Sajtóközlemények

Hogy lehet az erőszakot megállítani?

2016. április 27. 15:15

Az ország legnagyobb gyermekjogi online kutatásának adataiból világosan látszik, hogy amíg a testi fenyítés egyre jobban visszaszorul, a lelki bántalmazás néhány formáját sok válaszadó nem is tekinti annak. Ráadásul a válaszadók 83%-a ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, mégis minden 5. válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja törvény.

Ezt támasztják alá a hivatalos adatok is, miszerint az elmúlt öt évben a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma közel 80 000.

Ezek közül a nemi erőszak kb 300 esetben volt tetten érhető. A kiskorú veszélyeztetése pedig több, mint 8000 esetben történt meg.

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustrations_poll_1

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustrations_poll_2

 20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustrations_poll3

Tippek a bántalmazás ellen

Ma Magyarországon évente több mint 15 000 gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává. Az UNICEF Magyar Bizottság célja a kutatással az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az erőszak sok gyerek közvetlen környezetében történik – a családban, az edzésen, a négy fal között.

A bántalmazott gyermekek helyzete sokszor kilátástalan: mivel megoldást nem látnak, kénytelenek a helyzettel együtt élni. Ezért az UNICEF úgy döntött, megmutatja, hogy ezek a gyerekek milyen fájdalmas készségeket kényszerülnek elsajátítani úgy, hogy ők maguk osztják meg velünk ezeket egy jól ismert műfaj, a How-to útmutató videók formájában.

A videók mind egy-egy bántalmazással kapcsolatos szituációra adnak tippeket, tanácsokat. Megnézhetjük a kislányt, aki gyerekkönyvekkel torlaszolja el az ajtaját; a kisfiút, aki plüss játékokkal tompítja az éles sarkokat a szobájában; és a tinilányt, aki sálakból készít védőfelszerelést magának a nehéz helyzetekre. További információk a www.unicef.hu/hogylehet oldalon találhatóak.

Lucus videója

https://www.youtube.com/watch?v=Y0iIG9H8Ibk

Dancsi világa

https://www.youtube.com/watch?v=NkYiiBCTNeU
Benji válaszol

https://www.youtube.com/watch?v=hBT6ahCSsLQ

„Látni, hogy a gyermekek számára normális, ami velük történik, fájdalmasabb, mint ezer seb vagy könny.” – mondta a kampányról Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság ügyvezető igazgatója.

Mit tesz az UNICEF a gyerekbántalmazás ellen?

A gyermekek védelme az erőszak valamennyi formájától alapvető jog, amelyet a Gyermekjogi egyezmény és a magyar törvények is biztosítanak. Az erőszaknak egyaránt vannak azonnali és hosszú távú következményei. A hosszú távú cél, hogy ne csak a súlyos bántalmazások szűnjenek meg, egy egyszerű pofont se tekintsük nevelési eszköznek.

Az UNICEF Magyar Bizottság ezért a kampány indulásával egy időben elindítja jogsegély oldalát, ahol az https://unicef.hu/unicef-jogsegely/ alatt azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdése van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek. A válaszokat az UNICEF gyermekjogi csapatával közösen az ELTE Bibó Istvàn Szakkollégiuma és a kutatásban részt vevő szakemberek dolgozzák fel.

Emellett folyamatosan kommunikáljuk HelpApp nevű mobil alkalmazásunkat, mely ingyenesen elérhető, hogy a segítség kéznél legyen, ha a gyermek bajban érzi magát. Hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Az országossá nőtt, iskolai gyermekjogi programunk, az Ébresztő-óra célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és az UNICEF gyermekjogi tevékenységének bemutatásával érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt. 2015-ben mintegy 10 000 gyereket értünk el. Kutatásainkkal pedig folyamatosan hívjuk fel a figyelmet a gyerekbántalmazásra – 2014-ben a sport és erőszak, illetve a gyerekek szemszögéből bemutatott, bántalmazással kapcsolatos kutatásunk is ezt a célt szolgálta.

Az, hogy az erőszak általánosan jelen van, legyen az fizikai, lelki vagy szexuális, nem jelenti azt, hogy nem számít súlyos jogsértésnek. A kezünkben van a lehetőség, hogy a láthatatlant láthatóvá tegyük. Most Ön is tehet ellene – adója 1%-ával hozzájárulhat az UNICEF magyarországi munkájához a gyermekek elleni erőszak visszaszorításának érdekében.