Híreink

Mobil egészségügyi klinikák Kelet-Aleppóban

2017. szeptember 01. 16:50

Minden reggel 25 egészségügyi szakember 7 teherautóval indul útnak Aleppo keleti utcáin. A kocsik zsúfolt kenyérosztó pontokhoz közel állnak meg, hogy minél több emberhez jussanak el. A hét guruló klinika naponta több mint 400 gyermeket és nőt lát el, gyógyszeres és immunizációs kezeléseket nyújt, valamint mikrotápanyagokat és táplálékkiegészítőket biztosít az alultápláltság kezelésére és megelőzésére.

IMG_7952

„A leggyakoribb esetek alultápláltsághoz, hasmenéshez és a koszos víz fogyasztása miatt kialakult betegségekhez kapcsolódnak” – mondja Dr. Kamal, aki az UNICEF által támogatott mobilklinikák egyikében dolgozik. „A romok közepette, a biztonságos víz általános hiánya miatt is, romlottak a higiéniai körülmények, ami egyre több gyermek megbetegedéséghez vezet” – tette hozzá.

Ahogy napról napra több ember tér vissza az elhagyott területekre, egyre nagyobb igény mutatkozik az egészségügyi szolgáltatások iránt is. „Bár minden nap 6 órára idejövünk, alig győzzük a munkát. Minden 10 percben ellátunk egy gyermeket vagy anyát, míg tucatnyian állnak sorban kinn a hőségben” – mondta Siba, az egyik klinika ápolója.

IMG_7845 (1)

Az alultápláltság megelőzésére egy közösségi önkéntes csapat is kíséri a mobil egészségügyi klinikát, akik információkkal látják el az anyákat és válaszolnak arra, miként szolgálhatnak tápláló étrenddel kisgyermekeiknek.

„Az anyákkal való egy-egy találkozás során mindenféle rettenetes történetet hallunk. Sok nő elvesztette a férjét és egyedül néz szembe a világgal” – mondta Mais, egy önkéntes, aki a kizárólagos szoptatásra ösztönzi az anyákat.

IMG_7993

Bana, egy másik fiatal önkéntes a csapatból, újabb kihívásról számolt be. Állítása szerint egyre több olyan fiatal gyermek van, akiknek a szüleit megölték a harcokban. „Ezekről a gyermekekről a nagymamáiknak kell gondoskodniuk, akik természetesen nem tudják őket szoptatni, sőt még az ingyenes csecsemőknek szánt táplálékot sem mindig tudják biztosítani a számukra, ugyanis egyszerűen nem tudnak eljutni hozzánk. De mi nem adjuk fel és megpróbálunk minden érintettet felkeresni.” – mondta Bana.