Tél a menekülttáborokban

1 millió gyermek szorul védelemre a téli időszakban

Támogasd Te is a munkánkat!

 Segítek

A téli időszakban az UNICEF kiemelten foglalkozik a menekülttáborokban élő gyerekekkel, hogy a hideg időjárás során mindannyiuk számára biztosítani tudja az életmentő felszereléseket. A szélsőséges körülmények miatt ezek a gyermekek nem csak az iskolából maradnak ki, de saját, fűtetlen otthonaikban betegszenek meg és szembesülnek a kihűlés halálos veszélyével.

A Jordánia szír határán fekvő Rukbanban január közepén 8 egy év alatti gyermek vesztette életé a zord időjárás okán, az egyik kislány közülük csupán egyetlen napot élt.

Az itt létesített közel 45.000-res menekülttábor 80%-át alkotják nők és gyermekek.

A mostanra 8 éve tartó szíriai háború során milliók élete vált kilátástalanná. Otthonok semmisültek meg, családok szakadtak szét, és rengeteg gyermek most is a túlélésért küzd. Ezeknek a sátortáborokban élő gyermekeknek mindenekelőtt meleg ruhákra, vastag takarókra és a télre való tekintettel egészségügyi, illetve higiéniás készletekre van szükségük. A fegyveres konfliktusok miatti bizonytalanság, az erőszak elől való menekülés és az ennek betudható munkanélküliség éveiben jelentősen leszűkültek a régióban élő családok anyagi lehetőségei. „A gyermekek melegen tartása egyszerűen már nem fér bele a szülők költségvetésébe. Így is napról napra élnek, szinte semmijük sincs” – mondta Geert Cappelaere, az UNICEF regionális igazgatója.

 Segítek

Az UNICEF  arra törekszik, hogy az elkövetkező hetekben

1,3 millió gyermeket lásson el meleg ruhákkal, takarókkal, tiszta ivóvízzel, egészségügyi valamint higiéniai készletekkel

a menekültválságban leginkább érintett országokban, vagyis

Szíriában, Irakban, Jordániában, Libanonban, Törökországban és Egyiptomban

Ehhez azonban a Te segítségedre is szükségünk van!

 Segítek

Azok a gyerekek, akik a nélkülözés miatt nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez és egészségügyi ellátáshoz, sokkal kevésbé ellenállók a betegségekkel szemben, és sokkal hajlamosabbak a kihűlésre. A hőmérséklet radikális csökkenése közepette védelem nélkül maradt gyermekekre szörnyű következmények várnak.

Helyszíni beszámolók az érintettektől

Abdulwahab, a szíriai Sousa faluból menekült el családjával

„Ez a harmadik alkalom, hogy el kell menekülnünk otthonról. A konfliktus elmérgesedésével minden élelmünkből és gyógyszerünkből kifogytunk. Három napi gyaloglás után megérkeztünk ebbe a táborba, de a szenvedéseink még mindig nem értek véget. A viharos szél megtépázta a tetőt, így új sátorra lenne szükségünk, a gyerekeknek pedig vastag cipők kellenének leginkább. Sajnos takaróból sincs elég. A feleségem már minden ruháját a picikre terítette, de így is alig tudjuk őket melegen tartani. Én egész éjszaka ébren figyelem őket, nehogy bajuk essen.”

Segítek

A decemberben ismét tűz alá került Hajin-ból közel 800 család menekült el, legtöbbjük a Hassakeh kormányzóság területén található valamelyik menekülttáborban lelt ideiglenesen nyugalomra. A mélyszegénység okán rengeteg gyermek mezítláb vágott neki a nehéz útnak, hosszú éjszakákat töltöttek a szabad ég alatt, az út során pedig csekély mennyiségű élelem és víz állt csupán a rendelkezésükre. Jelenleg a szélsőséges időjárás és a heves hózáporok teszik kilátástalanná tábori létüket.

Segítek

Az UNICEF munkája során biztosítja a táborokba újonnan érkezett családok számára a nélkülözhetetlen egészségügyi eszközöket, az alapvető élelmet és a gyermekeknek szükség szerint a téli ruházatot. Egy speciális csapat arra is vállalkozott, hogy a szüleiktől elszakadt gyermekeket újraegyesítsék családjaikkal. Szervezetünk az al-Hole menekülttáborban például a tiszta ivóvízellátás, és alapvető szükségletek biztosítása mellett önképző körök működtetésében is részt vesz, hogy foglalkoztassa az iskolából kimaradó gyerekeket.

Segítek

Husna 22 éves, férjével és kicsi babájával, Zaidan-nal menekültek el Baghoz faluból az al-Hole táborba

„Azért jöttünk el otthonról, mert a harcok okán teljesen ellehetetlenült az életünk, nem tudtunk élelemhez jutni és a vízszolgáltatás is összeomlott. Én csak azt szeretném, hogy a kisfiamat biztonságban tudhassam. Az éjszaka közepén menekültünk el, alig tudtunk magunkkal hozni valamit – meséli Husna, aki az út során több alkalommal is elájult a kimerültségtől.

Segítek

A 18 éves Nada, al-Sha’afa-ból érkezett al-Hole-ba

Azért vállalkoztunk az útra, mert tudtuk, ha maradunk, nem éljük túl a támadásokat. A két bátyámat megölték, a szüleim házát és a környéket romba döntötték, se gyógyszerhez, se élelemhez nem jutottunk otthon. 70km-t tettünk meg gyalog, és bár itt is sokszor az eső áztatja a sátrunkat, a legszomorúbb mégis a gyermekek sírása, akik az éhségtől és a hidegtől nem alszanak éjszaka.”

Segítek

Sürgős segítségnyújtásra van szükség

Egy meleg takaró az életet jelentheti!

SEGÍTEK