Támogatóink

Szakmai partnerünk

Szakértőink

Ürge-Vorsatz Diána

Ürge-Vorsatz Diana a Közép-európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007 és 2018 között a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója, valamint az ENSZ „Éghajlatváltozási Kormányközi Testület”-ében (IPCC) a mérsékléssel foglalkozó munkacsoport (Working Group III) Alelnöke.

Többek között a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem vendégprofesszora, valamint a IIASA (Nemzetközi Alkalmazott Rendszeranalízis Intézet) kutatója voltam. Számos szervezet igazgatósági és tanácsadó testületén dolgoztam, köztük az Innogy (korábban RWE), az Osztrák Klíma- és Energiaalap (KLIEN), az Európai Klíma Alapítvány (ECF), az Egyesült Királyság Energiakutatási Központja (UKERC) és a Magyar Energiahatékonysági Társfinanszírozási Program (HEECP) és a Levegő Munkacsoport. Rendszeresen meghívnak magas szintű értékelő és bizottságokba és irányítótestületekbe, például a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban és az EU Joint Research Centerben végzett munka értékelésére. Emellett évente több mint 100 média felkérésnek teszek eleget az éghajlat- és energiaügyi kérdésekben. 2008-ban megkaptam a Magyar Köztársaság „Középkereszt” érdemrendjét, valamint 2009-ben a „Példakép” díjat, és 2017 óta az Academia Europaea tagja vagyok, 2022-ben pedig “Fehér Oroszlán” díjat kapotam.

Facebook: @diana.urgevorsatz

Éger Ákos

ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége

Miután a kilencvenes évek végén ifjúsági zöld szervezetet alapítottunk barátaimmal, 2003-ban csatlakoztam a Magyar Természetvédők Szövetségéhez. Közgazdász végzettségemnek megfelelőn először regionális politika, bankfigyelés területén tevékenykedtem. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkárságán tett pár éves kitérő után újra a Szövetségnél találtam magam. Azóta foglalkoztam a nemzetközi fejlesztés, adóigazságosság, fenntartható termelés és fogyasztás ügyeivel is. A Szövetségnek a tagság bizalmából 2018 óta vagyok ügyvezető elnöke.

Jordán Ferenc

biológus
a Pármai Egyetem kutatója

Leginkább azt kutatom, mely fajok a legfontosabbak az ökoszisztémák működésében. Ehhez a hálózatelemzés egyszerű módszereit használom. Foglalkozom tengeri halászattal, társas állatok csoportdinamikájával, természetes élőhelyhálózatok összefüggőségével. Pár éve jelent meg Ördögi Jóslatok című e-bookom, melyben globális problémákat boncolgatok.

https://ferencjordan.webnode.hu/

Paul Ágnes

kommunikációs tanácsadó,
Cleanwashers alapító tag

A tudatos, fenntartható életvitel igénye kódolva van bennem. Kiskamasz koromban a teljes rokonságomat bevonva elszántan gyűjtöttem itthon a joghurtos és egyéb poharak alumínium fedeleit, hogy – akkor még hazai szelektív hulladékgyűjtés hiányában – Németországban jó szívvel a megfelelő kukába dobhassam azokat.

2008-ban hoztam létre az Organic Communicationst. A kis kommunikációs ügynökség már több mint egy évtizede olyan feladatokat vállal, amelyek szemléletformáló hatással vannak társadalmunkra és mindennapi életünkre. Szakterületeink a hiteles zöld kommunikáció, valamint a szociális területen aktív társadalmi vállalkozások és szerveztek támogatása.

Pár éve az EcoPunk fesztiválon találkoztam néhány, szintén az etikus zöld kommunikáció iránt elkötelezett reklámszakemberrel. A kerekasztalbeszélgetés annyira jól sikerült, hogy megalakult a Cleanwashers, ami azóta aktívan lép fel az átfestések, főleg a greenwashing vagyis a zöldremosás ellen.

Az UNICEF Magyarország Klímahős kampánya nagyon fontos és időszerű, örömmel csatlakoztam hozzá.

Antal Miklós

ökológiai közgazdász

Környezeti fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozom, figyelembe véve a technológiai, gazdasági és társadalmi tényezőket is. Korábban főleg energetikával kapcsolatos kutatást végeztem, jelenleg pedig az MTA-ELTE Lendület Új Vízió kutatócsoportban azt vizsgáljuk a csoportommal, hogy lehet-e egy pozitív társadalmi vízió része a 4 napos munkahét bevezetése.

Pogátsa Zoltán

Közgazdász, szociológus, habilitált egyetemi docens, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője

A Nyugat-magyarországi Egyetem docense és a Magyar Tudományos Akadémia volt kutatója. Az ELTE jelenlegi és a Közép-európai Egyetem volt óraadója. Rendszeres előadó a Veronai, a Lipcsei és a Leeuwardeni Egyetemen. A NyME Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola programvezetője.

Nagy Réka

klímatudatos kommunikációs szakember

Bő tíz éve foglalkozom klímatudatos és környezetvédelmi kommunikációval, érzékenyítéssel, edukációval.

A kommunikáció szerintem nagyon fontos és erős eszköz ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozottabb, igazságosabb berendezkedésre tudjunk átállni, ezért a kezdetektől az áll munkám fókuszban, hogy hogyan, milyen technikákkal lehet elérni a kívánt célt.

Huszár András

éghajlatváltozási szakértő, jogász és kutató

Több éves tapasztalattal rendelkezem a nemzetközi- és hazai klímapolitikai tárgyalásokban és a szakpolitika-alkotásban. A Szegedi Tudományegyetem elvégzése után a University of Abertay Dundee-n szerztem Master by Research diplomát az európai környezetvédelmi jog területén. Hazatérésem után egy ügyvédi irodában dolgoztam, ahol az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti ügyekkel foglalkoztam. Pályafutásomat a magyar kormányzatban jogi szakértőként folytattam, részt vettem többek között az EU 2030-as klíma- és energiakeretének, valamint a Párizsi Megállapodás tárgyalásaiban. Később Magyarország IPCC és UNFCCC kapcsolattartója lettem. A Nemzetközi és EU Klímapolitikai Osztály vezetőjévé léptettek elő, e körben felelős voltam a hivatalos magyar álláspont előkészítéséért és képviseletéért az EU-s és a nemzetközi éghajlatváltozási tárgyalásokon. Az UNFCCC COP ülésein küldöttségvezető-helyettes voltam, 2018-tól a Klímapolitikai Főosztályt vezettem, a Magyar Országgyűlés ezalatt az időszak alatt fogadta el Magyarország második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáját, valamint annak első cselekvési tervét. Hozzájárultam az ország első Nemzeti Energia- és Klímatervéhez is, és főosztályom volt felelős a hosszú távú éghajlat-tervezésért. Az egyik fő hajtóerő voltam egy magyar, IPCC típusú jelentés összeállításának kezdeményezése mögött. 2020 áprilisában alapítottam meg a Green Policy Centert, amely egy közép-európai klíma- és fenntarthatósági agytröszt és tanácsadó cég. 2020 szeptemberétől PhD hallgató vagyok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol fő kutatási területem a hatékony klímakormányzási rendszerek. 2021-ben az Európai Klímaegyezmény magyarországi nagykövete lettem, emellett a dél-koreai székhelyű Global Green Growth Institute éghajlatváltozási szakértőjeként is dolgoztam.

Koczóh Levente

klímapolitikai tanácsadó, Green Policy Center

Környezetmérnökként végzett a Budapesti Műkszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2013-ban (BSc és MSc). 2013. és 2015. között az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) az ingyenes kvótakiosztás ügyintézőjeként dolgozott az illetékes minisztériumban. Egy multinacionális vállalatnál környezeti elemzőként eltöltött időszakot követően, a következő hat és fél évben az EU ETS-sel kapcsolatos uniós jogalkotási tárgyalásokkal foglalkozó szakértőként folytatta közigazgatási pályafutását. Eközben több más klímapolitikai témával kapcsolatos feladatokban is részt vett, mint a Nemzeti Energia és Klímaterv megalkotása, az Igazságos Átmenet Alap vagy a Modernizációs Alap források felhasználásának tervezése, vagy az Erőfeszítés-megosztási Rendelet alkalmazása. 2022. áprilisától a Green Policy Center senior klímapolitikai tanácsadójaként tevékenykedik. Feladatai közé tartozik az éghajlat-politikai modellezés, az EU ETS és az ipar zöld átalakítása.

Tomaj Zsófia

fenntarthatósági szakértő

A témával már több, mint 10 éve foglalkozom, de igazán akkor mélyedtem és szerettem bele a témában, amikor a New York-i ENSZ képviseleten diplomataként dolgozotam. Két éven keresztül részt vettem Kőrösi Csaba nagykövet mellett a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) kidolgozásában, amely egyben az ENSZ legnagyobb tanórája is volt. Hazatérve a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságán is dolgoztam. Kislányom születése után úgy döntöttem, hogy kilépek a piacra és a vállalati szektort fogom támogatni a fenntarthatóságra való átállásban. Buru Évivel közösen belekezdtem a Körforgásban podcastba is, majd tanácsadó céget alapítottam Future Potato néven.

Barina Zoltán

WWF Magyarország Élő Folyók Program szakértő

Biológus, botanikus

Egyetemi tanulmányaitól kezdve jelentős szerepet vállaltam Magyarország majd a Balkán, azon belül is Albánia növényvilágának feltárásában és megismertetésében. Hazánk legnagyobb herbáriumának vezetőjeként a több mint 200 év kutatásait dokumentáló herbáriumok feldolgozását és modern kori felhasználását alapoztam meg. Természetvédelmi kutatásaim a hazai flóra és vegetáció állapotának felmérését, a természeti értékek feltárását és megőrzési lehetőségeik kidolgozását foglalják magukba és kiterjednek az idegenhonos fajok által okozott veszélyekre és kihívásokra.

A WWF Magyarországnál az Élő folyók program munkatársaként elsősorban a Dráva és vízgyűjtője, illetve a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum értékeinek megőrzéséért, a folyók természetes egyensúlyának helyreállításáért és ezek hátterében a határokon átnyúló, valamint ágazatok közötti kapcsolatok fejlesztéséért felelek. Igyekszem a folyók, árterek és erdők összetett rendszerét és a klímaváltozás hatásait a biodiverzitás szempontjából megközelíteni a legújabb tudományos eredmények felhasználásával.

Farkas Viktor Mátyás

Éghajlatvédelmi szakértő

Farkas Viktor Mátyás környezetbiológus, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője vagyok. Tanulmányaimat a University College London egyetemen kezdtem környezetbiológia szakon, ahol diplomamunkámban fajok a globális éghajlatváltozás hatására megváltozó elterjedésének modellezésével foglalkoztam, majd Erasmus ösztöndíjasként alkalmazott ökológia szakirányon szerztem MSc diplomát.

A WWF Magyarországnál a klímaváltozás hatásaival, és az ahhoz való alkalmazkodás lehetőségeivel foglalkozom a vízgazdálkodás és a települési környezet kapcsán. Elsősorban a Magyarországon már mutatkozó és várható hatások, és azok tompításuk érdekelnek természetre alapozó, zöld infrastrukturális megoldások használatával, a tájszerkezet átalakításával, vizesélőhelyek visszaállításával.

dr. Palkó Zsolt

klímavédelmi és zöld városfejlesztési főtanácsadó
klímakommunikációs és marketing szakember
ismeretterjesztési szakíró

Jelenleg Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának klímavédelmi és zöld városfejlesztési biztosa, az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, a www.masfelfok.hu, klímainformációs portál kiadója, a Green-Brands Hungary zsűritagja, a Budapest Klub főtitkára, a The Explorer Society Alapítvány elnöke vagyok. A The Explorer és az ECOLIFE magazinok egykori alapító-főszerkesztője és kiadója. Munkám során több, mint 50 országból tudósítottam, az ausztrál sivatagoktól, az északi sarkkörig.

A hazai amatőr vitorlás sportba jelentős fejlesztést hozó Balaton Regatta, valamint a Nemzeti, a Zöld, a Média és az Autós Regatták alapítója és első rendezője voltam. Eddigi munkásságom során számos szakcikket és tanulmányt publikáltam, tudományos munkatársa voltam az MTA Regionális Kutatások Központjának, oktattam a Pécsi Tudományegyetemen és elnöke voltam a regionális Zöld-Híd Környezetvédelmi Egyesülésnek. Szakmai karrierem során éveket töltöttem az energiaszektorban, mint az RWE-Rurhgas Dél-dunántúli Gázszolgáltató Részvénytársaság PR vezetője.
A Central Washington University (USA) egykori ösztöndíjasa, az Első Magyar Ámbráscet Expedíció társszervezője voltam. A fenntartható fejlődés elkötelezett híve, és számos környezetvédelmi project vezetője és támogatója vagyok.

https://www.earth21talks.com/

Farkas István Tamás

társelnök, Magyar Természetvédők Szövetsége

A kémiai tudományokból érkeztem a környezetvédelembe. Különböző zöld szervezetek után az MTVSZ-ben ragadtam, több mint húsz éve koptatom a lépcsőket az Üllői úton. Fontos számomra, hogy egy baráti közösségként működő országos civil hálózatban dolgozom, régebben ügyvezetőként, most társelnökként és az iroda gazdasági igazságosság munkacsoportját vezetve. Munkám része a természetvédelmi, mezőgazdasági, nemzetközi fejlesztési és vállalatokkal foglalkozó tevékenységeink koordinációja. Boldog vagyok, ha az őrségi telkünkön körtét darálok, a családommal együtt szedek gombát, s ha rám mosolyog a Jóisten.

Ujj Zsuzsanna

A Magyar Természetvédők Szövetsége természetvédelmi programfelelőse

Közgazdász és természetvédelmi mérnök vagyok, 2012 óta dolgozom hivatásosként a biológiai sokféleség megőrzéséért. 2021-ben csatlakoztam a Magyar Természetvédők Szövetsége csapatához. Fő feladatom az uniós támogatások nyomon követése és zöldítése. Célom, hogy az uniós és hazai pénzügyi források minél nagyobb része támogassa a természet helyreállítását és a biológiai sokféleség növelését. Szabadidőmben sportolok, olvasok, túrázom és kertészkedek.

Mengyán Eszter

Újságíróként dolgoztam a hazai online médiában, amikor 2016-ban találkoztam a fenntartható divat témájával. Annyira sokkolt, amit láttam és hallottam, hogy elhatároztam, minél többekkel szeretném megismertetni, milyen káros a divatipar működése, ugyanakkor szerettem volna megosztani a megoldásokat is. Ezért született a blogom, 2021-ben a könyvem, és ezért születnek a posztjaim. Hiszek abban, hogy minden lépés számít.

Blog: http://www.holyduck.hu/

Kiss-Szabó Eszter

Felelős Gasztrohős Alapítvány, kommunikációs vezető

5 éve kezdtem a Felelős Gasztrohős Alapítványnál dolgozni, először önkéntesként, később munkatársként. A budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem kommunikáció szakon, 2 éve elvégeztem Takács-Sánta András humánökológia képzését, idén pedig a Greend Brands képzésén szereztem Fenntarthatósági menedzser oklevelet. Az Alapítványnál kampányokat és rendezvényeket szervezek, cikkeket írok, sajtómegjelenésekért felelek; készített már velem interjút a hvg.hu , számos iskolában és cégnél adtam elő a fenntartható étkezésről és 2018-ban a TedxSziget színpadán is beszéltem.

Krizsán Klaudia

Élelmiszerbiztonsági és táplálkozástudományi szakreferens az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalában (REU)

Élelmiszermérnöki alapképzést és táplálkozástudományi mesterképzést ötvöztem tanulmányaim során, mivel szerettem volna egy holisztikus képet kapni az élelmiszerekről nem csak a termőföldtől az asztalig, hanem hogy elfogyasztásukkal és táplálkozási szokásainkkal milyen hatást gyakorlunk az emberi szervezetre, majd a munkám során a környezetre, gazdaságra gyakorolt hatásaival is megismerkedtem közelebbről. Fontosnak tartom, hogy a tudásunkat megosszuk egymással és ezzel lehetőséget teremtsük arra, hogy mindenki tudatosan tudjon dönteni az étkezési és vásárlási szokásaival kapcsolatban. A fenntartható egészséges táplálkozás menő, nem is olyan nagy ördöngősség és igazi szuperőnek tartom, aminek mindenki a birtokában lehet, ha megismerkedik vele. Célom minél több embernek segíteni, hogy szert tegyen erre a szupererőre. A FAO-nál is erre törekszünk, hogy minél szélesebb körben megismerjék a tudatos, fenntartható táplálkozás előnyeit, és mindenki számára elérhető legyen az egészséges étrend.

Antal Éva Ráhel

környezettudatos tartalomkészítő

3 éve készítek napi, napi többszöri, heti és havi rendszerességgel tartalmakat az ismertebb közösségi média felületeken Vászonzsákoslány néven arról, hogy hogyan teheti egy teljesen átlagos földi halandó fenntarthatóbbá az életvitelét, alternatívákat mutatva a bevásárlásra, étkezési szokások megváltoztatására, közlekedésre, ruházkodásra, takarításra. Mindig a saját életemet veszem alapul, ezért bármi amit bemutatok, közvetítek, általam kipróbált megoldás. Jelen pillanatban a környezetbarát esküvőnk megszervezésén ügyködöm és ennek minden apró izgalmas részletét megosztom a közösségemmel. Fontosnak tartom a hitelességet, jelenleg még csak egy tájékozottabb laikusként közvetítem az információkat, de ősztől ezen változtatok, hiszen megkezdem tanulmányaimat az ELTE humánökológia mesterszakán.

Papp Endre

kommunikációs és fenntarthatóságra nevelési munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége

Az SZFE színész szakának elvégzése és a művészvilágban telt néhány év után 2021-ben csatlakoztam az MTVSZ iroda csapatához. Főleg kommunikációval, nemzetközi kapcsolattartással, vizuális médiával, arculattal és a nevelési programjainkkal foglalkozom. 2019 óta ötletgazdája és vezetője vagyok a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projektnek, aminek célja a kulturális intézmények környezettudatosabbá tétele. Mindig van nálam valami olvasnivaló, és ha rám szakad a szabadidő, azt a film, a zene, a fotózás vagy a természetjárás valamelyik formájával töltöm.

Pocsaji Csilla

a Tebe Hulladékmentes Bolthálózat alapítója és tulajdonosa

2019-ben 3 hónapos kislányommal a kezemben nyitottuk meg Békés Megye első hulladékmentes boltját. Már a kezdetekkor tudtuk, hogy ez csak a kezdet, és szeretnénk ha az ország minden pontján lenne egy Tebe, ahol az emberek a megszokott kényelem mellett tehetik környezettudatosabbá az életüket. Így pár hónap múlva Befektetőre találtunk a Cápák Között műsorában , Tomán Szabina személyében. Ez után nem volt megállás.1 éves sem volt a bolt amikor megnyitottuk webshopunkat és a második születésnapunkat már úgy ünnepeltük, hogy az ország 3. Tebe boltja nyitja meg kapuit. Jelen pillanatban a Tebe Magyarország legnagyobb hulladékmentes bolthálózata és az ország 12 pontján várjuk vásárlóinkat szeretettel. De természetesen a bolt nem minden, folyamatosan dolgozom és dolgozunk azon , hogy a hulladékmentesség útján segítsük és edukáljuk az embereket.

Gévai Csilla

író, képzőművész

Illusztrátor és meseíró, többek között a Holdfényszüret és a Nagy Zöld Könyv írója és rajzolója, az Amíg Utazunk írója és a Mesék a Tejúton túlról, a Meseleves és a Greenbird környezetvédelmi szótár rajzolója. Szívügye a környezetvédelem, két gyermek édesanyja.

Szabó Melinda

Senior Vice President, Deutsche Telekom

Magyarország piacvezető telekommunikációs vállalatának kereskedelmi vezérigazgató-helyetteseként a Magyar Telekom teljes lakossági és üzleti portfóliójáért, valamint márkakommunikációjáért feleltem 2018 és 2022 között. Idén szeptembertől a Deutsche Telekom Csoport vezetősége az európai tagvállalatok B2C szegmensének növekedéséért felelős Senior Vie President pozícióval bízott meg.

Elkötelezetten hiszek abban, hogy a digitalizáció az élet minden területén segítségünkre van, éppen ezért, nemzetközi pozíciómban is feladatomnak tekintem, hogy a digitális technológia segítségével nemcsak egyéni, de társadalmi szinten is elősegítsem a digitális hozzáférést és fejlődést. Az UNICEF kuratóriumi tagja vagyok, emellett aktívan részt veszek az Egyenlítő Alapítvány és a Menedzserek Országos Szövetségének munkájában. A tehetséggondozást fontos feladatomnak tekintem, így rendszeresen vállalok mentori szerepet a Menedzserszövetség fiatal vezetőket támogató programjaiban.

 

Gáspár Bence

az OTP Bank kommunikációs vezetője

Pályám kezdetén három-három évet dolgoztam a PricewaterhouseCoopersnél és a Hill&Knowlton-nál, majd négy évig voltam a MAG Zrt. kommunikációs és ügyfélkapcsolati főosztályvezetője. 12 éve dolgozom a régió meghatározó bankcsoportjánál, ahol 2016 óta a PR mellett a belső kommunikációért is felelek.