Híreink

Helyreállítási folyamatok az indonéz cunami után

2018. december 04. 14:35

Továbbra is folytatódnak a helyreállítási munkálatok az indonéz Szulavézi és Lombok szigeteken, amelyeket szeptember végén pusztító cunami és földrengés rázott meg. Az elkövetkező 6 hónapban az alapvető humanitárius szükségletek kielégítésére fordítják a legnagyobb figyelmet. Az anyagi erőforrásoknak köszönhetően mintegy 475 000 gyermek számára biztosítanak tiszta ivóvizet, higiéniás eszközöket, egészségügyi szolgáltatásokat és alapvető oktatást.

A becslések szerint 1,5 millió ember életére volt valamilyen negatív hatással a szökőár, amelyet egy 7,4-es nagyságrendű földrengés váltott ki.

A veszteségek rendkívül súlyosak: több mint 2000 áldozata volt a természeti katasztrófának, kb 10.700-an súlyosan megsérültek és 671 embert még mindig nem találnak.

Lombok szigetét először augusztusban rázta meg egy komolyabb földrengés, azóta több mint 340 000 ember kényszerült elhagyni otthonát és kb. 2800-an továbbra is ideiglenes táborokban élnek.

Az UNICEF a helyszínen nyújt segítséget

Az UNICEF arra törekszik, hogy 26,6 millió dollár összegyűjtésével minden érintett gyermek számára biztosítsa a hozzáférést a tiszta ivóvízhez és a higiéniás körülményekhez, valamint az alapvető egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz.

“Fő prioritásunk, hogy a gyermekek azonnali támogatást kapjanak az alapvető szükségleteik kielégítéséhez. Az elkövetkező 6 hónap kiemelt szerepet játszik abban, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel folytassa a trauma utáni felépülést és biztonságos környezetben kezdhessen új életet”- mondta Debora Comini, az UNICEF indonéziai képviselője.

Higiéniás körülmények és oktatás minden gyermeknek

Közép-Szulavézit eddig 83 000-ren kényszerültek elhagyni  és 500 000 ember továbbra is nélkülözi a tiszta ivóvizet, valamint a megfelelő szanitációs szolgáltatásokat.

Ez azért is különösen veszélyes, mert már a földrengést megelőzően is, Palu városban rendkívül alacsony volt a  lakosok immunizáltsága (49%). A védettség hiánya a koszos víz fogyasztásával és a nem megfelelő szennyvízszolgáltatással könnyedén betegségek kialakulásához és járványok elterjedéséhez vezethet.

Közép-Szulavéziben szintén nagyon rossz ez az arány, ráadásul a régióban 2700 iskola van, amelyek szintén kitettek a fertőzésveszélynek.

A katasztrófa elhárításának részeként az UNICEF és partnerei biztosítják, hogy az otthonukat vesztett emberek mind hozzájussanak a tiszta ivóvízhez és a higiéniai szolgáltatásokhoz, valamint folytatja azokat az egészségügyi programjait, amelyeknek része a gyermekétkeztetés, a védőoltások biztosítása és minél több átmeneti oktatási központ felállítása.

Az UNICEF aggodalmát fejezi ki a családját vesztett, valamint a pszichoszociális támogatásra szoruló gyermekek iránt. Szervezetünk helyszínen tartózkodó munkatársai közösségi-alapú biztonságos tereket és gyermekbarát helyeket alakítanak ki nők és gyermekek számára. Emellett továbbra is alkalmazzák a regisztrációs és nyomonkövetési mechanizmusokat, amelyek segítenek a gyermekek és családok azonosításában, nyilvántartásában és újraegyesítésében.

Lombokban az UNICEF a helyi Egészségügyi Minisztériummal azon dolgozik, hogy minden anya megfelelően táplálhassa gyermekét és biztosíthassa kisbabája számára a szükséges védőoltásokat, gyógyszereket. A szervezet együttműködik a Szociális és Oktatási Minisztériummal is, annak érdekében, hogy a gyermekvédelem és a pszichoszociális támogatási tevékenység összhangban legyen a minimumkövetelményekkel.

“Mi továbbra is maradunk a helyszínen és kiterjesztjük a műveleteinket a gyors helyreállítás érdekében. Ha mind összefogunk, a gyermekek képesek lesznek újrakezdeni az életüket egy jobb jövő érdekében” – tette hozzá Debora Comini.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek