Híreink

Líbiában a fokozódó erőszak miatt 115.000 gyermek oktatása került veszélybe

2020. január 27. 14:36

Líbiában január első napjaiban tovább fokozódott az erőszak, amely miatt mostanra 120 iskolát zártak be Tripoliban és vonzáskörzetében. A fegyveres összecsapások következtében öt iskola teljesen megsemmisült, és 115.000 gyermek oktatása került veszélybe.

Január 3-án Kelet-Tripoli Soug al Jum’aa nevű részén négy iskolát ért támadás. A fegyveres összecsapások következtében jelenleg 4000 gyermek marad ki az oktatásból. Mivel a harcban álló felek az oktatási intézményeket sem kímélik, egyre több szülő dönt úgy, hogy gyermekét inkább nem küldi iskolába. Ez azonban nemcsak a gyermekek jövőjére lehet negatív hatással: az iskolából kimaradó gyerekek sokkal nagyobb valószínűséggel válnak erőszak áldoztává, valamint sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy a harcban álló felek tagjává váljanak.

Az iskolák elleni támadások súlyosan sértik a gyermekek oktatáshoz való alapvető jogát, valamint a nemzetközi humanitárius jogi és emberi jogi normákat is. Az UNICEF számára elfogadhatatlan, hogy a libiai családoknak nap mint nap el kell dönteniük, vajon iskolába engedjek-e a gyermekeiket. Szervezetünk ezért minden harcban álló felet felszólít az iskolák elleni támadások beszüntetésére, valamint a gyermekek és a polgári lakosság védelmére.

Az UNICEF 2020-ban 93,450 líbiai gyermeknek biztosít mentálhigiénés és pszichoszociális támogatást, 70.000 iskolás korú gyermek alapvető tanszereiről gondoskodik, valamint 250.000 öt éven aluli gyermeket lát el az alapvető védőoltásokkal a betegségek megelőzése céljából.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek