Híreink

Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót kapta az UNICEF Gyerekbarát Település díjakat

2018. október 11. 12:54

Negyedik alkalommal is kihirdették az UNICEF Gyerekbarát Település pályázat végeredményét, idén a címet és a vele járó 2 millió forintot Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót nyerte el. Az UNICEF Magyarország pályázatára 2018-ban összesen 17 pályázat érkezett, a díjról szakértőkből álló független értékelő bizottság döntött, a munkában részt vett az UNICEF Magyarország egyik Fiatal Nagykövete is. Minden évben azok a települések nyerhetik el a címet, amelyek a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik. A bizottság azt is ellenőrzi, hogy a vállalásokat hosszabb távon is betartják-e a települések, önkormányzatok.

Az eredetileg „Gyermekbarát Városok” (Child Friendly Cities) néven megszületett kezdeményezés minden olyan közösségben kifejleszthető és alkalmazható, ahol gyermekek élnek: legyen az nagy vagy kicsi, városi vagy vidéki település. A mára globálissá vált programot 1996-ban indították útjára Európában, s azóta számos uniós tagállamban nagy sikerrel bonyolítják le a helyi önkormányzatok és az adott ország UNICEF Nemzeti Bizottságán keresztül.

chevron-right chevron-left

A Gyerekbarát Települések számára fontos, hogy a gyermekek hatással lehessenek a közösségük életére, elmondhassák a véleményüket, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz és olyan környezetben élhessenek, amely biztonságot nyújt a számukra. Kiemelt jelentősége van még annak, hogy a gyermekek részt vehessenek a település kulturális életében, valamint egészséges környezetben, a kizsákmányolás és erőszak minden formája nélkül élhessék mindennapjaikat.

A Gyermekbarát Település jógyakorlatokon keresztül kíván utat mutatni a helyi önkormányzatoknak, hogy a vállalások és szolgáltatások egyre gyerekbarátabbá válhassanak, más települések pedig ezeket a gyakorlatokat átvehessék, továbbfejlesszék, alakítsák.

A Gyerekbarát Települések jógyakorlatai innen letölthetőek ⇒ Gyerekbarát Települések jógyakorlatai

„A díj egyszerre ígéret és felelősségvállalás a múltat és a jelent tekintve, másrészt ígéret a jövőre nézve. Az elismerés átvételével a települések azt vállalják, hogy példát mutatnak és nem hagyják magukra a fiatalokat és a családokat. A gyermekek jelentik az ország jövőjét, ezért minden lehetséges eszközzel támogatni és segíteni kell a fejlődésüket és a védelmüket” – mondta Dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Az ünnepélyes díjátadásnak ezúttal Óbuda-Békesmegyer adott otthont, ezen település 2015-ben nyerte el a címet. Idén Belváros-Lipótváros, valamint Zalaszentgrót pályázata győzött, így e két önkormányzata kapja az oklevelet és a 2-2 millió forintot.

chevron-right chevron-left

 

Belváros-Lipótváros pályázatában a jógyakorlatok között az Értékelő Bizottság rámutatott koragyermekkori fejlesztést segítő akadálymentes parkok, integrált játszótér, pelenkázópad és szülő-gyerek hinta létére. A Belvárosi Közösségi Tér folyamatosan ad teret preventív foglalkozásoknak, a szabadidő eltöltéséről pedig irodalmi játszótér és családi piknik lehetőségek gondoskodnak.

chevron-right chevron-left

„Büszkék vagyunk rá, hogy Belváros közösségét az UNICEF Gyerekbarát Település díjjal ismerte el. Önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az V. kerületben élő gyermekek számára ne csupán a lakóhelyük, hanem az otthonuk legyen Belváros. A belvárosi gyermekek egy olyan közösség tagjaiként nőhetnek fel, amelyben egymás mellett állunk, kölcsönösen számíthatunk egymásra: akár amikor a gyermekszületés örömében osztozva babacsomaggal ajándékozzuk meg a családokat vagy ingyenes füzetcsomaggal, tömegközlekedési bérlettel, ösztöndíjakkal járulunk hozzá az iskoláztatáshoz és akkor is, amikor a közösségi élményekkel való feltöltődéshez minél több zöldterületet alakítunk ki, fejlesztjük parkjainkat, játszótereinket és családi programokat szervezünk. A 2017-ben átadott Belvárosi Közösségi Tér különleges szolgáltatásaival – az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve, a babamasszázson és kismama jógán át, a szenior mesemondó klubig – ezt a kölcsönös gondoskodást testesíti meg és ettől annyira egyedülálló. Ajánlom ezt a díjat a belvárosiak közösségének, amelynek tagjai teszik olyan hellyé a kerületünket, amelyet felcseperedő gyermekeink is örömmel választhatnak leendő családjuk otthonául.” – nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere.

Belváros-Lipótváros méltatása

 

Zalaszentgrót pályázatában a bizottság kiemelte a tanulói utazási bérlettámogatás, a tandíjtámogatás, a kollégiumi-albérleti díj támogatása, valamint más esélyteremtési lehetőségek alkalmazását, valamint a civil szektor bevonását az ifjúságfejlesztés és a közösségfejlesztés területén. Ugyancsak jelentős a városi gyermekrészvétel: ifjúsági kerekasztal, ifjúsági fórum és ifjúsági piknik is működik a településen.

chevron-right chevron-left

“Nagy öröm számunkra, hogy Zalaszentgrót, ez a kis Zala megyei város átveheti ezt a díjat. Ez az elismerés megmutatja, hogy a városon belül megtalálható egészségügyi, szociális és oktatási intézmények között megfelelően működik a kommunikáció. A doktornők és a Védőnői Szolgálattól kezdve egészen a Szociális, Család – és Gyermekjóléti Központig, mindenki a nap 24 órájában azon dolgozik, hogy a zalaszentgróti gyerekeknek lehetősége legyen egyenlő eséllyel elindulni az élet minden területén. Az óvónők, a pedagógusok és a Pedagógiai Szakszolgálat nélkül természetesen ez nehezen valósulna meg, de sokat segítenek a Magyar Vöröskereszt zalaszentgróti munkatársai is. Az intézményekben hagyományokra épülő, művészeti nevelés is folyik, melyben fontos szerepet játszik a környezettudatos egészséges életmód. A Zalai Hazatérők Egyesületének kezdeményezésére városunkban megalakulhatott az Ifjúsági Önkormányzat, akik közelebb hozzák a város vezetéséhez a gyerekek kéréseit Ifjúsági kerekasztal, Ifjúsági fórumok keretében. Fontosak számunkra a gyerekek, a családok. Az újszülött gyerekeket évről-évre, ünnepség keretében fogadjuk Zalaszentgrót polgáraivá, de emellett egyszeri támogatásként babacsomagot is vehetnek át a szülők. A feltételeket megteremtettük a családalapításhoz azzal is, hogy biztosítottunk bölcsődét, óvodát, és folyamatosan bővítjük a játszótereket. Itt emberi hangon szólunk egymáshoz. Én erre és Szentgrótra vagyok a legbüszkébb” – mondta Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere.

Zalaszentgrót méltatása

 

„Gyermekeink boldog felnőtté és felelős állampolgárrá nevelését a legszűkebb közösségeikben: a családban, az iskolában, a lakóhelyükön érdemes kezdeni. Az „UNICEF Gyerekbarát Település” program nem valamilyen elképzelt ideális állapotot kér számon a pályázókon, inkább a megfelelő irányokat, stabil alapokat és mindenekelőtt nyitottságot vár arra, hogy az adott közösség minden egyes nappal egyre gyerekbarátabbá váljon. A cím elnyerése nem végállomás, hanem egy szép elismerés a megkezdett úton, amely kötelezettségekkel, de további segítséggel is jár a jó úton való előrelépéshez” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

 

A Gyermekbarát Település cím korábbi győztesei:

2017: Budaörs, Orosháza, Zalaegerszeg

2016: Alsómocsolád, Bordány, Hajdúnánás

2015: Cigánd, Hódmezővásárhely, Óbuda

 

Többet szeretnék tudni az UNICEF Gyerekbarát Településekről

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek