Híreink

Kemény tél a menekülttáborokban

2017. november 08. 17:36

A szíriai menekültválság miatt közel 13,5 millió ember van úton jelenleg is, a menekültek fele 18 éven aluli gyerek. A menekülttáborok lakóinak a túlzsúfoltság mellett most a téli hideggel is meg kell küzdeniük. A felkészülés már megkezdődött, de a legtöbb táborban egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás.

A képen látható pár hónapos kislány, Amira és édesanyja Yara, Raqqából menekültek el a szíriai háború borzalmai elől. Bombázások, állandó fegyverropogás és a bizonytalan jövő kényszerítette anyát és kisbabáját arra, hogy otthonukat hátrahagyva, az erőszak szörnyűségeit átélve, egy békésebb és kiszámíthatóbb otthont keressenek maguknak. „A városunkban rengeteg gyerek és nő hal bele a szülésbe, mert a közelben lévő kórházat lerombolták, így orvosi ellátás sincs. A szülők nélkül maradt gyerekek sokszor a taposóaknákkal teli területeken vesztik életüket, vagy az ISIL besorozza őket katonának. Esély sincs rá, hogy normális felnőtt váljon belőlük, és én nem ilyen életet képzeltem el a kislányomnak.” – mondja Yara.

Amira édesapja meghalt a harcokban, de ő és anyukája már kikerültek a veszélyzónából, jelenleg egy törökországi menekülttáborban tartózkodnak. Most viszont újabb nehézséggel néznek szembe: a közelgő téllel. „Esténként jéghideg a kis Amira baba bőre, nem tudom, hogy fogom tudni egész éjszaka melegen tartani.” – meséli aggódva Yara.

Gyerekkorból csak egy van

Ezek azok az évek, amelyeknek játékkal, nevetéssel, tanulással és fejlődéssel kellene telniük. Sajnos azonban minden harmadik szíriai gyerek csak a háború hatásait tapasztalja meg ebben az időszakban. Az ő gyerekkorukat a veszély, a félelem és az állandó bizonytalanság hatja át, és mivel nem látszik, hogy a krízis hamarosan megoldódna, a helyzet tovább romolhat.

Közel 7 éve tart a konfliktus

A krízis kirobbanása óta egyre több szíriai lakos kényszerült elhagyni otthonát a háború borzalmai miatt. Törökországot, Libanont, Irakot és Jordániát közvetlenül is érinti a probléma. Rengeteg gyerek a menekülés során, útközben jött világra, és rengeteg 0-6 éves menekült kisgyerek még soha nem élt normális körülmények között, csak menekülttáborokban.

Egy-egy traumatizált gyerek számára a legfontosabb, hogy a táborba érkezését követően nyugalmat, védelmet és törődést kapjon. Az élelem, a tiszta víz és a gyógyszerek biztosítása mellett kifejezetten fontos a gyermekbarát helyek és az iskolák fenntartása, ahol a nagyobbak pszichológiai segítségben és oktatásban is részesülnek. Az UNICEF a kezdetektől a veszélyben lévő gyermekekre összpontosít: a családoknak anyagi, fizikai és mentális támogatást nyújt, hogy a problémában érintett több millió kiskorúból ne váljon egy elveszett generáció. Célunk élhető körülményeket és pozitív jövőképet biztosítani számukra.

Támogatásoddal a hideg, borús, téli hónapokban akár egy puha pléddel, egy vastag kabáttal vagy egy meleg cipővel is létfontosságú segítséget adhatunk egy gyermeknek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek