Sajtóközlemények

1100 gyerek drukkolhat a sportolóknak a vizes vébén

2017. július 26. 11:06

A 17. FINA világbajnokságon szereplő sportolókat hétfőn egy igazán lelkes csapat is bíztatja majd: 1100 hátrányos helyzetű gyerek látogat ki a Duna Arénába kísérőikkel együtt az UNICEF Magyar Bizottságának köszönhetően, őket elkíséri az UNICEF Magyarország sportnagykövete, Tóth Tamás, paralimpiai aranyérmes úszó is.

A gyerekek az ország számos tájáról érkeznek, a lelátókon szurkolnak majd többek között a fóti gyermekváros lakói, fogyatékkal élő gyerekek, illetve hátrányos anyagi helyzetű fiatalok is.

„Nagyon fontos, hogy a gyerekek már fiatal korukban lássák és megtanulják, hogy kitartással, akaraterővel, tehetséggel és munkával nagyon sok mindent el lehet érni az életben. A sportolók példája pedig pontosan ezt mutatja meg nekik. Ezeknek a gyerekeknek a nagy része az UNICEF segítsége nélkül nem jutna ki egy világversenyre és nem élvezhetné a verseny hangulatát. A sportolók pedig igazi példaképként állhatnak a gyerekek előtt” – mondta Dr. Tausz Katalin, az UNICEF gyermekjogi vezetője.

A Magyarországon elsősorban adományszervező és gyermekjogi programokat folytató UNICEF olyan országokban nyújt közvetlen segítséget, ahol az adott országnak sem a kormánya, sem a lakossága nem képes segíteni a gyerekeken. Malawiban például drónok bevetését tesztelik humanitárius célokra. A drónok árvízek esetén már beváltak, most azt tesztelik, hogyan tudnak a segítségükkel orvosi eszközöket eljuttatni távoli, vidéki közösségekbe, és így segíteni ezeknek a közösségeknek a mindennapjait.

Az UNICEF-ről
Az UNICEF mintegy 192 országban küzd a gyermekek jogaiért és jóllétéért, különös figyelmet fordítva azokra a leghátrányosabb sorsú gyermekekre, akiknek mindenki másnál nagyobb szükségük van a segítségre. Tevékenysége során olyan segítséget nyújt gyermekek számára, ami lehetővé teszi az életben maradást, küzd a gyermekek jogaiért és biztonságáért, oktatási körülményeiknek javításáért, katasztrófák idején humanitárius segítséget nyújt.

A segélyszervezet számos módon segíti Magyarországon is a gyermekek védelmét. Az egyik a HelpApp nevű mobilalkalmazás, amelyben a gyerekek online kérhetnek segítséget bántalmazás esetén. Több, mint 12 ezer gyermeket ért el az Ébresztő-óra országos gyerekjogi iskolai oktatási program és idén elindult a jogsegély oldal is, ahol azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdésük van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek.