Híreink

Világszerte 13 millió gyerek maradt védőoltás nélkül 2016-ban

2018. április 27. 13:55

A legfrissebb jelentések szerint az alacsony jövedelmű országok lakói, valamint a háborús övezetekben élők vannak leginkább kitéve azoknak a járványoknak és betegségeknek, amelyek védőoltással megelőzhetők lennének. Az oltások hiánya miatt minden évben majdnem másfél millió gyerek veszíti életét.

Az UNICEF  2018. április 24-30. között tartja a Védőoltások Hetét.

2010-2016 között világszerte több mint 19 millió gyerek nem jutott hozzá a szükséges vakcinákhoz, ebből 13 millióan egyáltalán nem részesültek semmilyen oltásban. Azok a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akik a társadalom legszegényebb rétegéhez tartoznak, nehezen megközelíthető helyen laknak, valamint országukban háború vagy fegyveres konfliktus zajlik. Az ő védelmüket még inkább hátráltatja, hogy ezeken a helyeken sokszor az egészségügyi ellátás is összeomlóban van.

A szervezet jelentése szerint 2016-ban mintegy 1,5 millió öt éven aluli gyerek halt meg olyan betegségek következtében (pl. kanyaró, tüdőgyulladás, hasmenés), amelyek megfelelő immunizációval megelőzhetők lettek volna. Ráadásul a védőoltásokkal nemcsak számukra garantálható a biztonság, de az anyák és a helyi közösségek egészsége is könnyebben megőrizhető.

“Több millió egészségügyi dolgozó utazik a gyerekek védelme érdekében sok ezer kilométert, jár ezért faluról falura, vág át dzsungeleken, és jut el nehezen megközelíthető vagy különösen veszélyes helyekre. Ezeket az embereket sokszor félelemmel és gyanakvással fogadják, mégis ők azok, akik tavaly több mint 3 millió gyermeket, azaz jövendőbeli orvosokat, tanárokat, művészeket, anyákat és apákat segítettek hozzá az életben maradáshoz. Az ő hősies munkájuknak köszönhető, hogy a riasztó számok ellenére most több gyerek kap oltás, mint korábban bármikor” – mondja az UNICEF Magyarország munkatársa.

Az UNICEF 2016-ban 2,5 milliárd vakcinát gyártatott, amivel világszerte segített az öt évesnél fiatalabb gyerekeken. A szervezet együttműködik a kormányzati szervekkel, hogy az egészségügyi dolgozók munkáját is támogathassák. A legfőbb célkitűzés, hogy egy gyerek se veszítse életét olyan okokból, amelyek elkerülhetőek lettek volna, és hogy adott legyen minden olyan egészségügyi feltétel, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekekből egészséges, életerős felnőttek váljanak.

Az UNICEF felhívja a figyelmet, hogy az oltásoknak gazdasági haszna is van. Mivel megelőzhetővé válnak a betegségek, így nagyobb szerephez jut az egészségmegőrzés. Mindazonáltal egy vakcina kevesebb mint 1 dollárba kerül (átszámítva 260Ft), ami csekély összeg ahhoz mérten, hogy milyen magas a költsége egy beteg gyermek kezelésének, vagy egy járvány megfékezésének. Az oltás biztonságot ad a családok és a közösségek számára. Amennyiben elegendő ember kap oltást, kialakul a közösségi immunitás, és a betegségek nem tudnak elterjedni. Ahol viszont csak kevesek számára biztosított a védelem, ott az újszülöttek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen ők azok, akik túl fiatalok ahhoz, hogy elegendő erővel rendelkezzenek a betegségek legyőzéséhez.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek