Híreink

Több ezer gyermek kapott védőoltást és tanszereket a rukbani menekülttáborban

2019. február 19. 14:46

Az UNICEF, az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold segélyszervezetekkel együttműködve egy 118 kamionból álló konvojt küldött február elején Rukbanba, ahol több mint 40 000 embernek nyújtottak segítséget a kilenc napos program során.

Az elmúlt nyolc év legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében az UNICEF és partnerei több ezer embert, főként gyermekeket és nőket oltottak be a szír-jordán határ menti térségben. Az oltás életmentő jelentőségű a gyermekek számára, akiknek szervezete legyengült a nehéz életkörülmények miatt, és kevésbé ellenállók a betegségekkel, valamint a kihűlés veszélyével szemben. A humanitárius segélyszállítmány a vakcinák mellett mintegy 20 000 gyermek és édesanyja számára elegendő életmentő gyógyszert, ételkészítményeket, 40 000 db higiéniai csomagot, oktatási eszközöket, tankönyveket, írószereket és iskolatáskákat tartalmazott.

Az UNICEF és partnerei annak ellenére jutottak el Rukbanba, hogy a demilitarizált övezetet rendkívül nehéz megközelíteni. A konvoj célba érése ugyanakkor kulcsfontosságú volt, mivel Rukbanban az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés lehetősége nagyon korlátozott. A településen nincsenek szakképzett okleveles orvosok, és csak kevés számú, rosszul felszerelt kórház áll a lakosság rendelkezésére. A rossz egészségügyi helyzet, valamint a zord téli hideg következtében nyolc kisgyermek veszítette életét tavaly december óta. Fran Equiza, az UNICEF szíriai képviselője szerint „a megfelelő egészségügyi intézmények és szakemberek hiánya miatt akár egy egyszerű szülés alatt fellépő komplikáció is végzetes lehet az anyák és a babák számára.”

Az egészségügyi csomagok mellett az UNICEF és partnerei a segélyszállítmányokkal taneszközöket, valamint 8000 db iskolatáskát is eljuttattak Rukbanba. Fran Equiza szerint az oktatás támogatása nagyon fontos, mivel “ezeknek a gyerekeknek az iskola sokkal többet jelent, mint egy hely, ahol tanulhatnak. Az iskola egy biztonságos hely, ahol elfeledkezhetnek a falakon túli valóságról (..) Még a legzsúfoltabb osztálytermekben is, ahol a gyermekek a földön ülnek, és a táblát egy falra helyezett papír darab helyettesíti, találtam olyan gyereket, aki tanulni akart és nagyon örült az új iskolatáskájának.”

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek