Híreink

Újév első napján 392.000 gyermek jött a világra

2020. január 25. 16:43

Az UNICEF becslései szerint 2020. január 1-jén 392.000 gyermek született világszerte. Az első szilveszteri baba a Fidzsi-szigeteken, az utolsó pedig az Egyesült Államokban jött a világra. „Egy új év és egy új évtized kezdete lehetőséget jelent számunkra, hogy újrafogalmazzuk céljainkat nemcsak a saját jövőnk szempontjából, hanem tekintettel azokra is, akik utánunk következnek. (..) Ahogy a naptár minden januárban változik, úgy emlékezünk kell mindarra a sokféle lehetőségre és potenciálra, amely minden egyes gyermekben ott lakozik, és amelyekkel elindulhat az életben, amennyiben arra lehetőséget kap.” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 30 évben a gyermekhalandóság mértéke jelentősen csökkent világszerte, és napjainkra az öt éven aluli gyermekek esetén a korábbi évtizedekben mért értékek felére szorult vissza.  A pozitív eredmények ellenére azonban a gyermekhalandóság az 1 hónapnál fiatalabb csecsemők körében továbbra is  komoly veszélyt jelent : az 1990-es években az elhunyt gyermekek 40%-a volt 1 hónapnál fiatalabb kisbaba, 2018-ra ez az arány azonban már 47%-ra emelkedett. A legtöbb csecsemő élete első napján veszíti életét olyan megelőzhető okokból kifolyólag, mint amilyen a koraszülés, a szülés alatt fellépő komplikációk, a vérmérgezés és a különféle fertőzések.

Az UNICEF célja az, hogy minden édesanya és kisbaba maximális védelmet kapjon a szülés előtt, alatt és után. Ezért szervezetünk 2020-ban is arra kéri az országok döntéshozóit, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a csecsemőgondozásban résztvevő egészségügyi szakemberek képzésére és fektessenek hangsúlyt az újszülöttek ellátását célzó eszközállomány fejlesztésére.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek