Sajtóközlemények

Ötszörösére nőtt a kísérő nélküli menekült- és migránsgyerekek száma

2017. május 18. 11:07

Rekordot döntött a kísérő nélkül utazó menekült és migránsgyerekek száma, amely csaknem ötszörösére nőtt 2010-hez képest.

– 200 ezer felnőtt kísérő nélküli gyerek nyújtott be menedékkérelmet több mint 80 országban 2015-2016-ban.
– 100 ezer egyedül utazó gyereket tartóztattak fel az amerikai-mexikói határon 2015-2016-ban.
– 160 ezer, felnőtt kísérő nélküli gyerek folyamodott menekültstátusért Európában 2015-2016-ban.
– Kísérő nélküli és szüleitől elszakított gyerekek tették ki a tengeren át Olaszországba érkezett gyerekek 92 százalékát 2016-ban.
– Az emberkereskedők áldozatainak 28 százaléka gyerek.
– 64, illetve 62 százalékkal a szubszaharai, valamint a közép-amerikai és karibi térségben a legnagyobb a gyerekek aránya az emberkereskedők felderített áldozatai között.
– Az embercsempészek 20 százalékának vannak kapcsolatai emberkereskedői hálózatokkal.

Az UNICEF legújabb jelentése globális pillanatfelvétel a menekült- és migránsgyerekekről, az utazásuk mögötti okokról és az úton rájuk leselkedő veszélyekről. A beszámoló megmutatja, hogy ezek a gyerekek egyre nagyobb számban vágnak neki a rettenetesen veszélyes utaknak, és gyakran csak az embercsempészek és -kereskedők könyörületességén múlik, hogy elérik-e az úti céljukat.

Egy egyedül utazó gyerek pont eggyel több a kelleténél, ma mégis szédületes számú gyerek csinálja éppen ezt, miközben mi, felnőttek, képtelenek vagyunk megvédeni őket – mondta Justin Forsyth, az UNICEF vezérigazgató-helyettese. A szakember hozzátette, könyörtelen csempészek és kereskedők személyes nyereségvágytól hajtva kihasználják a gyerekek sebezhetőségét, és csak azért segítik át őket a határokon, hogy aztán rabszolgaságra vagy prostitúcióra kényszerítsék őket.

Az UNICEF beszámol a 17 éves, felnőtt kísérő nélkül utazó, nigériai Mary esetéről, aki saját bőrén tapasztalhatta meg az emberkereskedők kegyetlenségét Líbián keresztül Olaszországba vezető útján. Mary több mint három hónapig vesztegelt Líbiában, ahol nemi erőszak áldozatává vált.„Azt mondta nekem, hogy ha nem fekszem le vele, nem visz el Európába. Megerőszakolt.” – emlékszik vissza Mary az emberkereskedőkre.

Az UNICEF a világ vezető hatalmaitól vár támogatást

A G7-ek olaszországi csúcstalálkozója előtt az UNICEF felszólítja a kormányokat, hogy fogadják el hat pontból álló akciótervét a menekült- és migránsgyerekek védelme és jólétének biztosítása érdekében.
Ezeknek a gyerekeknek valódi elkötelezettségre van szüksége a világ kormányai részéről, hogy garantálni lehessen biztonságukat teljes utazásuk alatt – mondta Justin Forsyth. A G7 következő heti ülésén résztvevő vezetőknek élen kell járniuk ebben az erőfeszítésben azzal, hogy elsőként kötelezik el magukat hatpontos akciótervünk mellett – emelte ki az UNICEF vezérigazgató-helyettese.

Az UNICEF akcióterve a következőket tartalmazza:

1. Védjük meg a menekült- és migránsgyerekeket, köztük is különösen a kísérő nélküli gyerekeket a kizsákmányolástól és az erőszaktól;
2. Vessünk véget a menedéket kérő és migránsgyerekek fogva tartásának más megoldások segítségével;
3. Tartsuk egyben a családokat, hiszen ez a legjobb módja a gyerekek megvédésének, illetve biztosítsunk jogi státuszt a gyerekeknek;
4. Biztosítsuk a menekült- és migránsgyerekeknek az oktatáshoz, valamint az egészségügyi és egyéb minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférést;
5. Gyakoroljunk nyomást a népmozgások okainak kiiktatása érdekében;
6. Népszerűsítsük az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a marginalizáció elleni küzdelmet a tranzit- és célországokban.