Fiatal Nagykövetek

A pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyermekek részvételét a szervezet munkájában. A pályázatot évente írja ki az UNICEF Magyarország – elsősorban a gyerekbarát Településeken élő fiatalokat megszólítva.

A Magyarország által is törvényerőre emelt Egyezmény a gyermek jogairól 12. cikke szerint „Az Egyezményben részes államok az ítélőképessége birtokában lévő gyermek számára biztosítják azt a jogot, hogy minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthassa véleményét, a gyermek véleményét, figyelemmel korára és érettségi fokára, kellően tekintetbe kell venni.”

2018-ban a Gyerekbarát Település címet elnyert településekről pályázat útján választottunk ki, már nem csupán egy, hanem hét Fiatal Nagykövetet, s így az óbudai Tóth Fanni helyét Torgyik Éva, Pentz Fanni, Kunos Roxána, Simon Szonja, Lázár Lili, Sajti Konor és Somos Emma vette át. E hét fiatal részvételével alakult meg a Fiatal Nagyköveti Tanács azzal a céllal, hogy a Fiatal Nagykövet címet elnyert gyerekek közösségben dolgozva segítsék az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkáját. A fiatalok képviselik a gyerekjogi programokban a gyerekek érdekeit, „hangját”, valamint részt vesznek az UNICEF programjainak népszerűsítésében a közösségi oldalakon és saját településükön egyaránt.

Fiatal Nagyköveti Tanács

Torgyik Éva

13 éves vagyok és Budaörsön lakom, ami egy Gyerekbarát Település. Nagyon szeretek sportolni, embereken segíteni, mindenben a maximumra törekszem. Szerintem nagyon jó lenne, ha minden gyerek és felnőtt egyaránt tisztában lenne a gyerekjogokkal. Azért jelentkeztem az UNICEF-hez Fiatal Nagykövetnek, mert fontosnak tartom, hogy amilyen mértékű erőfeszítéssel csak tud az ember, segítsen a nála rosszabb sorsban élőknek, és még azért, hogy akivel csak tudom, ismertessem a gyerekjogokat. Nagyon szeretek társaságban dolgozni, de csak akkor, hogy ha közösen dolgozunk, mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért, és pont ilyen emberek a Fiatal Nagykövet csoport tagjai.

Pentz Fanni

Pentz Fanni vagyok, 14 éves, Orosházáról jöttem. Mindenre nyitott vagyok, szeretek új dolgokat kipróbálni. Nagyon fontosnak tartom a gyermekjogokat, mert szerintem ugyanolyan fontosak, mint a felnőttek jogai. Azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, mert mindig is érdekeltek a gyermekjogok, és azért, mert szeretném segíteni a szervezet munkáját.

Kunos Roxána

Kunos Roxána vagyok, 15 éves, Orosházáról. Szinte minden iránt érdeklődöm, a legfontosabb, hogy új dolgokat is megismerhessek, és belevigyem őket a monoton hétköznapokba. Számomra fontosak a gyermekjogok, mert úgy gondolom, az emberek többsége egyáltalán nem tud arról, hogy ezek a jogok mennyire alapvetőek a mindennapi életünk során. Azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, hogy még jobban segíthessek a gyermekeken és az ifjúságon, valamint azért, hogy egy közös jó célért dolgozhassak a szervezettel.

Simon Szonja

2002 júliusában születtem Budapesten, de születésem óta Budakeszin élek. A szabadidőmben sokat olvasok (magyarul, angolul és németül) 10 éve járok úszni, heti kétszer, amit a jó mozgáslehetőség és a barátaim miatt különösen élvezek. Számomra azért fontosak a gyerekjogok, mert a gyerek- és a kamaszkor az élet egyik legjelentősebb szakasza, és fontos, hogy a gyerekek amellett, hogy tudják mire képesek, azt is tudják, hogy mire lehetnek képesek, mit tehetnek meg és mit nem. Hogy tudatosan éljenek, és már kisebb korban is tisztában legyenek jogaikkal és a jogok által kialakult lehetőségekkel. Én azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, mert hiszek a változásban és szeretnék a lehető legtöbbet segíteni abban, hogy mások is megismerjék a jogaikat.

Lázár Lili

Lázár Lili vagyok, hamarosan 17 éves, budapesti diák. A gyerekjogok szerintem fontosak számunkra, mert egyfajta “pajzsot” alakítanak ki. Azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, mert nagyon érdekelnek a gyerekjogok, és egy kihagyhatatlan lehetőségnek gondoltam a pályázat készítését. Érdeklődési körömbe beletartoznak a művészetek, többek között a rajzolás, zenehallgatás, fuvolázás.

Sajti Konor

Sajti Konor vagyok, tizenhét éves középiskolás diák. Jelenleg az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója vagyok, ahol szerencsémre több tanárom és diáktársam is támogatott abban, hogy 2018-ban megvalósítsam régi nagy álmomat, hogy hozzájáruljak az UNICEF Magyar Bizottság munkásságához. Kicsi korom óta érdekelnek a tágabb közösségemet érintő problémák, és mindig törekedtem azok megoldására, de igazán a középiskola és a munka világa mutatott rá arra, mennyi mindent kell még tanulnom, mennyi helyen kell és lehet segíteni. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy olyan békés és gazdag országba születhettem, ahol a gyerekeknek van tiszta ivóvize, étele az asztalon és lehetősége a tanulásra. Ahogy idővel az iskola felnyitotta a szememet, észre kellett vennem, hogy mi – az úgynevezett fejlett országok – csak egy kicsi sziget vagyunk egy kietlen, gyilkos világban. Gyerekek tízezrei halnak meg naponta, olyan tőlük független tényezők miatt, melyeken mi, a gazdagabb országok lakói olyan egyszerűséggel segíthetnénk, mely a mi életünket egy hajszálnyival sem tenné nehezebbé.

Szeretném idézni a világhírű francia író, Antoine de Saint-Exupéry szavait „Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, melyet lehelyez, a világot építi tovább.”  Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ilyen fiatalon lehetőségem adódott lehelyezni egy követ arra a földre, melyet teljes szívemből szeretek, annak minden lakójával együtt. Hiszem, hogy bárki hozzátehet egy aprócska kavicsot azért a szebb jövőért folyó harchoz, mely mindannyiunk közös célja.

Fiatal nagykövetként a magyar gyerekek jogaival, érdekeivel és kívánságaival fogunk foglalkozni, hogy senki ne érezze magát egyedül, kirekesztettnek Magyarországon. Nekünk, gyerekeknek is jogunk van beleszólni a saját életünkbe és a jövőnkről szóló vitákba. Mindannyian megérdemeljük – nemtől, kortól, etnikai hovatartozástól vagy világnézettől függetlenül –, hogy segítsenek rajtunk és hogy segíthessünk másokon. Remélem segíteni tudunk majd a rászorulóknak. Még ha csak egy gyermek életét sikerül könnyebbé, biztonságosabbá tennünk, akkor is úgy gondolom, megérte a fáradozást, mert minden élet számít. Többet, mint gondolnánk.

Somos Emma

17 éves budapesti gimnazista vagyok, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tizenegyedikes tanulója. Hetedikes korom óta a Szubjektív diákmagazin szerkesztőségi tagja vagyok, szenvedélyesen szeretek cikkeket írni, történelmet tanulni, és a gyerekjogok fontosságát akkor tapasztaltam meg előszőr testközelből, mikor a barátnőimmel önkéntes nyári tábort szerveztünk Monoron roma gyerekeknek. A gyerekjogok megismerése számomra magabiztosságot adott és arra bíztatott, hogy merjek nagyot álmodni és hinni önmagamban, még akkor is, ha a világ néha azt üzeni: erre nem vagy képes kamaszként. Azért jelentkeztem Fiatal Nagykövetnek, hogy minél több gyereket bátoríthassak abban, hogy a higgyenek önmagukban, és hogy minél több gyerekkel együtt, egy csapatként gondolkodhassak, tegyek egy olyan világért, amiben az emberek egy globális felelősségtudattal és tisztelettel fordulnak egymás, és főként a gyerekek felé.

Híreink

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek