Híreink

A három kicsi rigó, három örökbefogadott gyermek

2018. január 10. 17:05

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije az adott hónapban a legkiemelkedőbb műnek talál. Januárban a Kisrigók – Három gyerek hazatalál címmel megjelent, az örökbefogadás témáját bemutató különleges alkotás lett a hónap könyve.  

A január hónap nyertes gyerekkönyve a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Paulon Viktória Kisrigók – Három gyerek hazatalál című könyve lett.

A szakmai csapat részéről, Ruff Orsolya, a Könyvesblog újságírója, így ajánlja a könyvet: „Honnan jövünk, kik a szüleink, hol vannak a testvéreink? Látszólag egyszerű kérdések ezek, de nem mindenki tudja rájuk a választ. A Kisrigók gyerekhősei nevelőszülőknél és nevelőotthonokban éldegélnek, és másra sem vágynak, minthogy végre megtalálják egymást, és ők hárman újra egy családot alkothassanak. Paulon Viktória először saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesés eredettörténetet, amely – ahogy egy igazi meséhez illik – sok-sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melengető történet egy igazi családról, meg persze az örökbefogadásról, az egymásra hangolódásról és az elfogadásról, melyet Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

Az UNICEF Magyarország delegálta gyerekzsűri a szeretet motívumát emelte ki a könyvből, hozzátéve, hogy milyen csodás lenne, ha mindenki annyi szeretetet kapna, mint a könyv főhősei. Külön kiemelték azt is, hogy milyen élvezetes volt a megható történetet olvasni.

Januárban matricát kapott még a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije szerint két Ringató könyv, Farkasházi Réka és Boldizsár Ildikó együttműködése kapcsán született zenés mese, Polgár Judit kreativitást ösztönző foglalkoztatója, Simon Zoltán Ákos a kicsike kis varázslólányról szóló meséje, és Fred Ehrlich mesekönyve, amiből azt is megtudhatjuk, hogy bizony van olyan, hogy a víziló házat épít.

 

Szívünk rajta 2018 január

Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó Szerző Cím
Pagony Kiadó Paulon Viktória Kisrigók
Pagony Kiadó Vadadi Adrienn Titkos reggeli
Balto Kft. Simon Zoltán Ákos Varázsigék
Babilon Kiadó Fred Ehrlich Olyan nincs, hogy a víziló házat épít!
Könyvmolyképző Kiadó RACHEL RENEE RUSSELL Egy puding naplója
Könyvmolyképző Kiadó RICK RIORDAN Tűztrónus
Kolibri Kiadó GÁLL VIKTÓRIA EMESE Ringató-mesék, Borsi a kertben
Kolibri Kiadó FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL Igazi Karácsony
Kolibri Kiadó Gróh Ilona Ringató Lapozók, Cifra palota
Kolibri Kiadó Gróh Ilona Ringató-Lapozók, Megfogtam egy szúnyogot
Bookline Polgár Judit Sakklépések, 5éves kortól

 

Szeretnék könyvet vásárolni

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket.  A programba a kiadók által felterjesztett, friss  megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

  

 

UNICEF Gyerekbarát Település

Az „UNICEF Gyerekbarát Település” olyan helyi irányítási rendszer, modell és jó gyakorlat kialakítását tűzi ki célul, amely a Magyarországon 1991 óta hatályos ENSZ Gyermekjogi egyezményén alapulva kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására. Az eredetileg „Gyerekbarát Városok” (Child-friendly Cities) néven megszületett koncepció minden olyan közösségben kifejleszthető és alkalmazható, ahol gyermekek élnek: legyen az nagy vagy kicsi, városi vagy vidéki közösség. A program az ENSZ Gyermekjogi egyezmény célkitűzéseit alkalmazza azon a szinten, ahol és amikor a legnagyobb közvetlen hatással lehet a gyermekek életére: helyben.

Az „UNICEF Gyerekbarát Település” Elismerő Cím adományozásával az Alapító szándéka hozzájárulni a települési önkormányzatok gyermekjogokkal kapcsolatos attitűdjének megerősítéséhez, továbbá elismerni a gyermekek védelme és jogaik érvényesítése terén elért eddigi eredményeket, és támogatni a megvalósításra váró helyi szintű programokat. A címet eddig hat település nyerte el: Alsómocsolád, Bordány, Cigánd, Hajdúnánás, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer.

Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kalligram, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 58 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek