Híreink

Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót kapta az UNICEF Gyerekbarát Település díjakat

2018. október 11. 12:54

Negyedik alkalommal is kihirdették az UNICEF Gyerekbarát Település pályázat végeredményét, idén a címet és a vele járó 2 millió forintot Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót nyerte el. Az UNICEF Magyarország pályázatára 2018-ban összesen 17 pályázat érkezett, a díjról szakértőkből álló független értékelő bizottság döntött, a munkában részt vett az UNICEF Magyarország egyik Fiatal Nagykövete is. Minden évben azok a települések nyerhetik el a címet, amelyek a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik. A bizottság azt is ellenőrzi, hogy a vállalásokat hosszabb távon is betartják-e a települések, önkormányzatok.

Az eredetileg „Gyermekbarát Városok” (Child Friendly Cities) néven megszületett kezdeményezés minden olyan közösségben kifejleszthető és alkalmazható, ahol gyermekek élnek: legyen az nagy vagy kicsi, városi vagy vidéki település. A mára globálissá vált programot 1996-ban indították útjára Európában, s azóta számos uniós tagállamban nagy sikerrel bonyolítják le a helyi önkormányzatok és az adott ország UNICEF Nemzeti Bizottságán keresztül.

A Gyerekbarát Települések számára fontos, hogy a gyermekek hatással lehessenek a közösségük életére, elmondhassák a véleményüket, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz és olyan környezetben élhessenek, amely biztonságot nyújt a számukra. Kiemelt jelentősége van még annak, hogy a gyermekek részt vehessenek a település kulturális életében, valamint egészséges környezetben, a kizsákmányolás és erőszak minden formája nélkül élhessék mindennapjaikat.

A Gyermekbarát Település jógyakorlatokon keresztül kíván utat mutatni a helyi önkormányzatoknak, hogy a vállalások és szolgáltatások egyre gyerekbarátabbá válhassanak, más települések pedig ezeket a gyakorlatokat átvehessék, továbbfejlesszék, alakítsák.

A Gyerekbarát Települések jógyakorlatai innen letölthetőek ⇒ Gyerekbarát Települések jógyakorlatai

„A díj egyszerre ígéret és felelősségvállalás a múltat és a jelent tekintve, másrészt ígéret a jövőre nézve. Az elismerés átvételével a települések azt vállalják, hogy példát mutatnak és nem hagyják magukra a fiatalokat és a családokat. A gyermekek jelentik az ország jövőjét, ezért minden lehetséges eszközzel támogatni és segíteni kell a fejlődésüket és a védelmüket” – mondta Dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Az ünnepélyes díjátadásnak ezúttal Óbuda-Békesmegyer adott otthont, ezen település 2015-ben nyerte el a címet. Idén Belváros-Lipótváros, valamint Zalaszentgrót pályázata győzött, így e két önkormányzata kapja az oklevelet és a 2-2 millió forintot.

 

Belváros-Lipótváros pályázatában a jógyakorlatok között az Értékelő Bizottság rámutatott koragyermekkori fejlesztést segítő akadálymentes parkok, integrált játszótér, pelenkázópad és szülő-gyerek hinta létére. A Belvárosi Közösségi Tér folyamatosan ad teret preventív foglalkozásoknak, a szabadidő eltöltéséről pedig irodalmi játszótér és családi piknik lehetőségek gondoskodnak.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Belváros közösségét az UNICEF Gyerekbarát Település díjjal ismerte el. Önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az V. kerületben élő gyermekek számára ne csupán a lakóhelyük, hanem az otthonuk legyen Belváros. A belvárosi gyermekek egy olyan közösség tagjaiként nőhetnek fel, amelyben egymás mellett állunk, kölcsönösen számíthatunk egymásra: akár amikor a gyermekszületés örömében osztozva babacsomaggal ajándékozzuk meg a családokat vagy ingyenes füzetcsomaggal, tömegközlekedési bérlettel, ösztöndíjakkal járulunk hozzá az iskoláztatáshoz és akkor is, amikor a közösségi élményekkel való feltöltődéshez minél több zöldterületet alakítunk ki, fejlesztjük parkjainkat, játszótereinket és családi programokat szervezünk. A 2017-ben átadott Belvárosi Közösségi Tér különleges szolgáltatásaival – az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve, a babamasszázson és kismama jógán át, a szenior mesemondó klubig – ezt a kölcsönös gondoskodást testesíti meg és ettől annyira egyedülálló. Ajánlom ezt a díjat a belvárosiak közösségének, amelynek tagjai teszik olyan hellyé a kerületünket, amelyet felcseperedő gyermekeink is örömmel választhatnak leendő családjuk otthonául.” – nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere.

Belváros-Lipótváros méltatása

 

Zalaszentgrót pályázatában a bizottság kiemelte a tanulói utazási bérlettámogatás, a tandíjtámogatás, a kollégiumi-albérleti díj támogatása, valamint más esélyteremtési lehetőségek alkalmazását, valamint a civil szektor bevonását az ifjúságfejlesztés és a közösségfejlesztés területén. Ugyancsak jelentős a városi gyermekrészvétel: ifjúsági kerekasztal, ifjúsági fórum és ifjúsági piknik is működik a településen.

“Nagy öröm számunkra, hogy Zalaszentgrót, ez a kis Zala megyei város átveheti ezt a díjat. Ez az elismerés megmutatja, hogy a városon belül megtalálható egészségügyi, szociális és oktatási intézmények között megfelelően működik a kommunikáció. A doktornők és a Védőnői Szolgálattól kezdve egészen a Szociális, Család – és Gyermekjóléti Központig, mindenki a nap 24 órájában azon dolgozik, hogy a zalaszentgróti gyerekeknek lehetősége legyen egyenlő eséllyel elindulni az élet minden területén. Az óvónők, a pedagógusok és a Pedagógiai Szakszolgálat nélkül természetesen ez nehezen valósulna meg, de sokat segítenek a Magyar Vöröskereszt zalaszentgróti munkatársai is. Az intézményekben hagyományokra épülő, művészeti nevelés is folyik, melyben fontos szerepet játszik a környezettudatos egészséges életmód. A Zalai Hazatérők Egyesületének kezdeményezésére városunkban megalakulhatott az Ifjúsági Önkormányzat, akik közelebb hozzák a város vezetéséhez a gyerekek kéréseit Ifjúsági kerekasztal, Ifjúsági fórumok keretében. Fontosak számunkra a gyerekek, a családok. Az újszülött gyerekeket évről-évre, ünnepség keretében fogadjuk Zalaszentgrót polgáraivá, de emellett egyszeri támogatásként babacsomagot is vehetnek át a szülők. A feltételeket megteremtettük a családalapításhoz azzal is, hogy biztosítottunk bölcsődét, óvodát, és folyamatosan bővítjük a játszótereket. Itt emberi hangon szólunk egymáshoz. Én erre és Szentgrótra vagyok a legbüszkébb” – mondta Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere.

Zalaszentgrót méltatása

 

„Gyermekeink boldog felnőtté és felelős állampolgárrá nevelését a legszűkebb közösségeikben: a családban, az iskolában, a lakóhelyükön érdemes kezdeni. Az „UNICEF Gyerekbarát Település” program nem valamilyen elképzelt ideális állapotot kér számon a pályázókon, inkább a megfelelő irányokat, stabil alapokat és mindenekelőtt nyitottságot vár arra, hogy az adott közösség minden egyes nappal egyre gyerekbarátabbá váljon. A cím elnyerése nem végállomás, hanem egy szép elismerés a megkezdett úton, amely kötelezettségekkel, de további segítséggel is jár a jó úton való előrelépéshez” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

 

A Gyermekbarát Település cím korábbi győztesei:

2017: Budaörs, Orosháza, Zalaegerszeg

2016: Alsómocsolád, Bordány, Hajdúnánás

2015: Cigánd, Hódmezővásárhely, Óbuda

 

Többet szeretnék tudni az UNICEF Gyerekbarát Településekről

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek