Rajtad áll a jövőd! döntős csapatok

Kerekes és lábas – nemzetközi döntőbe jutott

A Kerekes és lábas 3 fős csapatának tagjai között van már egyetemista is, ketten pedig 2020-ban érettségiztek. A csapat a “Guruló térkép” projekt keretében egy applikáció fejlesztésén dolgozik, mely a sérült és egészséges emberek közlekedését egyaránt segíti majd. Egyik fókuszpontjuk az épületeken belüli akadályok feltérképezése, rövid távon a mozgássérülteket segítenék a felsőoktatási intézmények megközelítésének tervezésében, illetve az intézmények épületein belüli közlekedésben. Hosszú távon projektjüket a városi közlekedésre is kiszélesítik, egyaránt szólhat kismamáknak, nehezebben mozgó időseknek vagy kerékpárosoknak is applikációjuk. 

Kövess minket a Facebookon

A csapat céljait és terveiket az egyik csapattag, Tomi fogalmazza meg az alábbiakban:

Kik is vagyunk mi?

Mi vagyunk a Kerekes és Lábas csapat. Oláh Karolin, Horváth Roland és Kertész Tamás. A csapat a fóti Károlyi István Gyermekközpontból érkezett. Karol és Roli kerekesszékesek, ezáltal én is érintett vagyok a témában. A Kerekes és Lábas csapat tagjai nem közönséges emberek, hanem olyan emberek, akik élni akarnak (dolgozni, tanulni, jövőt építeni). Mivel közös a célunk, így ez jobban összekovácsolta a csapatot és jobb a csapat összetartása is.

A projekt ötlete

A csapat tagjai szerették volna, ha valahogy megoldást találnak a hétköznapi problémákra. Eljutás A-ból B-be kerekesszékkel, vagy hallássérült, esetleg látássérültként. Mivel én és Karol most végeztünk a középiskolában, és szeretnénk továbbtanulni, így az egyetemre való eljutás és az azon belüli közlekedés a fő problémánk. Hiszen a mozgássérült embereknek nagyon nehéz olyan egyetemet találni, ahol előre látható, hogy mennyire egyszerű vagy nehézkes számunkra az órákon és vizsgákon való részvétel. Emellett nem lehet elhanyagolni a személyi segítséget sem, amely a legtöbb helyen nem biztosított, így ha az ember nem önellátó, akkor sajnos nem tud továbbtanulni még akkor sem, ha nagyon szeretne.

Mi a tervünk?

Szeretnénk létrehozni egy olyan applikációt, amely megkönnyíti a mozgássérült emberek életét. Mi ezt Guruló Térképnek neveztük el. Szeretnénk, ha ez az applikáció sok embernek segíthetne eljutni az egyetemre és közlekedni azon belül, vagy akár boltba, bankba, esetleg szórakozni. A Guruló Térkép hangalapú navigációval készül és offline is elérhető. Emellett a belső tér megtekintésére virtuális valóságban van lehetősége az adott személynek 360 fokos körbe járási opcióval. Az applikációhoz szeretnénk kérni majd az egyetemek és különböző vállalatok cégek támogatását is, hiszen ha összedolgozunk akkor nagy dolgokra lehetünk képesek. Itt az idő, hogy változtassuk a jelenen, de ami a legfontosabb tehetünk azért, hogy a jövő még szebb és egyszerűbb legyen a közlekedés és tájékozódás terén.

Kertész Tamás


Rajtad áll a jövőd!

Ez a kezdeményezés 14-24 éves fiatalok csoportjait vonja be közös gondolkodásba, amelynek során maguk azonosítják az őket leginkább érintő és foglalkoztató társadalmi problémákat, majd kreatív helyi megoldásokat dolgoznak ki ezek megoldására, ​segítve ezzel az életben valamilyen hátránnyal induló társaiknak. Ebben a folyamatban szakértők és mentorok segítik őket, hogy eszközöket találhassanak elképzeléseik valóra váltásához.

Tovább a Rajtad áll a jövőd főoldalra

Támogatni szeretném a Rajtad áll a jövőd! prgoramot

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek