Közös ügyeink

Megkülönböztetés elleni küzdelem

A gyermekjogok minden 18 év alattira egyformán vonatkoznak. A gyermekeket meg kell védeni minden olyan megkülönböztetésről és megtorlástól is, amely szüleik és a hozzájuk közel állók helyzete miatt érhetné őket.

A gyermekeket kivétel nélkül minden jog megillet, ez a Gyermekjogi Egyezmény egyik alapelve. Mégis a mai napig többmillió gyermeket ér hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert neki vagy családjának más a neme, vallása, bőrszíne, származása, nézetei vagy mert fogyatékossággal él.

Habár egyenjogúnak születünk mindannyian és senkivel sem lehet a neme miatt rosszabbul bánni, sajnos sok helyen ezt nem így gondolják: a lányokat értéktelenebbnek tartják, és úgy is kezelik. A probléma egyik legszembetűnőbben az oktatásban, és a munkahelyeken jelenik meg: a lányokat sok helyen nem engedik iskolába járni, nem engedik kibontakoztatni képességeiket, és így nem is csinálhatják azt, amit szeretnének. A lányok az elsők, akiknek gyermekként is dolgozniuk kell, könnyebben esnek szexuális célú kizsákmányolás vagy emberkereskedelem áldozatává, de a prostitúció vagy az online szex turizmus is óriási veszélyt jelent lányok millióira. Számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokásnak számít a lányok korai kiházasítása, ami magával vonja a tinédzserterhesség kockázatát is. Utóbbi sajnos a fejlett világban is komoly kihívást jelent. A női nemiszerv-csonkítás tradíciója még ma is több millió lány életét veszélyezteti, vagy okoz életre szóló ártalmakat. A lány gyermekek nagyobb eséllyel válnak az erőszak, bántalmazás áldozataivá, beleértve a lelki, fizikai, vagy szexuális erőszakot is. A bántalmazott lányok problémájukkal még inkább egyedül maradnak. Különösen nehezen találnak védelmet és megértést ott, ahol még a jogszabályok sem védik a lányokat, és széles körben elfogadott a nők diszkriminációja.

Mind a fogyatékossággal élő gyermekek, mind pedig a környezetük nyerne azzal, ha a társadalom azt látná meg egy gyermekben, hogy mire képes, nem pedig azt, hogy mire nem.

Minden huszadik 14 vagy annál fiatalabb gyerek valamilyen szintű fogyatékossággal él ma a világban.

Sokuknál mindez láthatatlan, sokukat ez tesz láthatatlanná a világ előtt. Kerülik, kiközösítik, elhanyagolják őket. Nem kapnak segítséget az iskolában, a családjukban és/vagy a kormányuktól.

Mi hisszük, hogy érdemes másokért tenni és hogy minden gyereknek joga van ahhoz, hogy teljes életet élhessen.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek