük lehetővé a toalett használatot
 • Gyermekbarát tereket hozunk létre az ideiglenes befogadó központokban
 • Mobil egészségügyi központokat működtetünk, ahol alultáplált gyermekeket is ellátunk

Zimbabwe:

 • 60 000 embert edukáltunk a fertőzött ivóvízzel terjedő betegségek elleni védekezés módszereiről
 • Kolera ellenes oltási kampányt indítottunk, amellyel 480 000 embert immunizálunk
 • Egészségügyi csomagokat, víztisztító eszközöket osztunk, táplálkozási tanácsadásokat tartunk édesanyáknak
 • Lelki támogatást nyújtunk a gyermekeknek

 

A pozitív fejlemények ellenére munkánkra továbbra is nagy szükség van, mivel a konfliktus sújtotta országokban 3 millió ember szorul azonnali segítségnyújtásra, amelyből 1.6 millió gyermek. A legsürgetőbb problémák egyike az élelmiszerhiány. A vihar a betakarításra váró terményt tönkretette, így családok ezreinek megélhetése került veszélybe. Az alultápláltság megelőzésében és kezelésében az UNICEF egészségügyi központjai nagy szerepet játszanak, itt az édesanyák táplálkozási tanácsadásban részesülnek, az alultáplált gyermekek pedig terápiás ételkészítményt kapnak. Prioritás a betegségek megelőzése és megfékezése is.  Mozambikban 4600 kolera és 7500 malária esetet regisztráltak a ciklon pusztítása óta. Immunizációs kampányunk keretében több százezer embert sikerült beoltani, ezek a kampányok továbbra is folytatódnak.

Az UNICEF fontosnak tartja, hogy a gyermekek minél hamarabb visszaülhessenek az iskolapadba, hiszen a normalitás érzetének visszaállítása nagyon sokat segít az átélt traumák feldolgozásában. Az oktatás támogatása céljából szervezetünk oktatási eszközöket, korai gyermekfejlesztő csomagokat valamint sátrakat küld Dél-Kelet Afrikába, amelyekben átmeneti iskolák működhetnek. Cél emellett a pedagógusok támogatása is, akiket szintén súlyosan érintett a ciklon. Szervezetünk őket is különféle programokkal, például rövidtávú pénzügyi megoldásokkal támogatja, hogy minél előbb visszatérhessenek az iskolákba.

Az oktatás támogatása azért is fontos az UNICEF számára, mert az érintett országokban alacsony az iskolába járó gyermekek aránya, és fennáll annak a veszélye, hogy a tanítás szüneteltetésével romlik a helyzet. Mozambikban például a középiskolás korú fiatalok kevesebb, mint 20%-a jár iskolába. Ebben az országban a viharok több mint 3400 osztálytermet tettek tönkre, és 305 000 gyermek oktatása és jövője került veszélybe. Ugyanakkor a talpra állás is Mozambikban tart majd legtovább, hiszen ezt az országot érintette leginkább a ciklon. Mozambikban továbbra is 1.85 millió embernek, köztük 1 millió gyermeknek van szüksége segítségnyújtásra.

A zsúfolt szállásokon élő gyermekek, akik otthonaiktól távol élnek, ki vannak téve a betegségek, a kizsákmányolás és az abúzus veszélyeinek. Az újjáépítés hosszú ideig fog tartani. Humanitárius partnereink jelenléte elengedhetetlen ennek a folyamatnak minden szakaszában. Segítenünk kell, hogy a gyermekek és a szüleik talpra tudjanak állni”- mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója mozambiki látogatása során.

 

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek