Így segítünk

UNICEF Magyarországon

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az UNICEF hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért. Magyarországon nemzeti bizottság, nem pedig programiroda található, azaz helyi humanitárius programot nem folytat az alapítvány.

Az UNICEF hazai képviselője

Az UNICEF az úgy nevezett ENSZ-család tagja, a fejlett országokban azonban nemzeti bizottságok találhatóak. A nemzeti bizottságok független helyi civil szervezetek, melynek formális kapcsolata az UNICEF-fel egy együttműködési megállapodáson alapul. A megállapodás a bizottságokat az UNICEF egyedüli képviselőjeként ismeri el az egyes országokban. Az UNICEF-nek 34 nemzeti bizottsága van, többek között például az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

Története:

Az UNICEF 1946-ban lépett először kapcsolatba Magyarországgal, amikor a második világháború után élelemmel, egészségügyi ellátással segítette országunkat. Tejport, ruhát és penicillint szállított az iskoláknak, a kórházaknak és különböző gyermekintézményeknek, malária és vérhas elleni kampányokat szervezett. Az irodát azonban 1949-ben politikai okokból bezáratta az akkori kormány, deklarálva, hogy nincs többé az UNICEF segítségére rászorulva.

1975-ben a Magyar ENSZ Társaság tagszervezeteként alakult meg az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága, mely azóta több szervezeti átalakulást is megért. 2011-ben UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány néven alakult újjá, mely egy bejegyzett jótékonysági és civil szervezet, amelyet a saját vezetősége irányít.

Célok és feladatok

Magyarországon tehát nemzeti bizottság, nem pedig programiroda működik. Bár hazánkban is számos éhező gyermek és komoly probléma van, világszinten vizsgálva nem itt van a gyerekeknek legnagyobb szüksége a segítségre.

Az UNICEF azokban az országokban tart fenn programokat, ahol magas a gyermekhalandóság és a gyermekek társadalmon belüli aránya, és alacsony az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem. Ez azt jelenti, hogy az UNICEF olyan országokban nyújt közvetlen segítséget, ahol az adott országnak sem a kormánya, sem a lakossága nem képes segíteni a gyerekeken. Ott dolgozik, ahol a gyerekek már éhen halnak, nem „csak” éhesek, ott dolgozik, ahol nincsenek iskolák, nem ott, ahol kiépített iskolarendszer van. Ott oszt oltást, ahol a legalapvetőbb oltások is hiányoznak, nem ott, ahol elérhető az ingyenes oltási hálózat.

Az UNICEF-nek nem Magyarországon van most dolga. Amikor itt volt szükség a segítségre, akkor itt volt az UNICEF. A második világháború után két évig itt is osztott élelmet, oltást, tejet. Most nekünk kell segíteni másokon. Úgy, ahogy akkor tették velünk.

Adományszervezés

A Magyar Bizottság elsődleges feladata ezért az adományszervezés. Egyéni, vállalati adományokon keresztül támogatja az UNICEF nemzetközi humanitárius és fejlesztési programjait. Az UNICEF kizárólag önkéntes adományokból gazdálkodik, a nemzeti bizottságok együttesen az UNICEF éves bevételének mintegy egyharmadát teszik ki.

Gyermekjogi munka

Az UNICEF Magyar Bizottság adományszervezésen túl hazai programjai is vannak Magyarországon. A Kilátó programunk célja, hogy hátrányos helyzetű gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével pszichológiailag megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. Emellett a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végzünk Magyarországon.

Az UNICEF nyilvános arcaként és elkötelezett hangjaként a többi nemzeti bizottsággal együtt a Magyar Bizottság tehát fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy anyagi forrást gyűjtsön a magánszektorból, támogassa, megismertesse a gyermekjogokat és világszerte láthatóságot biztosítson a szegénység, katasztrófák, fegyveres konfliktusok, gyermekbántalmazás és kizsákmányolás által fenyegetett gyermekeknek.

 

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány csapat tagjai:

Mészáros Antónia – ügyvezető igazgató

Dr. Tausz Katalin – gyermekjogi vezető

Mina Krisztina – adományszervezési vezető

Rubin Kata – kommunikációs igazgató

Kordos Szabolcs – senior kommunikációs tanácsadó

Forbát Claudia – corporate business development specialist

Borsos Ágnes – pénzügyi kontroller

Bárdossy Anna – ügyviteli munkatárs

Sedon Enikő – kommunikációs munkatárs

Antal Lilla – kommunikációs munkatárs

Matkó Anett – adományszervezési munkatárs

Kovács Anna Sára – gyermekjogi munkatárs

Vajay Zsófia – gyermekjogi munkatárs

Horváth Mariann – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető (senior)

Bjelik Nikolett – rendszeres adománygyűjtési csoportvezető

Horváth Ármin – adatbázis kezelő munkatárs

Kabai Katalin – adatbázis elemző munkatárs

Nemcsek Mónika – rendszeres adományozói kapcsolattartó csoportvezető

Majsai Virág Eszter – rendszeres adományozói kapcsolattartó

Benedek Mátyás – UNICEF Gyerekbarát Település és Ébresztő-óra projekt menedzser

Modla Zsuzsanna – UNICEF Bajnok projekt menedzser

Újhelyi Lilla – projekt menedzser

 

 

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának kuratóriumi tagjai:

Samu Tímea, kuratórium elnök

Blaskó Nikolett

Kaszás Attila

Kutas István

Ördögh Dalma Edina, Dr.

Polacsek Csaba, dr.

A felügyelő bizottság tagjai:
Antal Erzsébet

Bodó Teodóra

Prőhle Gergely

Rényi Andrea

Surányi György

 

Munkánkat számos önkéntes és vállalat segíti, akik nélkül nagyon nehéz lenne az életünk.
Ezúton is köszönjük segítségüket!

Ha kérdései lennének keressen minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

1077 Budapest Wesselényi u. 16.

06-1-201-49-23

unicef@unicef.hu

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek