Híreink

Az UNICEF, történetében először, Muzoon Almellehan személyében egy szíriai menekült lányt nevezett ki Jószolgálati Nagykövetének

2017. június 29. 14:39

Muzoon azután vált a lányok taníttatásának szószólójává, miután 2013-ban elmenekült Szíriából

Muzoon, akit az UNICEF támogatott amíg a Jordániában lévő Za’atari menekült táborban élt, most Audrey Hepburn nyomaiban jár, aki szintén kapott segítséget az UNICEF-től gyermekkorában és ugyanúgy Jószolgálati Nagykövet lett később.
„Már gyerekként is tudtam, hogy a jövőm kulcsa az oktatás, így amikor elhagytam Szíriát, egyedül az iskolai könyveimet vittem magammal, semmi mást.”- mondta Muzoon.

chad_unicef_sokhin_18

„Mint menekült, láttam, milyen az, amikor gyerekeket korai házasságba, vagy nehéz munkára kényszerítenek. Ezek a gyerekek nemcsak a tanulás lehetőségét veszítik el, hanem ezzel együtt az esélyt is egy jobb jövőre. Pont ebből az okból kifolyólag vagyok nagyon büszke arra, hogy az UNICEF-fel együtt azon dolgozhatok, hogy az emberek meghallják az érintett gyerekek hangját és visszajuttassák őket az iskolába.”

Muzoon 2013-ban, a szír konfliktus kezdetén menekült el hazájából családjával együtt. Három évig élt egy menekülttáborban Jordániában, mielőtt sikerült újra letelepedniük az Egyesült Királyságban. A Za’atari menekülttáborban töltött 18 hónapja alatt kezdett el a gyerekek – főleg a lányok – oktatáshoz való jogának szószólója lenni.

“Muzoon története mindünket inspirál: hatalmas bátorságról és lelkierőről tesz tanúbizonyságot. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már ő is az UNICEF és a gyermekek nagykövete lett.” – nyilatkozta a szervezet helyettes igazgatója, Justin Forsyth.

Muzoon nemrég ellátogatott az UNICEF-fel együtt Csádba, abba az országba, ahol a konfliktusos területeken közel háromszor több lány marad ki az általános iskolából, mint fiú. Találkozott olyan gyerekekkel a Csád-tó környékén, akiknek a Boko Haram miatt kellett elhagyniuk az iskolát. Mióta Muzoon visszatért, azon dolgozik, hogy előmozdítsa a konfliktusokban érintett és a tanulási lehetőségtől elzárt gyerekek ügyét.

Muzoon_Day4_06

A becslések szerint nagyjából 25 millió gyerek hiányzik az alap-és középiskolai oktatásból a konfliktusos zónákban. A menekültként élő gyerekeknek csak a fele iratkozott be általános iskolába, és kevesebb mint negyede középiskolába.

Az oktatás a veszélyzónákban most is súlyosan alulfinanszírozott. 2010 óta az összes humanitárius adomány kevesebb mint 2%-át fordították oktatásra. Évente 8,5 milliárd dollárra lenne szükség, hogy ezt a rést kitöltsük.

Fontos tények

A világon körülbelül 50 millió gyermeknek kell a szülőhazájától elszakítva élnie, ebből 28 millióan a hazájukban dúló konfliktusok miatt voltak kénytelenek otthonukat elhagyni, és most is több millióan vándorolnak egy jobb, biztonságosabb élet reményében.

Menekült gyerekek és tinédzserek ötször nagyobb arányban maradnak ki az iskolából, mint nem menekült társaik.
Konfliktusos területen élő lányok 2,5-szer nagyobb arányban maradnak ki az iskolából, mint a fiúk.

Az elhúzódó konfliktusok összetett kihívásokat jelentenek. A menekültek átlagosan 17 évet töltenek hontalanként – ez majdnem egy teljes gyermekkort ölel fel.