Híreink

Képzést tartott az UNICEF Zalaegerszegen

2018. február 12. 14:35

Zalaegerszeg 2017-ben elnyerte az UNICEF Magyarország Gyerekbarát Település díját. A díjátadóra tavaly októberben került sor, az UNICEF munkatársai pedig most Zalaegerszegre érkeztek, hogy megtartsák a díjjal járó gyermekjogi képzést.

Az „UNICEF Gyerekbarát Település” olyan helyi irányítási rendszer, modell és jógyakorlat kialakítását tűzi ki célul, amely a Magyarországon 1991 óta hatályos ENSZ Gyermekjogi egyezményen alapulva, kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására.

A program az ENSZ Gyermekjogi egyezmény célkitűzéseit alkalmazza azon a szinten, ahol és amikor a legnagyobb közvetlen hatással lehet a gyermekek életére: helyben.

Az „UNICEF Gyerekbarát Település” a Gyermekjogi egyezmény teljeskörű betartásáért dolgozik. Ennek megfelelően garantálja, hogy minden, 18 év alatti fiatal polgára:

  • hatással lehessen a települését érintő döntésekre; elmondhassa a véleményét arról, hogy milyen településen szeretne élni;
  • hozzáférhessen alapvető szolgáltatásokhoz (egészségügyi-, gyermekjóléti szolgáltatásokhoz és az oktatáshoz);
  • tiszta vizet ihasson és higiénikus körülmények között, a kizsákmányolás és az erőszak mindennemű formájától mentesen élhessen;
  • biztonságban járhasson települése utcáin;
  • szennyezésmentes természeti és épített környezetben élhessen;
  • részt vehessen kulturális és közösségi eseményeken és
  • egyenrangú polgára lehessen településének, hozzáférjen minden szolgáltatáshoz, származására, vallására, vagyoni helyzetére, nemére és fogyatékosságára való tekintet nélkül.

A címre bármely magyarországi települési önkormányzat pályázhatott. A pályázatban a településen élő gyermekek létszámára, helyzetére vonatkozó adatokat, az ENSZ Gyermekjogi egyezményének megfelelően a gyermekjogok védelmére vonatkozó helyi intézkedéseket és a jövőbeni pozitív változások melletti elkötelezettséget kellett bemutatni, valamint már megvalósult, helyi jó gyakorlatokat is fel lehetett sorolni.

A Gyerekbarát Település cím elnyerésével Zalaegerszeg Megyei Jogú Város pénzbeli támogatást (2 millió forintot) és díszoklevelet, valamint az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány honlapján és kommunikációs csatornáin való megjelenést nyert. Jogosultságot szerzett továbbá az „UNICEF Gyerekbarát Település” logójának és kommunikációs anyagainak használatára.

Február 9-én, az Új Nemzedék Központban az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársai tartottak a díjjal együtt járó gyermekjogi képzést közel harminc résztvevőnek, mely során nem csak a gyermekjogok világával ismertették meg őket, hanem segítséget nyújtottak abban is, hogy a megjelentek közösen határozzák meg, hogyan lehet még gyerekbarátabb várossá tenni Zalaegerszeget.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek