Híreink

Rohingya menekültválság – az elmúlt néhány hónap legsúlyosabb humanitárius kihívása

2017. november 07. 18:33

A Mianmarban folyó erőszak elől hetente 12 ezer gyermek menekül Bangladesbe

A rohingya családok borzalmas történeteket mesélnek a Mianmarban tapasztaltakról: öldöklésről, szexuális és fizikai erőszakról, porig égetett falvakról, meggyilkolt családtagokról. Ezek a traumák megbélyegzik a gyermekkort, és ha nem segítünk, a jövőjüket is.

Jelenleg a kolera és az alultápláltság elterjedése az a két legnagyobb veszély, ami leginkább érinti a menekülttáborok lakóit. Banglades nyitva hagyta a kapuit a borzalmak elől menekülők előtt, de egyedül nem képes megoldást találni a problémára. A világnak most kell összefognia!

IMG_4448

Az UNICEF legfrissebb nyilatkozata szerint több mint 450.000 újonnan érkezett menekült rohingya gyerek van veszélyben annak okán, hogy a vízzel terjedő betegségek ellen eddig semmilyen védelmet nem kaptak.

„Számos rohingya gyermek olyan brutális erőszaknak volt tanúja Mianmarban, amit soha senkinek nem szabadna átélnie. Mindannyian hatalmas veszteségeket szenvedtek.” – jelentette ki Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

UNICEF-Bangladesh-day-01-0027

„Ezeknek a gyerekeknek sürgősen élelmet, tiszta vizet, tisztálkodási lehetőségeket és védőoltásokat kell biztosítanunk, hogy megelőzhessük a különböző betegségek kitörését. Emellett azonban pszichológiai támogatásra, tanácsadásra és oktatási programokra is égető szükség van, hogy mielőbb fel tudják dolgozni a velük történt szörnyűségeket. Ha most nem kapnak tőlünk segítséget, hogy fognak valaha is felnőni és produktív tagjai lenni a társadalmuknak?” – tette hozzá Mr Lake.

Ez a válság nemcsak a gyermekkorukat, de a jövőjüket is elveheti
Csak az elmúlt három hónapban félmillió rohingya kelt át Mianmarból a bangladesi Cox’s Bazar nevű területre, hogy békére és biztonságra találjanak az erőszak elől, és itt egyesüljenek a korábbi menekülthullámokkal érkezett rokonaikkal, ismerőseikkel. Az újonnan érkezettek több mint fele gyermek.

UNICEF-Bangladesh-day-02-0234

Az UNICEF legújabb jelentései szerint a menekültek nagy része túlzsúfolt és minden higiéniát nélkülöző átmeneti szállásokon lakik. A bangladesi kormány által koordinált, egyre növekvő mértékű nemzetközi segélyszállítmányok ellenére azonban továbbra sincs lehetőség arra, hogy minden egyes menekült gyermekek szükségleteit ki tudják elégíteni. „Folyamatosan, és egyre nagyobb számban érkeznek emberek a táborokba, mostanra viszont már jól szembetűnnek azok a veszélyhelyzetek, amelyeknek a menekült gyermekek fokozottan ki vannak téve” – mondja Edouard Beigbeder, az UNICEF bangladesi képviselője.

Thomas_Nybo_08b

Az élet a szabad ég alatt, az élelmiszer- és vízellátás szűkössége, illetve a fürdési és higiéniai szolgáltatások hiánya drasztikusan emeli a vízzel terjedő fertőzések kockázatát.

A táborokban élő gyermekek között gyakran alakul ki extrém alultápláltság, illetve a terhesgondozásra és a csecsemőgondozásra is elvétve nyílik csak lehetőség. Mindamellett az erőszaktól traumatizált gyerekeknek nyújtott segítség mértékét is tovább kellene növelni.

UNICEF-Bangladesh-day-01-0242

A helyszíni beszámolók szerint a táborokban uralkodó állapotok miatt a gyermekek könnyen emberkereskedők és olyan rossz szándékú felnőttek kezei közé kerülhetnek, akik kizsákmányolhatják, manipulálhatják őket.

Az UNICEF a mianmari Rakhine tartományban a civilek elleni erőszak mielőbbi beszüntetését kéri, és felszólítja a feleket, hogy hagyják dolgozni a humanitárius segélyszervezeteket az ott élő gyermekek érdekében.

A jelentések alapján a krízis hosszú távú rendezéséhez olyan kulcsfontosságú kérdésekre kell megoldást találni, mint a Rakhine tartományban fennálló szélsőséges rohingya-ellenes diszkrimináció, és a népcsoport hontalan státusza.

Adománygyűjtő konferencia
Az október 23-i genfi nemzetközi adománygyűjtési konferencia kapcsán az UNICEF arra kéri támogatóit, hogy a lehetőségeikhez mérten segítsék elő az ENSZ Bangladesi Humanitárius Reakciótervének megvalósulását.

A felhívás szerint legalább 434 millió dollár segítségre lenne szükség, amiből 76.1 millió dollárt az újonnan érkező és a már a táborokban élő rohingya gyermekek sürgősségi ellátására fordítanának.

A jelenlegi segítségkérés legfőbb célja a vízellátás és a higiéniai szolgáltatások javítása, annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasmenéses vírusok és más vízzel terjedő járványok kitörését. Ennek kockázatát az is növeli, hogy a legtöbb gyermek semmilyen, még a kanyaró elleni védőoltással sem rendelkezik. Emellett az UNICEF arra is nagy figyelmet szentel, hogy gyermekbarát környezetben, szakemberek segítségével oktatásban részesítse a kisgyerekeket.

UNICEF-Bangladesh-day-07-0472

A következő négy kulcsterületen kér azonnali segítséget az UNICEF:
1. Nemzetközi támogatás és adománygyűjtés a Bangladesi Humanitárius Reakcióterv és a Mianmari Reakcióterv megvalósítása céljából
2. Rohingya gyermekek és családok védelme, valamint korlátlan mozgástér a segélyszervezetek számára a Rakhine tartományban elő gyerekek védelme érdekében
3. Segítségnyújtás a rohingya menekültek Mianmarba történő biztonságos és méltóságteljes visszatéréséhez
4. Hosszú távú megoldáskeresés, figyelemmel Rakhine tartomány Tanácsadó Bizottságának javaslataira

IMG_3116

Eddigi eredmények és cselekvési tervek:
*50.000 5 éven aluli gyereket vizsgáltak ki alultápláltságra gyanakodva. Ebből 1500 súlyosan alultáplált gyereket szűrtek ki és közülük mindenki életmentő terápiás kezelésben részesült
*Megközelítőleg 69.000 6-59 hónapos kor közötti gyerek részesült A-vitaminos kezelésben a kanyaró, rubeola és gyermekbénulást megelőző védőoltási kampány során
* Közel 7.500 terhes nő és kismama kapott gyermektáplálással kapcsolatos tájékoztatást, hogy lecsökkentsék az alultápláltság kialakulásának lehetőségét a csecsemők és a gyerekek között
* Október 10. óta több mint 700.000 embert oltottak be kolera ellen, beleértve 180.000 1-5 év közötti gyereket. A második immunizációs kampány november elejére várható, amikor is újabb 180.000 gyereket szeretnének beoltani kolera és 220.000-ret gyermekbénulás ellen
* Az UNICEF, partnerszervezeteivel együtt, 128.000 ember számára tudott eddig tiszta ivóvizet biztosítani, 190.000 ember számára tette hozzáférhetővé a szanitációs szolgáltatásokat és 37.000 higiéniás csomagot osztott szét
* A 106 gyermekbarát helyen több mint 35.000 gyerek számára nyújtottak eddig pszichológiai segítséget
*Az UNICEF eddig több mint 22.000 gyereket részesített a térségben oktatásban, ebből 8.500 újonnan érkező volt

Ha szeretné támogatni az UNICEF rohingya gyerekekért folytatott munkáját, adományával most Ön is életmentő segítséget nyújthat.

SEGÍTEK

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek