Rajtad áll a jövőd! döntős csapatok

NZV (DisHelps) – nemzetközi döntőbe jutott

Az NZV 3 fős csapata (köztük középiskolások és frissen érettségizett is van) célja a DisHelps projekttel, hogy olyan online közösségi teret hozzanak létre, ahol a tanulási nehézséggel (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, ADHD) küzdők világában a tanárok, diákok és családjaik is választ találnak kérdéseikre. A program során mobil applikációs felületet hoztak létre, ezen kínálnak interaktív oktatási, fejlesztési lehetőséget. Az online felület véglegesítése és tartalmi bővítése mellett azt is tervezik, hogy mintaórákkal és workshopokkal személyesen is kapcsolatba lépnek érdeklődő csoportokkal, iskolákkal.

Kövess minket a Facebookon

A kávézóasztaltól a közösség építésen át egy mobil applikációig

A DisHelps projekt története 2018-ban kezdődött, de akkor még csak két gimnazista lány – Nóri és Zita – gondolatai voltak.  Abban az évben lettek a tatai Eötvös József Gimnázium kollégiumában szobatársak, és Nóri egyik tanára felajánlotta, hogy induljanak az UNICEF Rajtad áll a jövőd! pályázatán. Az ötlet, ami egy esős napon született a kedvenc kávézójuk egyik asztalánál, meglepően széleskörűnek és szükségesek bizonyult. Nóri tanulási nehézséggel küzd, és emiatt sokszor meggyűlt a baja a versek és az angol szavak tanulásával,  Zita pedig jó szobatársként és barátként próbál segíteni, ahol csak tud. Ahogy szőtték a terveket a következő szódolgozatra való felkészüléshez, elgondolkodtak, hogy milyen jó azoknak, akik csak ránéznek egy szóra és megjegyzik azt. Na de mi lesz azokkal, akiknek ez nehezen megy? Vagy akik úgy keverik a betűket, mint Nóri? Ahogy egyre több ilyen kérdés merült fel bennük, rájöttek, hogy ez a tökéletes téma a Rajtad áll a jövőd! pályázatra. Ám a pályázat akkori formájában nem sikerült. De nem adták fel a lányok és 2019 őszén kicsit megfontoltabban és más felállásban újra beadták a pályázatot, ami sikeres eredményének hála új lehetőségek nyíltak meg előttük. Ebben az időszakban csatlakozott a csapathoz Viki, aki szintén a tatai gimnázium tanulója, mert támogatja  az ötletet, és ő is jót szeretne tenni. Így lett az NZ-ből NZV, és így lett a kemény munka, a támogatók és mentoraik segítségével Magyarországon nyertes a DisHelps projekt, és így nevezhetnek a Generation Unlimited nemzetközi döntőjére.

Azóta pedig NZW lett a pályázatban szereplő név, hiszen még egy nagyon tehetséges lány, Vanda is a csapat tagja lett. A lányok szeretnék, hogy a DisHelps projekt lehető legtöbb feladatát fiatalok végeznék, egyrészt a projekt szellemisége miatt, másrészt próbálnak a tehetséges fiataloknak gyakorlási lehetőséget biztosítani. Példának okáért az applikáció fejlesztését  jelen pillanatban mentori felügyelettel középiskolás fiatalok végzik.

 

A DisHelps projekt célja a megfelelő közösség megalkotása lett, ahol a tanulási nehézséggel küzdők segítséget, tippeket és motivációt kaphatnak. Hogy minél egyszerűbben vihesse a megoldást a problémához, a XXI. századhoz alkalmazkodva egy applikációba helyezték el a közösségi teret. Ezen belül mindenki személyre szabva kapja meg a rá vonatkozó információhalmazt, amit a csapat próbál közérthető, de még is  hiteles formába ölteni. Így a felhasználó a számára megfelelő problémaleírást, tippeket és motivációs üzeneteket fog kapni, valamint a fórumhasználat lehetőségét, ami a könnyebb kapcsolatteremtést biztosítja. Rengeteg diákot érintenek ezek a problémák világszerte, és a csapat úgy érzi, hogy a diákoknak szükségük van valamire, ami segít nekik. Természetesen nem csak a gyerekekre gondolnak, hiszen a szülőknek és tanároknak is fejtörést okozhat ez a szituáció. A szülőknek részletes de továbbra is érthető leírást fognak biztosítani illetve egy “szakembertérképet”, ahol könnyendén megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb segítséget. A tanárok munkájának megkönnyítése érdekében pedig segédanyagokat terveznek összeállítani, hogy minél gördülékenyebben folyjon a tanulási nehézséggel küzdő diákok oktatása, ugyanis a vizsgált fókuszcsoportjaik alapján ezekre van a legnagyobb szükség Az applikáció funkció-és tartalomfejlesztése folyamatos, amelyben szakemberek segítik a csapatot.

 

A terveik között szerepel olyan események rendezése, ahol az NZW maga mutatná be az érdeklődőknek a DisHelps projektet és Karcsit, akit a mesterséges intelligencia segítségével chatbotként állítanánának a közösség tagjai mellé. Továbbá a jövőben igyekeznek még több lelkes támogatót és fiatalt bevonni, hogy a DisHelps ne csak egy projekt legyen, hanem egy nagy család is, ahol mindenki segítségre talál és jól érzi magát, mert ahogy a lányok mondják: “Nem kell az egész világot megváltani, csak azokét segíteni, akiknek szükségük van rá.”

Híreink


Rajtad áll a jövőd!

Ez a kezdeményezés 14-24 éves fiatalok csoportjait vonja be közös gondolkodásba, amelynek során maguk azonosítják az őket leginkább érintő és foglalkoztató társadalmi problémákat, majd kreatív helyi megoldásokat dolgoznak ki ezek megoldására, ​segítve ezzel az életben valamilyen hátránnyal induló társaiknak. Ebben a folyamatban szakértők és mentorok segítik őket, hogy eszközöket találhassanak elképzeléseik valóra váltásához.

Tovább a Rajtad áll a jövőd főoldalra

Támogatni szeretném a Rajtad áll a jövőd! prgoramot

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek