Fiatal Nagykövetek

A Fiatal Nagykövetek egy olyan világ építésében segítik az UNICEF-et, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket. A Fiatal Nagykövetek közreműködnek a szervezet programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének és részt vesznek a gyermekjogi ismeretek terjesztésében is.

A pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének szellemében biztosítsa a gyerekek részvételét a szervezet munkájában.

A Magyarország által is törvényerőre emelt Egyezmény a gyermek jogairól 12. cikke szerint „Az Egyezményben részes államok az ítélőképessége birtokában lévő gyermek számára biztosítják azt a jogot, hogy minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthassa véleményét, a gyermek véleményét, figyelemmel korára és érettségi fokára, kellően tekintetbe kell venni.”

Az új tagokat minden évben pályázat útján választjuk ki, jelenleg 17 fiatal alkotja a Fiatal Nagyköveti Tanácsot: Bársony Anna, Berényi Gergő, Galambos Anna, Gyurkovics Kornél, Kapai Ramóna, Karsai Vivien, Lehoczky Tamara, Ormai Anna, Pege Gyula, Szász Anna Dorottya, Szirtes Marcell, Torgyik Éva, Vecsernyés Panka – idén pedig 4 új tag csatlakozott: Hucskó Csenge, Nagy Dimitra Anna, Simon-Demény Luca, Vázsonyi Benedek.

Rólunk

Fiatal Nagyköveti Tanács 2023/2024

 

 

 

Ismerjétek meg

az UNICEF Fiatal Nagyköveteit! ➡️

Hucskó Csenge

Sziasztok!

UNICEF-fel először a ,,Rajtad áll a jövőd” verseny keretein belül találkoztam, ami nagy változást hozott az életembe. A Wild Art & Design csapatommal 2022-2023-ban bekerültünk Magyarország két legjobb csapata közé, így lehetőségünk nyílt megvalósítani egy növényekkel teli pihenősarkot az iskolánk udvarán. Ezt a diákok és tanárok összefogásával valósítottuk meg, ahol raklap bútorok, babzsákok és fűszernövények találhatók. A projekt megmozgatta a város vezetőségét is, Székesfehérvár polgármestere is azonnal mellénk állt a kivitelezés során.

Ennek hatására jelentkeztem az UNICEF Fiatal Nagykövetei közé 2023-ban, ahova be is válogattak. Ezt a pozíciót nagy lehetőségnek érzem és hálás vagyok azért, hogy ennek a rendkívüli, támogató csapatnak a részese lehetek.

Szeretek csapatban dolgozni, mert úgy gondolom, hogy a sok vélemény és gondolat mindig valami olyan új dolgot hoz létre, ami csak építő jellegű lehet. Jól tudom kezelni a kihívásokat, ebből kifolyólag pedig a problémamegoldó képességem is jó.

Számomra mindig is fontos volt, hogy valami olyat alkossak, ami maradandó és az emberek gondolkodását és tetteit előre viszi. Lehetőséget szeretnék adni minden gyereknek, akinek fontos lenne, hogy elmondhassa a véleményét függetlenül az anyagi helyzetétől, életkörülményétől, iskola végzettségétől; hogy merje megmutatni a képességeit és ez által kibontakozhasson.

Nagy Dimitra Anna

2009-ben születtem és Kecskeméten élek. Negyed részben görög vagyok és lelkesen tanulom a nyelvet.

Az iskolámban 2021-ben megválasztottak a Diákönkormányzat Elnökének. Így már iskolai szinten sikerült néhány dologban eredményesen képviselni a diáktársaimat. Szabadidőmben  sokat olvasok, írással is próbálkozom, főként novellával, verssel. Kézműveskedem és aerial jógázom. Családommal rendszeresen utazunk, így lehetőségem van megismerni különböző kultúrákat, szokásokat. Érdekel a színház, részt veszek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Nemzeti Dobogó programjában.

2022 óta önkénteskedem a Kecskeméti Szatyorközösségnél, ahol a környékbeli őstermelőket kötjük össze a vásárlókkal. A környezetvédelem, a fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekel.  Szeretnék a Fiatal Nagykövetek csapatának hasznos tagjává válni. Célom, hogy szélesebb körben is hangot adjak a fiatalok klímavédelemmel kapcsolatos gondolatainak.

Simon-Demény Luca

Simon-Demény Luca vagyok, Pilisborosjenőn élek. Az emberi jogi témák minden téren nagyon foglalkoztatnak, leginkább a gyermekjogok. Szeretnék segíteni egy olyan világ megteremtésében, amiben minden gyermek megkülönböztetés nélkül és biztonságban nőhet fel.

Vázsonyi Benedek

Vázsonyi Benedek vagyok, Magyarhertelenden élek. Hiszek abban, hogy a jövőnk a gyermekek kezében van, és ezért köteleztem el magam azon fontos ügyek mellett, amelyek a gyermekjogok védelmét és támogatását szolgálják. Minden kis mosoly és álom számít, és tudom, hogy együtt képesek vagyunk változást hozni.

Gyurkovics Kornél

A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákja vagyok. Szerintem annak, aki jobb körülmények között él, felelőssége tenni azokért a gyerekekért, akiknek nincs lehetősége kiállni magukért. Filmrendező szeretnék lenni, szabadidőmben stop-motion filmkészítéssel foglalkozom és filmeket vágok. Ezzel szeretnék hozzájárulni a Fiatal Nagykövet csapat munkájához, hogy még több gyerekhez jussanak el a gyerekjogokról szóló üzenetek.

Ormai Anna

Ormai Anna vagyok, budapesti diák. Imádom az új kihívásokat, az új feladatokat, kipróbálni magam új helyzetekben. Szabadidőmben sportolok, festek, verset írok, nagy szenvedélyem a zumbázás. Ezeken kívül a XV. kerületben található Rejtett Kincsek Down Egyesületnél vagyok szerződött önkéntes. Nyári táborok és különböző világnapok alkalmából segítek az ott dolgozóknak felügyelni a gyerekeket. Azért jelentkeztem UNICEF Fiatal Nagykövetnek, hogy tisztában legyek a gyermekjogokkal és, hogy kortársaimnak is felhívjam figyelmét a jogaink fontosságára. 

Pege Gyula

Pege Gyula vagyok, 2021 óta Fiatal Nagykövet. Az UNICEF-nek köszönhetően az elmúlt években számos alkalommal volt lehetőségem korosztályunk véleményét, álláspontját reprezentálni különböző témájú kérdésekben.

Ilyen volt a cyberbullying elleni kampányunkban való szereplésem, de a klímahősök programunkban is a kezdetek óta részt veszek és a klímakonferenciáinkon előszeretettel vállalok szerepet. A gyermekjogok széleskörű terjesztése iránt is elkötelezett vagyok, ezért az Ébresztőóra programunk során többször is volt lehetőségem az Egészségváros rendezvénysorozat keretében felnőtteknek, és gyerekeknek egyaránt bemutatni a gyermekjogok fontosságát és jelentőségét.

Mindezek mellett fontosnak tartom, hogy segítsek lehetőséget adni a magyarországi fiatalok számára saját jövőjük aktív alakítására, és, hogy én is hozzájárulhassak az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósításához: a gyermekek és fiatalok részvételének erősítéséhez. Ezt az UNICEF Magyarország a Fiatal Nagykövetek program mellett a Rajtad áll a jövőd! című nemzetközi kezdeményezés keretében valósítja meg, s én is gyakran részt veszek a két program médiakommunikációs feladatköreinek lebonyolításában.

Szirtes Marcell

A Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákja vagyok. A színházi, televíziós, valamint gimnáziumi tapasztalataim adták a fő gondolatot, hogy UNICEF-esként a drámatanulás jó út lehet a gyermekek védelme érdekében – feldolgozni az érzéseket, gondolatokat, hallatni a hangjukat. Célom, hogy a drámán keresztül ismertessem meg a gyerekjogokat minél több fiatallal.

Karsai Vivien

14 éves koromban emeltek ki a családomból, azóta élek a nevelőszüleimnél. A vér szerinti szüleim alkohol problémákkal küzdöttek, ezért nagyon örülök, hogy bekerülhettem az UNICEF Fiatal Nagykövetei közé, mert a hasonló családokban élő gyermekeknek szeretnék segíteni, akiknél nem csak az alkohol, de másféle addikciós gondok is felmerülnek.

Szabadidőmben nagyon szeretek kézműveskedni és olvasni bármilyen témában.

Galambos Anna

Galambos Anna vagyok a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója.

Fiatal Nagykövetként hozzá szeretnék járulni ahhoz, hogy a magyar gyerekek hangja érvényesülni tudjon a mindennapokban.

Szeretném, ha a korosztályom tudná, hogy nekünk is van beleszólásunk a bennünket és a jövőnket érintő döntésekbe. Mindezek mellett fontos számomra a gyermekek esélyegyenlősége és mentális egészsége. Valamint, hogy a jövő gyermekei egy élhető bolygón tudjanak felnőni.

Lehoczky Tamara

A budapesti Toldy Ferenc Gimnázium és a Milestone Intézet tanulója vagyok, 2022 júniusa óta a UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete. Szeretek utazni, vitázom és Model United Nations konferenciákra járok. Nagyon érdekel a diplomácia illetve az emberi jogok, ezért szeretnék Fiatal Nagykövetként mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekek jogait mindenki megismerje és tiszteletben tartsa. Számomra kiemelten fontos a gyerekek oktatása és az egyenlőtlenségek felszámolása, minél több lehetőség elérhetővé tétele.

Bársony Anna

Kedves Olvasó!

A nevem Anna, és nagyon örülök neki, hogy az Unicef Magyarország Fiatal Nagykövete lehetek. Az a célom, hogy minél több embernek segíthessek azáltal, hogy terjesztem a gyerekjogokat és segítek rávilágítani a különböző problémákra.
Számomra nagyon fontos téma a környezetvédelem, én is igyekszem minél jobban low waste életmódot élni, és buzdítok erre mindenkit. Ezen kívül a hátrányos helyzetű és különleges gyerekkorral rendelkező fiatalok sorsán is szeretnék javítani valamilyen módon. Viszont minden témában szeretek segíteni és a Fiatal Nagykövetek csapatának hasznos tagjává akarok válni. Úgy érzem, hogy ez sikerülni is fog, hiszen mindenki támogató, segítő kész, és itt végre MEGHALLGATNAK és figyelembe veszik a szavaim annak ellenére, hogy 18 éves vagyok.

Berényi Gergő

Berényi Gergely vagyok, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete.

Amikor a gyerekek védelmére gondolok, először a kortárs bántalmazás elleni kiállás jut eszembe.

Továbbá kiemelt jelentőséget tulajdonítok a zöldebb jövő érdekében való fellépésnek is, hiszen a klímaválság gyermekjogi válság. Ne felejtsük el, hogy az éghajlatváltozás ugyan a jövő ügye, de a jelen problémáiból következik.

A legfőbb célom, hogy egyszer az egész világ egy hajóban evezzen a gyermekjogok tengerén egy szebb jövő felé.

Kapai Ramóna

15 éves vagyok ebben az évben kezdem a 9. osztályt a Gimnáziumba ahol angol tagozaton fogok
tanulni és a Honvéd Kadét programban is részt veszek. Egy Pest megyei kisvárosban Abonyban
élek nevelő szüleimnél. Szabadidőmben a helyi amatőr színtársulat tagjaként táncolok és
szerepelek. Azon kívül nagyon szeretek kézműveskedni, Quillingezni. 2 éves koromban emeltek ki
a vérszerinti családomból azóta élek különböző nevelőszülőknél. Nagyon jól ismerem a hátrányos
helyzetű és állami gondoskodásban lévő gyerekek helyzetét és problémáit ezért amikor megnyílt a
lehetőség jelentkezni UNICEF Fiatal Nagykövetnek rögtön éreztem hogy ez nekem való lesz innen
tudok segíteni a 23000 jelenleg állami gondoskodásban élő sorstársamnak jogaik védelmében és
azért hogy meghallják az ő szavukat is. Nagyon szeretnék értékes tagja lenni a Fiatal Nagykövetek
tanácsának és amiben csak lehel segíteni a gyermekek jogainak érvényelülését.

Vecsernyés Panka

Vecsernyés Panka vagyok, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős tanulója. Nagyon fontosak számomra a gyermekek, szeretném, hogy minél többen éljenek szeretetben és biztonságban. Szabadidőmben táncolok, szeretek olvasni és szívesen utazok. Érdekelnek az idegen kultúrák, minél többet szeretnék tudni a körülöttem lévő világról. Úgy érzem, Unicef Fiatal Nagykövetként tudok a lehető legtöbbet segíteni a szükségben élő gyermekeken.

Szász Anna Dorottya

Sziasztok! Anna vagyok és a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban tanulok. Nyitott szemmel járok a világban, hogy meglássam a korombeliek problémáit. Ezért is lettem 2022-ben az UNICEF Fiatal Nagykövete.

Szeretném megismerni az embereket és történeteiket. Közvetlennek tartom magam, könnyen ismerkedek és bízom benne, hogy az UNICEF munkáját is közelebb tudom hozni a fiatalokhoz. Hiszem, hogy minden apró tett számít, és egy kedves szóval, pozitív hozzáállással sokat tudunk segíteni egymásnak. Hiszen sok kicsi sokra megy és együtt valami nagyot alkothatunk, ha összefogunk!

Joób Klára Milla – ALUMNI

Mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottam a társadalmi szerepvállalásnak. Fiatal Nagykövetként azt tartom legfontosabb célomnak, hogy a gyerekek felismerjék, hogy abban az esetben, ha sérülnek a jogaik, akkor tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért.

Cseperkáló Csenge – ALUMNI

Cseperkáló Csenge vagyok az UNICEF Magyarország egyik Fiatal Nagykövete. Fiatal Nagykövetként a magyar gyerekek jogaival, érdekeivel és azoknak érvényesítésével foglalkozunk.  Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nekünk, gyerekeknek is jogunk van beleszólni a minket érintő kérdésekbe és hallatni a hangunkat. Számomra mindig is fontos volt az érdekképviselet és az, hogy hangsúlyos ügyek mellé állhassak. A gyermekjogok sokunkat érintő esszenciális kérdés, ami a listám tetejére került.

Simon Szonja

Sziasztok!

Simon Szonja vagyok és 2018-ban csatlakoztam a Fiatal Nagyköveti programhoz. Jelenleg Junior FNK Koordinátor vagyok a programban.

A segítés vágya, a rengeteg lehetőség és a közösségünk hatalmas motivációt nyújt számomra, így azóta is aktívan részt veszek a programban.

2021-ben elvégeztem az Ébresztő óra képzést is, amely során én is segíthetek a gyermekjogok terjesztésében, ami nagyon inspiráló feladat. Szabadidőmben pedig az egyetemen a hallgatói érdekképviselet területén is tevékenykedek.

Híreink

Gondolataink

Fiatal Nagykövetek blogja

Szász Anna Dorottya a TEDxDanubián járt A jövő üzenete című előadásával:

Médiamegjelenéseink

Simon Sonjával készült az alábbi interjú a Gyerekkel Vagyunk oldalra, amelyben a gyermekotthonokban élő gyerekeken segítő önálló projektjéről, az Új fejezet akcióról mesélt:

Ők fogják megmenteni a világot? – Interjúsorozat kivételes fiatalokkal – Gyerekkel Vagyunk

A Klubrádió “A jövő itt van” című műsorában Dialló-Szabó Jázmin, Gyurkovics Kornél és Szirtes Marcell az Ukrajnában kialakult háborús helyzetről és annak feldolgozásáról beszélgetett

/2022.03.14./

Kunos Roxána október 8-án, a Budapest Climate Summit keretei között képviselte a Fiatal Nagyköveteket az ifjúsági kerekasztalbeszélgetések egyikén. Szó esett többek között a fiatalok által megvalósított kezdeményezésekről, a részvételről, valamint a gyermekek környezettudatos életmódra való neveléséről. /2021.10.08/

Érdekel

Szirtes Marcell Életformának adott interjújából kiderül, hogyan lett belőle az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete, és hogyan egyezteti össze a tanulást, a színházi karrierjét és a gyermekjóléti szervezetben való munkáját. /2021.10.01/

Elolvasom

Pege Gyula elmesélte, hogyan lett belőle az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete. /2021.09.15/

https://www.csanyialapitvany.hu/unicef-fiatal-nagykovet-lettem/

Szirtes Marcell és Labancz Dániel klinikai szakpszichológus, az UNICEF szakértője az iskolai zaklatásról beszélgettek az Egyenes beszédben. /2021.09.14./

Megnézem

Bellai Zorka a Magyar Narancsnak nyilatkozott a klímaváltozással kapcsolatban. /2021.09.06./

Elolvasom

Simon Szonja több ezer könyvet segített eljuttatni gyerekotthonok számára, hogy az ott élők minél többet tudjanak olvasni. Projektjével nevezték a svéd Ungt Kurage-díjra, ahol a 30 pályázat közül az 5 döntős közé választották. /2021.08.30./

Tovább olvasok

Kövécs Laura részt vett a Befordulás, alvásproblémák, motiváció hiánya – ezt tette gyermekeinkkel a járvány című előadásban, amelyben egy gyermekpszichológussal, egy szociológussal, egy pedagógussal és egy gyermekjogi szakemberrel beszélgetett a gyerekek aktuális lelki egészségéről. A beszélgetés alapja az UNICEF Magyarország kutatása,  amely azt vizsgálta, a járványhelyzet pontosan hogyan hatott a gyerekek és fiatalok mentális egészségére Magyarországon. A beszélgetésről többek között a 24.hu is beszámolt. /2021.06.23./

Érdekel

Összefoglaló a 2019-es UNICEF Gyermekek Világnapja című rendezvényről, amelyen több Fiatal Nagykövet is szerepet kapott. /2019.11.22./

Elolvasom

Kunos Roxána az országházban rendezett országgyűlési szimulációban szólalt fel 2018. november 20-án,  a Gyermekek Világnapján. Szónoklatában tolmácsolta a fiatal nagykövetek üzenetét a gyermekeknek. /2018.11.22/

Elolvasom

November 20-án, a Gyermekek Világnapján, az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának évfordulóján évről évre a gyerekek veszik át egy napra az irányítást, és az élet majdnem minden területén hallatják a hangjukat. Simon Szonja ebből az alkalomból a Digi Sport vendége volt. /2018. 11. 21./

Sajti Konor és Somos Emma az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatójával, Mészáros Antóniával az RTL Reggeli vendégei voltak a Gyermekek Világnapján. /2018.11.20./

Megnézem

 Kövess minket

Instagramon is!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@unicef_fiatalnagykovetek által megosztott bejegyzés

A Fiatal Nagykövet program koordinátora

Labancz Dániel, klinikai szakpszichológus

Labancz Dániel klinikai szakszichológus fiatal nagykövet koordinátorA Kilátó Élményprogram mentora már a kezdetektől, ebben a projekben kezdett az Az UNICEF Magyarország munkájában részt venni, majd 2021 januárjától Fiatal Nagykövetek program koordinátora is lett. Terápiás munkája mellett évek óta foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekek, kamaszok lelki egészségének fejlesztésével, szülők és családok támogatásával, fiatal felnőttek elakadásaival és problémáival egyaránt. Az Élményakadémia Egyesület trénere, és oktatóként részt vesz pszichológus hallgatók képzésében is a Károli Egyetem Pszichológiai Intézetében.

 

Korábbi Fiatal Nagykövetek

Korábbi évek Fiatal Nagykövetei:

Torgyik Éva

Sziasztok!  Örülök, hogy érdeklődtök az UNICEF fiatal nagyköveteinek tevékenysége iránt.  Hadd mutatkozzak be nektek. 15 éves vagyok, Budaörsön élek, és a helyi Illyés Gyula Gimnáziumba járok, ahol idén kezdtem. 

Mint a legtöbb fiatalnak, nekem is sokat jelent a zene. Az egyik hobbim a táncolás, emellett nagyon szeretek filmeket és sorozatokat nézni. Minden kreatív dolgot szívesen kipróbálok, legutóbbi próbálkozásom a varrás volt. 

Általános iskolában a diákönkormányzat elnöke voltam, és most is tagja vagyok az Illyéses Egyesült Osztályok Szervezetének. Ezen kívül részt veszek a régi sulim udvarának az átalakításában, a Szent István egyetem hallgatóival együttműködve. 

2018 nyarán jelentkeztem UNICEF Fiatal Nagykövetnek, azzal a céllal, hogy megismerjem és ismertessem a gyerekjogokat, képviseljem a magyarországi gyerekeket, és hallattassam a hangom. Azóta egy szuper csapatot alkotunk, és folyamatosan új emberekkel bővülve törekszünk arra, hogy közösen elérjük céljainkat.  Szeretnénk továbbra is minél több kampányban részt venni, és elindítani a saját új projektjeinket is. Az eddigi legjobb élményem a 2019-es Gyerekhang volt, ahol egy kerekasztal beszélgetés részvevőjeként beszélgettem az állatterápia szakértőivel. 

A családomban és a fiatal nagykövetek között is legkisebbként nagyon fontosnak tartom, hogy meghallgassanak, és számítson a véleményem.  

Pentz Fanni

Pentz Fanni vagyok, Orosházán élek és tanulok. Nyitott személyiségnek tartom magam, szinte minden érdekel. Nagyon fontosnak tartom a gyermekjogokat, mert sajnos tudom, hogy nem mindenhol érvényesülnek úgy, ahogy kellene. 13 éves korom óta veszek részt ifjúsági munkában és 14 éves korom óta vagyok az Unicef Fiatal Nagykövete.

Lázár Lili

Lázár Lili vagyok, az UNICEF Fiatal Nagykövet, és az UNICEF Gyerekbarát Település csoportok tagja 2018-tól. 

A jelentkezésem óta még jobban elmélyedtem a gyermekjogok védésének és terjesztésének segítésében. Az ifjúság hangjának kiemelése, a fontosabb döntésekbe bevonása nagyon fontos számomra. 

Az UNICEF segítségével eszközt kapunk a fiatalok szavának terjesztésére, és gondolataink kifejezésére a döntéshozók, és felnőttek között is.

Kunos Roxána

Kunos Roxána vagyok, 2018 óta Fiatal Nagykövet. Széles érdeklődési körűnek és nyitottnak mondanám magam, mind a hétköznapokban, mind a fiatalokkal és fiatalokért való munkában. Célom, hogy az ifjúság számára minél több lehetőséget szerezzek a részvételre, valamint segíthessem őket abban, hogy olyan megértő környezetbe kerüljenek, ahol vágyaikat, ötleteiket, megoszthassák, megvalósíthassák. Szeretném, ha Mi csapatunk is hidat képezhetne a döntéshozók, felnőttek, és a gyermekek között.

Dialló-Szabó Jázmin

A Nemes Nagy Ágnes Művészet Szakgimnázium diákja vagyok. Fontos számomra, hogy a gyermekjogokat mindenki megismerje, és komolyan vegye. Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy a hátrányos helyzetű, kisebbségben élő gyerekeket képviseljem, mint fiatal nagykövet.

Kövécs Laura

Kövécs Laura vagyok, 17 éves és Budapesten élek. Nagyon szeretek utazni, új dolgokat felfedezni és idegen nyelveket tanulni. Fontosnak tartom a sok mozgást, az egészséges táplálkozást és a mentális egészséget is. Semmi sem fontosabb azonban az emberi kapcsolatoknál. Mindig is nyitott szemmel jártam a világban, igyekeztem empatikusnak lenni másokkal, segíteni a saját környezetemben. Hiszem, hogy minden kis lépés, minden kedves szó számít. UNICEF Fiatal Nagykövetként közvetlenebb módon van alkalmam gyerekeken segíteni és nem mellesleg nagyszerű lehetőségem adódik tanulásra, fejlődésre. Tagja vagyok az E-tanoda programnak is, melynek keretében hátrányos helyzetű gyerekek tanulását segítjük távoktatás formájában. Ez a program is megmutatta számomra, hogy a segítő szándék mellett rendkívül fontos a megfelelő szervezeti háttér. A UNICEF szervezettsége lehetővé teszi világszerte a tenni akarást, a segítségnyújtást. Büszke vagyok, hogy ennek a nagyszerű csapatnak én is a tagja lehetek.

Somos Emma

17 éves budapesti gimnazista vagyok, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tizenegyedikes tanulója. Hetedikes korom óta a Szubjektív diákmagazin szerkesztőségi tagja vagyok, szenvedélyesen szeretek cikkeket írni, történelmet tanulni, és a gyerekjogok fontosságát akkor tapasztaltam meg előszőr testközelből, mikor a barátnőimmel önkéntes nyári tábort szerveztünk Monoron roma gyerekeknek. A gyerekjogok megismerése számomra magabiztosságot adott és arra bíztatott, hogy merjek nagyot álmodni és hinni önmagamban, még akkor is, ha a világ néha azt üzeni: erre nem vagy képes kamaszként. Azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, hogy minél több gyereket bátoríthassak abban, hogy a higgyenek önmagukban, és hogy minél több gyerekkel együtt, egy csapatként gondolkodhassak, tegyek egy olyan világért, amiben az emberek egy globális felelősségtudattal és tisztelettel fordulnak egymás, és főként a gyerekek felé.

Korábbi évek Fiatal Nagykövetei

Bellai Zorka Hanna

Sziasztok!

Zorka vagyok az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) tanulója.
2019 őszén volt szerencsém UNICEF Fiatal Nagyköveté válni, ami azóta is nagy megtiszteltetés és rengeteg lehetőséget nyújt számomra.
Elkötelezett vagyok az emberi jogok iránt és nagyon fontos témának tartom ezek közül is leginkább a gyermek, LGBTQ és kisebbségi jogokkal való kiemelt foglalkozást. Éppen ezért jelentkeztem az UNICEF-be és ezért vagyok tagja az Amnesty Hungary ifi klubjának is. A jogokon kívül még van egy szívemhez közel álló téma, a környezet védelem, e kapcsán is igyekszem aktívan tevékenykedni mindkét szervezetben és a magánéletemben is.
Szabadidőmet szeretem aktív kikapcsolódással tölteni, szívesen kirándulok, jógázom és vagyok együtt a barátaimmal. A filmek, könyvek világa is érdekel, szívesen írok.
Szeretek a Fiatal Nagykövetek csapatába tartozni, mert ez egy nagyon inspiráló és támogató közösség, akikkel jó együtt küzdeni azért, hogy meghallják a fiatalok hangját is.

Tóth Fanni

Tóth Fanni vagyok, az Óbudai Árpád Gimnázium “frissen végzett öregdiákja”. 2016-ban ismerkedtem meg az UNICEF munkájával közelebbről, abban az évben jelentkeztem fiatal nagykövetnek. Jelentkezésemkor az iskolámban a diáktanácsban aktívan tevékenykedtem, a tanévben annak elnöke voltam. Ezen kívül a kerületi Ifjúsági Önkormányzatának is tagja voltam.

Fiatal Nagykövetként rengeteg új tudást és tapasztalatot szereztem. Az UNICEF új perspektívát adott a világról alkotott képembe. Részt vehettem futóversenyen adománygyűjtő futóként, segíthettem koordinálni hátrányos helyzetű gyermekek eljuttatását a FINA-ra, illetve a gyerekjogok világnapján felszólalhattam a parlamentben is. A gyerekjogok világnapja jó példaként mutatta be nekem is, hogy a gyermekeknek igenis van véleményük az őket érintő témákban, ezért fontos, hogy meghallgassuk őket, szócsőként segítsük a hangjukat hallatni. Éppen ezért a számomra legkedvesebb UNICEF-es emlék is ehhez a tapasztalathoz kötődik. A gyerekjogok világnapján 2017-ben volt szerencsém annak a csoportnak a tagja lenni, akik az oktatási jogok biztosának javaslatot készítettek az oktatásban a fiatalok által igényelt változtatásokra.

Az UNICEF önkénteseként eltöltött másfél év után 2018-2019-ben Hollandiában voltam cserediák. A nyelvtanuláson kívül rengeteg dolgot tanultam mind magamról, mind a különböző kultúrákról, beleértve a sajátomat is. Megtapasztaltam ezen kívül, hogy a magyar és a holland ifjúság között számos különbség van, többek között a tudatosság és a jogok ismeretében is.

Jelenleg az UNICEF kommunikációs képviselőjeként dolgozom, amit nagyon élvezek, hiszen egy új szerepben próbálhatom ki magam. Reményeim szerint szeptembertől pszichológiát fogok tanulni. Mindig érdekelt az egyén mentális egészsége és az egyensúly megteremtése.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek