A jemeniek 2015 óta a világ egyik legnagyobb és legösszetettebb humanitárius krízisét élik át. Az ország jóformán teljes lakossága – 22,2 millió ember – szorul humanitárius segítségre. A polgárháború következtében már 2 millió embernek kellett elhagynia otthonát. A kikötők és a repterek aláaknázás következtében nem megközelíthetőek, elzárva így a humanitárius segélycsomagok behozatalát.

Az előrejelzések szerint 2018-ban már 400 000 jemeni gyerek szenved súlyos alultápláltságtól. Az egészségügyi intézmények közel teljes megsemmisülése azonban rendkívül nehezíti az ellátásukat.

A jemeni polgárháború 2015-ös kirobbanása óta:

 • 1,25 millió közalkalmazott egy éve nem kapta meg a fizetését.
 • 16 millió jemeninek nincs hozzáférése ivóvízhez.
 • Megközelítőleg 1 millió beteget regisztráltak akut hasmenéssel (AWD) és kolerával. A közelmúltban diftéria járvány is felütötte a fejét. Ezek a betegségek mind megelőzhetőek és gyógyíthatóak, azonban az infrastruktúra megsemmisítése miatt a humanitárius segítségnyújtás akadozik.
 • Hozzávetőlegesen minden nap 5 jemeni gyereket meggyilkolnak vagy megcsonkítanak.
 • A megélhetési lehetőségek hiánya sajnos olyan túlélési stratégiákhoz vezetett, mint a háztartások teljes eladósodása, a gyermekek korai kiházasítása és kiskorúak besorozása valamilyen fegyveres szervezethez.
 • Az oktatási intézmények és kórházak lerombolásának következtében a jemeni gyerekek jövőépítése évekre megrekedt.

Az UNICEF és partnerszervezetei azon dolgoznak, hogy a jemeni gyerekek jobb körülmények között élhessenek. Az UNICEF több nemzetközi és helyi szervezettel együttműködik annak érdekében, hogy polgárháború sújtotta jemeniek alapvető ellátáshoz és segélyezéshez jussanak.

Az UNICEF 2017-ben Jemenben:

 • Már 5 millió jemeninek van hozzáférése tiszta ivóvízhez.
 • 4,8 millió gyermeket oltottak be a polio vírus ellen.
 • 405 000 várandós nőt és kismamát sikerült orvosi ellátásban részesíteni.
 • Annak ellenére, hogy a 2017/2018-as tanév sok helyen késve vagy egyáltalán nem indult el, az UNICEF szétosztott 119 000 iskolatáskát és elindított számos informális képzési teret, melynek köszönhetően 375 000 gyermek oktatása folytatódott.
 • A súlyos alultápláltsággal regisztrált gyermekek már több mint 40%-a gyógykezelés alatt áll.
 • A 3083 ép egészségügyi intézményből az UNICEF támogatásának következtében 2840 nyitva tudott maradni 2017-ben

Az UNICEF és partnerszervezetei 2018-ban is folytatják az életmentő segítségnyújtást egészségügy, oktatás, gyermekvédelem víz- és élelmiszerellátás területein.

A 11 éves Ayah ma már egy életvidám kislány, tele energiával, pedig év elején rengeteg szörnyűséget kellett átélnie. Az éjszaka közepén egy bomba éppen az ő házukat találta el.
Unicef/Abdulbaki

Ayah a teljes bal lábát és a jobb lábfejét is elvesztette a brutális támadásban. Szerencsére az UNICEF azonnali segítséget tudott nyújtani neki: protézist kapott és egy gyógytornász rendszeresen foglalkozik vele, hogy minél hamarabb újra megtanuljon járni.
Unicef/Abdulbaki

Az UNICEF-nek hála Ayah pszichoszociális támogatást is kap, hogy érzelmileg is fel tudjon épülni, fel tudja dolgozni az átélteket.
Unicef/Abdulbaki

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek