Híreink

Mi történne ha eltűnne az UNICEF?

2018. szeptember 21. 10:35

8 dolog, amely megváltozna a világon az UNICEF nélkül

Az UNICEF-et a II. világháború után hozták létre azzal a céllal, hogy segítse a válsághelyzetben lévő gyermekeket

70 évvel később, az UNICEF több mint egy egyszerű vészhelyzeti segélyalap. A szervezet mára egy olyan globális hálózattá nőtte ki magát, amely 190 országban és területen működik, és szélesebb körű munkát végez bármely más gyermeksegélyező szervezetnél. Személyzetének és önkénteseinek ezrei dolgoznak a kormányokkal és helyi szervezetekkel annak érdekében, hogy megvédjék a veszélyhelyzetben lévő gyermekeket. Eltökélt adományozók milliói járulnak hozzá a válságban és szegénységben felnövő gyermekek felkarolásához.

Az UNICEF kiáll a gyermekek jogaikért, küzd a jövőjükért és pozitív változásokat hoz a közösségeik életében.

De mi lenne, ha nem létezne?

1. Rendszeresen halálos járványok törnének ki

Az UNICEF abban hisz, hogy egyetlen gyermek sem veszítheti életét olyan betegségekben, amelyek megelőzhetőek lettek volna. Ennek érdekében minden évben a világ legfiatalabb gyermekeinek 45%-ának védőoltásokat biztosítunk. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban 2 és fél milliárd gyermek kapott védőoltást csaknem 100 országban.

Ezek azok a védőoltások, amelyeknek köszönhetően kiküszöbölhetjük a katasztrofális járványkitöréseket és számtalan gyermek halálát előzhetjük meg. 2000 és 2015 között, csak a kanyaró elleni védőoltásokkal csaknem 20,3 millió halálesetet előztünk meg.

Az UNICEF hatalmas vásárlóerejének köszönhetően a védőoltásokat alacsonyabb áron szerez be, így még több gyermeket, még több helyen tud elérni. A Védőoltás Szövetség (GAVI) tagjaként elértük, hogy az öt-az-egyben védőoltás ára megfeleződjön. Ez a vakcina megvédi a gyermekeket öt potenciálisan halálos betegségtől, melyek a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, hepatitisz B és B-típusú Haemophilus influenzae. Ezek a hihetetlen megtakarítások lehetővé teszik, hogy az alacsony jövedelmű országok kormányai számára is megfizethetőek legyenek az oltások, így az UNICEF számára biztosított adományokkal még jobb eredményeket lehet elérni. 2016-ban a stratégiai tervezésnek és tárgyalásoknak következtében 588 millió dollárt takarítottunk meg a védőoltásokon.

Az UNICEF és partnerei védőoltásokat biztosítanak olyan gyermekek számára, akik eldugott falvakban, háborús övezetben vagy természeti katasztrófa által sújtott területen élnek. © UNICEF/UNI184260/Lucky8 LLC

Az UNICEF munkája sokkal több annál, minthogy csak megvásárolja a védőoltásokat. Olyan partnerekkel, mint például az Egészségügyi Világszervezet, közösen segítjük a kormányokat és közösségeket azoknak a gyermekeknek a beoltásában, akik enélkül nem juthatnának hozzá. Célunk, hogy a nehezen megközelíthető, háborús övezetekben valamint a természeti katasztrófa által sújtott területeken lévő gyermekeket is elérjük.

Ez azonban csakis az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek globális hálózatán keresztül lehetséges. Ők azok, akik a védőoltások beadásának bajnokai lehetnek a helyi falvakban és városokban. Azonban megfelelő kiképzés és egészségügyi készletek hiányában ezek a hősök sem tudnák megvédeni a helyi közösségek gyermekeit a betegségektől.

2016-ban sikerült eljutni arra a pontra, hogy kevesebb gyermek bénult le paralízis miatt, mint korábban bármikor  a történelem során. Ebben az évben az UNICEF több mint 17,000 teljen munkaidős munkatársat – többségben nőket – vetett be a védőoltások beadásához Pakisztán azon részein, amelyek a legveszélyeztetettebbek. Ezeken a területeken az ország történetének legnagyobb oltási lefedettségét regisztrálták.

2. Az olyan háború sújtotta országok, mint Szíria talán sosem lennének újjáépítve

A háborút túlélő gyermekekre felnőttként hatalmas feladat vár: a romokból újjáépíteni közösségüket és országukat.

De ha a gyermekek egész generációja nem rendelkezik biztonságos hellyel a tanuláshoz és játékhoz, akkor soha sem válnak belőlük tanárok, orvosok és mérnökön, akik egy békés közösséget hozhatnának létre.

Az UNICEF minden más szervezetnél kiemelkedőbben biztosít oktatási programokat a világ gyermekei számára. A krízishelyzetben lévő gyermekek ugyanúgy megérdemlik a tanuláshoz való jogot, mint a gyermekek bárhol máshol. 2016-ban az UNICEF 11,7 millió olyan gyermeknek biztosított alapvető oktatást, akik humanitárius katasztrófát éltek át. További 3 millió gyermek pedig pszichológiai támogatásban részesült.

A Szíriában felnövő gyermekek továbbra sem adják fel a tanulás lehetőségét. A folyamatos erőszak korlátjainak ellenére, 2016-ban az UNICEF és partnerei segítettek abban, hogy az szíriaiak beiskolázása 8%-kal növekedjen. 6,017 tanárt képeztünk ki annak érdekében, hogy egyetlen gyermek se maradjon ki az oktatásból. 12,000 vidéki és ostrom alatt álló területen élő fiatalnak segítettünk, hogy érettségi vizsgát tegyenek és hozzájárulhassanak országuk szebb jövőjéhez.

A szíriai Nadeen két évig nem tudott iskolába járni, ugyanis az Aleppóban található intézmény bezárni kényszerült a folyamatos harcok miatt. „Ez volt életem legnehezebb időszaka. Úgy éreztem, hogy nincs célom” -mondta a 16 éves lány. Az UNICEF segít a hasonló helyzetben lévő gyermekeknek abban, hogy egy másik oktatási központban levizsgázhassanak. Ezen túl oktatási ösztöndíjakat, biztonságos szálláshelyet, és tanórákat is biztosítunk, hogy tervezhessék a jövőjüket. © UNICEF/UN070696/Al-Issa

3. A természeti katasztrófákat elszenvedő családok egyedül maradnának a bajban

Az UNICEF a helyszínen van a humanitárius válságok előtt, közben és után. Egy katasztrófa minden szakasza új, halálos fenyegetéseket jelent a gyermekek számára.

Amikor 2017-ben egymás után rengették meg Mexikót a földrengések, akkor az UNICEF ott volt, hogy gyermekbarát helyeket építsen, és azokat szakmai személyzettel tartsa fenn. Továbbá képzést biztosított a tanárok számára arról, hogy hogyan segítsék a traumát átélt gyermekeket. Az UNICEF oktatási és higiéniai készleteket szállított azokra a helyekre, ahol erre a legnagyobb szükség volt. 2017-ben a szokásosnál is erősebb hurrikán szezon csapott le az Atlanti- és Karibi-óceán térségére. Az UNICEF túlélést segítő felszereléseket és tiszta ivóvizet biztosított Puerto Ricoban, oktatási anyagokat Texasban, valamint humanitárius ellátmányokkal segítette a legsúlyosabban érintett karibi szigeteket.

2015-ben két súlyos földrengés rázta meg Nepált, amelyben ezrek vesztették életüket. A túlélőknek olyan életveszélyes körülményekkel kellett szembenézniük mint a biztonságos ivóvízkészletek hiánya, valamint a megsemmisült egészségügyi létesítmények. Gyors válasz nélkül még több ezer gyermek veszthette volna életét olyan betegségekben, amelyek megelőzhetőek vagy gyógyíthatóak, nem is részletezve a gyerekkereskedelem veszélyét.

Szerencsére az UNICEF már az első naptól megkezdhette a helyszíni munkáját. Készen álltunk arra, hogy tiszta ivóvizet, menedékhelyet és élelmiszerellátmányt biztosítsunk a családoknak, akik mindenüket elvesztették. Átmeneti kórházakat állítottunk fel, megakadályoztuk a fertőző járványok kialakulását és újraegyesítettük családjaikkal azokat a gyermekeket, akik a káosz közepette elvesztették szüleiket.

Miután a földrengés híre lekerült a nemzetközi média címlapjairól, az UNICEF továbbra is a nepáli gyermekekkel foglalkozott. Szüntelenül küzdöttünk az életben maradáshoz szükséges ivóvízhálózat helyreállításáért, támogattuk a családokat a fagyos tél idején, és segítettünk a közösségeknek abban, hogy felkészüljenek a jövőbeli vészhelyzetekre.

A nepáli földrengés a szülőotthonok 70%-át lerombolta Nepál egyes részein. Anyák és újszülöttek ezrei maradhattak volna elengedhetetlen egészségügyi ellátást nélkül, de az UNICEF segített olyan menedékhelyek felállításában, amelyeknek köszönhetően a kisbabák biztonságos körülmények között jöhettek a világra. © UNICEF/UN016490/Shrestha

4.Gyermekek millió halhatnának éhen

Az UNICEF az azonnal fogyasztható terápiás élelmiszerkészítmények (Ready-to-Use Therapeutic Food – Plumpy nut) legnagyobb vásárlója a világon. Hihetetlen, de a vészhelyzeti készletek 80 százalékát az UNICEF vásárolja. Ha a szervezet nem létezne, akkor a kórházak, nehezen megközelíthető egészségügyi központok és mobil egészségügyi csapatok 33,000 tonna terápiás élelmiszerkészítmény nélkül maradtak volna. Ráadásul annak a 3 millió gyermeknek, akiknek ez az életmentő készítmény segített a halálos alultápláltságon felülkerekedni, talán nem is sikerült volna életben maradnia.

Khadija azon túlélők egyike, aki már jó ideje éhezett, amikor megérkezett az egyik UNICEF által támogatott nigériai kórházba. A karjai éppen csak vastagabban voltak, mint édesanyja hüvelykujja. Khadija anyukája azt mesélte, hogy sajnos nem tudta gyermekét anyatejjel táplálni, mivel ő maga is beteg és legyengült volt. 20 napi terápiás élelem és folyamatos gyógyszeres ellátás mentette meg végül Khadija életét. Ő és édesanyja elegendő terápiás élelmiszerkészítmény ellátmánnyal hagyta el a kórházat, hogy otthon is folytathassák a terápiát.

Khadija súlyosan alultáplált volt, amikor édesanyja egy UNICEF által támogatott nigériai kórházba vitte. A 20 napos terápiás élelem és a gyógyszerek megmentették az életét. © UNICEF Nigeria/Commins

Az UNICEF ahhoz is hozzájárult, hogy az azonnal fogyasztható terápiás élelmiszer mindenki számára könnyebben elérhető legyen. 15 évvel ezelőtt az világ terápiás étel készletét csak egyetlen európai gyártó biztosította. Az UNICEF segített abban, hogy a gyártás elkerüljön az alacsony jövedelmű országokba is, ahol a gyermekeknek elengedhetetlen szüksége van rá. 2016-ra az UNICEF 18 gyártóval és számtalan partnerrel, köztük az Világélelmezési Programmal dolgozik együtt. A gyermekek közötti krónikus alultápláltság végre negatív rekordot döntött.

5. A katonaságra kényszerített gyermekek talán soha nem kapnák vissza a normális életüket

A konfliktusok által széthullott országokban az UNICEF szakembereinek elképzelhetetlenül nehéz dolguk van: fegyveres csapatokkal tárgyalnak azért, hogy szabadon engedjék a gyermekeket. Nélkülük legalább 21 ezer gyermek talán még mindig a fegyveres csoportok csapdájában lenne.

De a munkánk itt nem ér véget. Amikor egy gyermeket elengednek, akkor az UNICEF segít abban, hogy az érintett mielőbb ismét a családjával lehessen. A közösségi élet újrakezdése viszont évekig tart, amelyben az UNICEF hosszú távon segít. A gyermekek visszaintegrálódásához az iskolába való visszatérés a kulcspont. Ezért segítjük őket a folyamat minden lépcsőjében, hogy az oktatásból és osztálytársaikból merítsenek erőt ahhoz, hogy folytassák korábbi életüket.

2015-ben az UNICEF felügyelte 1,775 dél-szudáni gyermekkatona elengedését, ez volt a  történelem egyik legnagyobb leszereltetése. Gatkuoth azon gyermekek egyike, akiket az UNICEF segített abban, hogy megszabaduljon a dél-szudáni fegyveres csoportoktól. „Nem szerettem katona lenni, semmi jó nincs a katonaságban. Sokszor próbáltam elszökni a hadseregtől, mind hiába. Minden alkalommal elkaptak és megbüntettek. Nagyon boldog vagyok, hogy kikerültem a hadseregből. Most a nagynénémmel élek és orvos szeretnék lenni amikor felnövök, hogy segítsek az embereken” – mondta Gatkuoth, akinek az eredeti nevét védelme érdekében megváltoztattuk. © UNICEF/UN028377/Rich

6. Gyermekek ezrei soha nem látnák viszont szüleiket

Minden évben gyermekek ezreit szakít el háború és katasztrófa a családjaiktól. Az UNICEF innovatív mobilhálózatokat működtet és ember feletti kutatásokat folytat azért, hogy megtalálja a konfliktusos területeken, menekült táborokban és természeti katasztrófák után egyedül maradt gyermekek családjait.

Ez a rendkívül nehéz munka azonban meghozta gyümölcsét, ugyanis tavaly 21 ezer gyermek talált rá családjára vagy hozzátartozójára a szervezetnek köszönhetően. Valószínűleg még 31 ezer gyermek van egyedül veszélyes körülmények között, akiknek továbbra is segítségre van szüksége.

A 8 éves Nzazjaw megpuszilja kishúgát mikor először látja őt Dél-Szudánban. A konfliktus két évig elszakította a családot egymástól, Nyazjaw és 4 éves öccse, Chuol az idős nagypapájukkal éltek. „Soha többé nem hagyom, hogy külön legyünk” – mondta édesanyjuk a könnyes egymásra találás után Abokoban, a szülővárosukban. © UNICEF/UN014006/Rich

7. Elvesztenénk a legnagyobb gyermekügyi tudásbázist

Van itt valami, amit az UNICEF tapasztalatból tud: ha a problémákat nem ismerjük fel, akkor nem számíthatunk megoldásra sem. Ha a kormányok birtokában vannak annak az információnak, hogy hány gyermek nem jár iskolába vagy marad éhes, akkor tudnak cselekedni.

Az UNICEF a gyermekekkel kapcsolatos tudásbázis vezető forrása a világon. Technológiai fejlesztéseket és hatalmas hálózatunkat kiaknázzuk annak érdekében, hogy megtaláljuk a legveszélyeztettebb gyermekeket:

  • Az Ebola-járvány idején az UNICEF a Sierra Leone-i kormánynak gyűjtött valós idejű adatokat SMS-eken keresztül.
  • Szíriában az UNICEF segített egy hatalmas kampány lebonyolításában, amelynek során 1200 elkötelezett, fiatal önkéntes házról-házra járt, hogy megtalálják az oktatásból kimaradó gyermekeket, megtudják, hogy miért nem járnak iskolába, illetve hogy hogyan lehetne segíteni őket abban, hogy visszatérjenek az osztályterembe.
  • Burkina Faso-ban, Lesothoban és Pápua Új-Guineában mobil alkalmazások segítették az iskolavezetéseket abban, hogy átgondolt döntéseket hozzanak és jobb minőségű oktatást biztosítsanak még több gyermeknek.

8.A világ gyermekei elvesztenék legnagyobb támogatójukat

A gyermekjogok nemcsak egy absztrakt fogalom. Megjelennek a világ leggyorsabban és legelterjedtebben ratifikált emberi jogi szerződésében: az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében. Az egyezmény kihirdeti, hogy minden gyermek joga a túlélés, a fejlődés és a teljesítőképességének kiaknázása – eltekintve attól, hogy kik ők vagy hol élnek.

Az UNICEF az egyetlen olyan szervezet, amelyet név szerint említ a Gyermekjogi Egyezmény, mint a szakértői segítségnyújtás és tanácsadás forrása. Ez az jelenti, hogy minden újságban és kormányban az UNICEF-nek különleges szerepe van, hogy a gyermekek jogainak, érdekeinek és véleményének szószólója legyen. Segítünk a kormányoknak abban, hogy erősítsék a gyermekjogi törvényi szabályozást és szakpolitikát, valamint felelősségre vonjuk őket, ha nem törődnek a gyermekekkel.

A válság és szegénység ellenére is a gyermekek mellett állunk

Az UNICEF munkája soha nem volt olyan releváns és sürgős, mint 2018-ben. Fegyveres konfliktusok, éhínség, természeti katasztrófák és menekültválságok veszélyeztetik gyermekek életét és jövőjét minden egyes nap. Mi azon dolgozunk, hogy minden veszélyben lévő gyermeket elérjünk.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek