Híreink

Iraki gyerekeken segít az UNICEF

2017. augusztus 03. 14:08

Részletek Hamida Ramadhani, az UNICEF iraki képviselőhelyettesének beszámolójából:

„Habár a Moszul visszaszerzése miatt kitört küzdelem a vége felé közeledik, mégis időbe telik, mire a gyermekek mély lelki és fizikai sérelmei begyógyulnak. Közel 650.000 fiú és lány van, akik a moszuli erőszak elszenvedőiként szörnyű árat fizettek és rengeteg borzalmat éltek át az elmúlt három év alatt.”

„Rengeteg olyan gyerekkel találkoztam, akik továbbra is szenvednek a Nyugat-Moszulban uralkodó fegyveres konfliktus miatt. Egy helyi orvossal folytatott beszélgetés során derült fény arra, hogy egyhetes csecsemők, kisgyerekek és édesanyák is vannak a sebesültek között. Piszokkal és szeméttel beborított területen élnek, sokukat már az alultápláltság veszélye fenyegeti.”

„Az elmúlt három év alatt az UNICEF és partnerei azzal szembesültek, hogy folyamatosan növekszik az orvosi létesítményekbe és fogadó területekre érkező kíséret nélküli gyermekek száma. Láttunk olyan csecsemőket, akiket a romok alól menekítettek ki és hoztak el hozzánk.”

„A traumatológiai központokba kíséret nélkül érkező gyermekek és csecsemők azonnal az UNICEF-hez vagy más humanitárius szervezetekhez kerülnek. Itt ellátást és védelmet biztosítanak a számukra, és akiket tudnak, egyesítenek családjaikkal.”

„A gyermekek szükségleteinek és jövőjének támogatására továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az elkövetkező hetekben és hónapokban. Az UNICEF újra és újra kéri az Irak területén harcban álló csapatokat, hogy a gyermekekkel gyermekként bánjanak, mindegy hogy azok hol születtek, hova tartoznak. Most már itt az idő, hogy felépülhessenek az elszenvedett traumákból, mielőbb egyesülhessenek családjaikkal és visszakapják elveszett gyermekkorukat.”

camp

Eddigi eredmények:

Az UNICEF partnereivel együttműködve 1333 kíséret nélküli vagy szüleitől elválasztott gyermeket egyesített a családjával. Az UNICEF táplálék-kiegészítőket, valamint betegségek megelőzésére és legyőzésére oltásokat és vészhelyzet idejére szükséges készleteket osztott szét a rászorulók között.

A szervezet naponta félmillió embernek szállít körülbelül 5,2 millió liter vizet a menekülttáborokba és vészhelyzet uralta térségekbe az otthonaikat elhagyni kényszerülő családoknak. Emellett 3,3 millió liter vizet biztosít a Kelet- és Nyugat-Moszulban élő veszélyeztetett családok részére.

Ahogy visszatérnek otthonaikba a gyermekek (akik közül többen 3 éven át nem részesültek oktatásban) szükségessé válik, hogy újrakezdjék tanulmányaikat, különben elveszíthetünk egy egész generációt. Az UNICEF 470 iskolát nyitott újra Kelet- és Nyugat-Moszulban. Ennek köszönhetően 365.500 gyermek ülhetett ismét vissza a padokba.

 Körülbelül 1,2 millióra lehet becsülni Moszul lakosságát a háború alatt, többségük Nyugat-Moszulban él, az UNICEF becslése alapján a lakosság fele gyermek.

water

Lise Grande az ENSZ humanitárius koordinátora Irakban:

„Megkönnyebbülés tudni, hogy a katonai hadjárat Moszulban hamarosan véget ér. A harcoknak talán vége, de a humanitárius krízis még tart.”

„Azok az emberek, akik elmenekültek mindent elvesztettek. Menedékre, élelemre, egészségügyi ellátásra van szükségük. Ezek az emberek nagy traumákon mentek keresztül. Amiket átéltek sokszor elképzelhetetlen.”

„Hónapokon át dolgoztunk itt. Hatalmas erőfeszítéseket tett a kormány és a frontvonalbeli partnerek, hogy mindig a krízis előtt járjanak egy lépéssel. Mindent megtettünk azért, hogy óvjuk és segítsük azokat, akik szenvednek.„

„Rengeteg tennivaló van az elkövetkező hetekben és hónapokban. Nyugat-Moszulban 54 lakókörzetből 15 súlyosan lerombolódott, 23 pedig közepes mértékben szenvedett károkat.”

„Azok a civilek, akiket harci övezetekben fogtak el az ellenséges csapatok, súlyos veszélyben vannak. Ilyen területek például Tel Afar, Hawija és Nyugat-Anbar. Ezeknek az embereknek a tudtukra kell adni, hogy készen állunk a megsegítésükre.”

Az iraki humanitárius szerepvállalást megcélzó terv megvalósításához 985 millió dollárra van szükség, aminek egyelőre csak a 43%-a érkezett meg. További 562 millió dollárra van szükség, hogy a több millió szükségben szenvedő irakit megsegítsük.