Egy generáció korlátok nélkül – Rajtad áll a jövőd!

Az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programja a Generation Unlimited című nemzetközi kezdeményezés része, amelyet az UNICEF Magyarország 2023-ban immár ötödik alkalommal szervez meg, hogy lehetőséget teremtsen 14-22 éves magyarországi fiatalok számára saját jövőjük aktív alakítására.

A kezdeményezés, amelynek egyik legfontosabb szereplője az UNICEF, a fiatalok képviselői, a nemzeti kormányok, nemzetközi szervezetek, a magánszektor és a civil társadalom közötti partnerségre épül. Annak érdekében jött létre, hogy elősegítse az oktatás, a foglalkoztathatóság és a képességek kibontakoztatását szolgáló befektetések növekedését, és erősítse a 2030-ra már 2 milliárd főt számláló serdülők és fiatalkorúak (10-24 évesek) társadalmi felelősség vállalását.

A Rajtad áll a jövőd! program hozzájárul az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósításához: a gyermekek és fiatalok részvételének erősítéséhez. Ez abban támogatja a gyermekeket és fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni egy közösség életében. Társadalmi innovációs kezdeményezésként abban segíti a fiatalokat, hogy megoldást keressenek valamely őket (is) érintő társadalmi problémára, a közös alkotási folyamattal pedig abban, hogy olyan társadalmi vállalkozási ötleteket dolgozzanak ki, amelyek megváltoztathatják a világot. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá a környezettudatosság növelésére és olyan környezetbarát ötletek támogatására, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósági célok megvalósulásához. Emellett kiemelten fontos, hogy a fiatalok olyan programokat valósítsanak meg, ami a saját oktatási környezetüket célozza.

Egy generáció korlátok nélkül

– Rajtad áll a jövőd! 2024

2024-ben ismét a szakképzési intézményekben tanuló diákoké a főszerep. Célunk, hogy megadjuk a lehetőséget a fiataloknak saját tanulási környezetük fejlesztésére, a társadalmi felelősségvállalás erősítésére, helyi diák közösségük megszervezésére és egy megfelelő eszköztárat biztosítsunk ahhoz, hogy aktívan részt vegyenek az őket érintő problémák feltárásában, a megoldások kidolgozásában. Mindeközben különös hangsúlyt helyezünk a döntéshozókkal történő ifjúsági párbeszéd kialakítására, a fiatalokat érintő jogok tudatosítására és a fiatalok fejlődéshez, oktatáshoz, részvételhez való jogának érvényesítésére. Idén az alábbi településekről, kerületekből összesen 10 szakképző intézmény diákjai vesznek részt a programban: Budapest II. és XIII. kerület, Békéscsaba, Gyula, Karcag, Szolnok, Paks, Dunaújváros, Keszthely. Négy fő tematikus területre koncentrálunk, melyek az oktatás, környezetvédelem, gyermekjogok és mentális jóllét. A fiatalok szeptembertől ebben a négy kategóriában pályázhatnak ötleteikkel, a legjobb 10 csapat pedig szakértői segítséggel kezdheti meg a megoldások kidolgozását.

További információ elérhető a Rajtad áll a jövőd! Facebook-oldalán IDE KATTINTVA.

A program során készült kisfilmek IDE KATTINTVA tekinthetők meg.  

Az évente megrendezendő program a fiatalok aktív részvételére épül, és az előremutató kezdeményezések elindításán túl legfőbb célja, hogy a résztvevők elsajátíthassák azokat a képességeket, amelyek segítségével lehetővé válik későbbi egyéni céljaik önálló megvalósítása is.

Támogatni szeretném a Rajtad áll a jövőd! prgoramot

 

A Rajtad áll a jövőd! program stratégiai partnerei:

Egy generáció korlátok nélkül

A Rajtad áll a jövőd az UNICEF új programja, az Egy generáció korlátok nélkül (Generation Unlimited) keretén belül valósul meg, mely 2018 őszén indult el Magyarországon.

Többet szeretnék tudni az Egy generáció korlátok nélkül programról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek