2017. szeptember 7-én és 19-én két súlyos földrengések rázta meg Mexikó középső részét.

Az elmúlt hónapok segélyakciói ellenére továbbra is rengeteg kisgyerek él bizonytalan lakhatási körülmények között, és nem jut hozzá a szükséges egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz.

Az UNICEF a helyi hatóságokkal és a partnerszervezetekkel együtt továbbra is azon munkálkodik, hogy a földrengéskárosult családokat és gyermekeket megsegítse.

Cselekvési területek:

  • Oktatásügy: létrehoztak 100 ideiglenes iskolát, amelynek köszönhetően 4329 gyermek tudja folytatni az oktatást. Kiosztottak 410 „dobozba zárt iskola” nevű készletet (alapvető iskolakellékeket tartalmaznak), amely 16 400 iskolás korú gyermek számára biztosít tanfelszerelést.
  • Egészségügy: 2400 család számára juttattak higiéniai csomagokat, valamint 600 óvóhelyen indítottak szoptatást népszerűsítő kampányt, amelynek köszönhetően 2400 várandós nő és kismama részesült védőnői tanácsadásban. A földrengés okozta traumát átélt gyereknek 171 szakember biztosít pszichoszociális segítséget.

Az UNICEF Mexikói Bizottság minden támogatójának köszöni az azonnali segítségnyújtást. Nélkülük nem kezdődhetett volna meg a humanitárius katasztrófa utáni helyreállítás.

Az UNICEF 2018-as célkitűzései:

  • A gyermekek számára további szociális és pszichológiai segítségnyújtás.
  • Minél több gyermek oktatásba való reintegrálása.
  • További illemhelyek, kézmosók és ivóvízcsapok beszerelésével a közegészségügyi állapotok javítása.
  • Az UNICEF továbbra is a gyermekek és fiatalok jogainak szószólója marad, hogy a földrengés által érintett területek helyreállítása során az ő érdekeiket is szem előtt tartsák.

Az 1985-ös mexikói földrengés után véghez vitt azonnali intézkedések is jól példázták, hogy megfelelő összefogással egy nagyon súlyos humanitárius katasztrófa után is talpra lehet állni. Ez most is lehetséges, ha mindannyian törekszünk az érintettek jövőjének jobbá tételére.

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek