Sajtóközlemények

Jelentős a fertőzésveszély a nepáli áradás után

2017. augusztus 17. 13:51

Érintett családok beszámolóit gyűjtötte össze az UNICEF

Nepál 75 kerületéből 27-ben számoltak be áradásról, 11 pedig súlyosan érintett. Habár a heves esőzések alábbhagytak a keleti területeken, nyugaton még utakat zár le az eső, így a segítség sem tud eljutni az elzárt területekre – derül ki az UNICEF összefoglalójából. Augusztus 14-éig 66 halottat – köztük 12 gyermeket – azonosítottak, és még 35 embert keresnek. Több ezer család maradt fedél nélkül az országban, leginkább Terai régióban. Ők iskolákban kialakított átmeneti szállásokon és más óvóhelyeken találtak menedékre.

Tetőn töltött éjszaka

Az esőzések hatalmas anyagi kárt is okoztak, a 30 éves Asha Devi Raya például az árvíz visszahúzódásáig az éjszakát a tetőn töltötte 28 napos kislányával, 4 másik gyerekkel és rokonaikkal. A három láb magas víz elárasztotta a Saptar-i Bhardaha-ban található Portaha-2-i házuknak a konyháját, és tönkretette minden készletüket. Nepál nagy részén augusztus 11-től két napon át szakadatlanul esett. Nagymértékű áradást és a hegyekben fölcsuszamlást okozott a víz az Indiát határoló ország deli területein.

Az utóbbi három napban Asha és családja egy maréknyi murai (puffasztott rizs) segítségével élte túl a katasztrófát. Asha kisbabája nagyon legyengült és kiütések jelentek meg az arcán.

„Meg kell akadályozni, hogy ez a mocsok a kisbabához érjen” – mondta Sunita Sulpe, az UNICEF vízért, közegészségügyért és higiéniáért felelős munkatársa, miközben a háta mögött maradt sártengerre mutat a segélycsomagok osztása közben. Több mint 600 ilyen csomagot biztosít az UNICEF a környéken azonnali segítségként.
A csomag két törölközőt, mosáshoz és fürdéshez szappanokat, fésűt, körömvágót, tisztasági betétet, fogkeféket és fogkrémet, valamint egy öt méteres kötelet tartalmaz. „Ezekre lehet a babaruhákat kiteregetni” – mondta Sulpe.

Jelentős a fertőzésveszély

Az áradás után visszamaradt sár miatt a lakosok fertőzéseknek vannak kitéve. „Tífuszt, sárgaságot, ekcémát, hasmenést vagy férges fertőzést kaphatnak el” – mondta Ashok Jha, az UNICEF munkatársa, aki a környékbelieknek magyarázza, hogyan kerülhetik el a betegségeket.

Topa-t két teljes napig egy méter magasan lepte el az áradó Khaando folyó. A helyiek a szombatot és a vasárnapot az útmentén felhúzott vászonsátrakban vészelték át.

„Egész éjszaka ébren voltam a kisbabámmal, aki csak sírt és haza akart menni” – mondta Sunita Devi Khang, 30 éves Topa-i lakos. Az áradás elmosta a zsákokat is, amiben a rizst és a lisztet tárolták. Sunita és férje, aki jelenleg Kathmanduban tartózkodik, azóta sem tudtak beszélni, mivel a telefonvonalak sem működnek. A víz távvezetékeket is megrongált, két napja áram nélkül maradtak.

Az UNICEF-ről
Az UNICEF mintegy 192 országban küzd a gyermekek jogaiért és jóllétéért, különös figyelmet fordítva azokra a leghátrányosabb sorsú gyermekekre, akiknek mindenki másnál nagyobb szükségük van a segítségre. Tevékenysége során olyan segítséget nyújt gyermekek számára, ami lehetővé teszi az életben maradást, küzd a gyermekek jogaiért és biztonságáért, oktatási körülményeiknek javításáért, katasztrófák idején humanitárius segítséget nyújt.
A segélyszervezet számos módon segíti Magyarországon is a gyermekek védelmét. Az egyik a HelpApp nevű mobilalkalmazás, amelyben a gyerekek online kérhetnek segítséget bántalmazás esetén. Több, mint 12 ezer gyermeket ért el az Ébresztő-óra országos gyerekjogi iskolai oktatási program és idén elindult a jogsegély oldal is, ahol azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdésük van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek.